De zanglijster is één van de eerste vogels in het jaar die met zingen begint. Vroeg in de morgen hoor je zijn welluidende zang. Hoog in een boomtop of op de punt van het dak. Een zanglijster hoort bij een mooie winterdag en bij de vroege lente. En wat ook mooi is? Zanglijsters zijn geboren slakkenvreters. Een zanglijster in de tuin betekent ook een fanatieke slakkenvangers erbij. En daarom vandaag in mijn serie Hoe lok ik… de vraag: hoe lok ik een zanglijster de tuin?
Hoe lok ik een zanglijster in de tuin?
Wil je een zanglijster in de tuin lokken, dan is de allereerste vraag: wat is het biotoop van de zanglijster? Oftewel: hoe ziet de ideale tuin voor de zanglijster eruit? Dan moet ik denken aan de tuin van mijn schoonouders. Rijk aan bloemen, struiken, een dikke klimop en een enkele boom. En natuurlijk een goed onderhouden grasmat. Als de struiken en bomen in de herfst ook nog eens besjes dragen, dan is de kans heel groot dat de zanglijster zich verwaardigt je tuin te bezoeken. Concreet:
- De zanglijster heeft in het voorjaar behoefte aan een hoge boom om in te zingen. Dat kun je zien in het filmpje hieronder dat ik maakte in de tuin van mijn schoonouders.
- De zanglijsters heeft behoefte aan nestgelegenheid in de vorm van dicht struikgewas of een dikke klimop. Die hoeft echt niet duur te zijn hoor, kijk maar eens op de website van Vivara, een gespecialiseerde webshop voor de duurzame tuinier.
- De zanglijster lok je bovendien met een dikke grasmat waar hij naar wormen en insecten kan zoeken.
- In de herfst snoept de zanglijster van bessen. Van de meidoorn of sleedoorn bijvoorbeeld. Maar de lijsterbes heeft niet voor niets deze naam gekregen! Maar een rotte appel blieft een zanglijster natuurlijk ook wel. Hou er wel rekening mee dat de zanglijster schuwer is dan de merel. Leg de appel dus niet midden op het gras, maar een beetje aan de rand. In winterse omstandigheden is de appel echt heel belangrijk voor de zanglijster. Een zadenmix met gedroogde meelwormen is dan ook ideaal voer om de zanglijster te lokken.
- Wil je het de zanglijster helemaal naar de zin maken, zorg dan voor gelegenheid om te badderen in een vogelbadje op de grond. Zo’n vogelbadje fungeert ook als drinkschaal. Heel belangrijk in droge tijden! Een ondiepe vijver aanleggen werkt natuurlijk ook.
- En dan moeten we het natuurlijk nog over de slakken hebben. Een zanglijster is dol op slakken, dus laat de huisjesslakken maar lekker leven. Hieronder lees je er meer over.
- Tot slot: laat altijd wat kleine takjes en bladeren in de tuin liggen. Daar bouwt de zanglijster zijn nest van.
Let op: een aantal van deze maatregelen lokt natuurlijk ook andere vogels aan. Merels, mussen en mezen bijvoorbeeld. En met de zangvogels volgt meestal ook een sperwer, een roofvogel die van kleine vogels leeft. Kortom, het wordt een gezellige en spannende toestand in jouw tuin!
Gebruik absoluut geen gif!
De zanglijster is een fervente slakkenvreter. Ook eet hij wormen, duizendpoten en andere insecten. Gebruik dan ook geen gif om deze kleine diertjes te bestrijden. Dat is a) niet goed voor je eigen gezondheid en die van je (klein)kinderen en b) ook niet goed voor de zanglijster. Het gif stapelt zich namelijk op in de lijven van de insecten. De zanglijster eet vele insecten, dus bouwt helemaal een gifvoorraad op in zijn lijf (of in dat van zijn kuikens). Uiteindelijk zal de zanglijster bezwijken aan het gif. Heb je echt last van slakken, zoek dan alsjeblieft naar diervriendelijke manieren om ze te bestrijden. En de zanglijster is daarbij je bondgenoot. Leg dus op een onopvallende plaats een steen neer. Daar kan de zanglijster de slakkenhuisjes op kapot slaan.
Herkennen van de zanglijster en die andere tuinvogels
Wie een zanglijster in de tuin weet te lokken, krijgt vast ook tal van andere tuinvogels over de vloer. Wie ze herkent, geniet voor twee. De slimste vogelgids van Jan Rodts is de ideale vogelgids voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. Door zijn slimme opzet herken je de vogels in je tuin binnen de kortste keren.
De zanglijster: een heerlijke vogel om je tuin te hebben! Met zijn kraalogen kijkt hij fier in het rond, op zoek naar wormen en slakken. En van zijn gezang krijg je nooit genoeg! De foto boven die artikel is met toestemming verkregen op Saxifraga. De fotograaf is Jan Nijendijk.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |