Hoe lok ik een Turkse tortelduif in mijn tuin?

Ooit, we spreken over begin van de 20e eeuw, kwam de Turkse tortel niet in ons land voor. Maar toen begon zijn opmars richting het westen van Europa en arriveerde hij ook in ons land. Zo goed voelde hij zich hier thuis, dat hij zich in rap tempo vermenigvuldigde. Overigens paste hij zich naadloos in onze natuur in zonder andere soorten te verdrijven. Ik heb nog nooit gelezen dat de goedmoedige Turkse tortelduif onze inheemse zomertortel verdreef. Nee, hij kwam er gewoon bij. Veel mensen vinden een duifje in de tuin een gezellige en lieve gast. En daarom ga ik in dit artikel in op de vraag hoe je een Turkse tortelduif in je tuin kunt lokken.

Hoe lok ik een Turkse tortelduif in mijn tuin?

Heel lastig is het niet om een Turkse tortelduif in je tuin te lokken. Je hebt eigenlijk slechts twee dingen nodig: voedsel en een plaats om op te zitten. Op die twee aspecten ga ik hier onder in. Maar eerst de vraag waarom mensen de Turkse tortel nu zo graag in de tuin zien. Ik denk dat het allereerst komt vanwege zijn gezellige roep. Roekoekoe. Het geluid is een beetje nostalgisch en klinkt altijd lieflijk en nabij. Daarnaast zijn Turkse tortels toch ook nog altijd het symbool van de liefde. Geen vogel die zo lief kan hebben als de Turkse tortel…

1. Voedsel

Turkse tortelduiven zijn zaadeters, zoals alle duiven. Strooi dagelijks wat vogelvoer uit in je tuin en je hebt een grote kans dat zich ook een Turkse tortelduif meldt in jouw tuin. Strooi het voer liefst wel op de grond. Daar scharrelen de duifjes dan lekker rond. Ze landen ook wel op een tuintafel, of op een open voertafel. Maar meestal zie ik ze in mijn tuin toch gewoon over de tegels rond lopen. Gewoon vogelvoer is goed genoeg. Je hoeft er niets bijzonders van te maken. De gespecialiseerde webshop Vivara.nl biedt allerlei soorten vogelzaad aan. Met een aanschaf op deze website ondersteun je onder andere het werk van Vogelbescherming Nederland.

vogelzaad uitsnede 1

2. Plaats om op te zitten

Urenlang zitten ze er. Op hun vaste tak in onze magnolia. Of in de kersenboom aan de andere kant van ons huis. In de zomer schuilen ze onder het bladerdak zodat ze niet opvallen voor roofvogels. In de winter houden ze vanaf die tak de omgeving in de gaten. Ze zien het meteen wanneer ik vogelvoer heb uitgestrooid. Ogenblikkelijk landen ze op de grond om het zaad op te pikken.

turkse tortelduif uitsnede

In het voorjaar hebben de duifjes natuurlijk nog een andere reden om in een boom met dichte bladeren te gaan zitten: om er een nestje te maken. In aanloop naar de broedperiode zit het stel dan lekker te tortelen op de tak. Leuk om dat van dichtbij te volgen.

Overigens nemen Turkse tortelduiven ook genoegen met een reling, een schutting of dakgoot om op te zitten. Maar liefst zitten ze in een boom. En zeg nu zelf: een groene boom met in het voorjaar een heerlijk geurende bloesem, dat is toch het allermooist?

3. Andere dingen om rekening mee te houden, of te doen

Turkse tortelduiven zijn bijzonder goedmoedige vogels. Ze doen geen vlieg kwaad. Ze zijn bovendien niet heel schuw. Ze laten je redelijk dicht naderen. Alleen aan katten en honden hebben ze een behoorlijke hekel. Niet dat ze meteen opvliegen. Maar scharrelt er zo’n viervoeter in de tuin, dan zullen ze zeker niet op de grond landen. En zitten ze wel op de grond, en nadert een kat of hond, dan vluchten ze meteen.

Omdat Turkse tortelduiven ook wel van overzicht houden, geven ze voorkeur aan open tuinen. Een kleine tuin die schuil gaat tussen hoge schuttingen is niet ideaal. De duiven zien immers de kat niet aankomen die aan de andere kant van de schutting rond sluipt…

Ga kippen houden. Misschien een vreemd advies, maar sinds onze buren kippen in de tuin hebben, vliegen er regelmatig Turkse tortelduiven voorbij die bij de kippen neerstrijken. Ik snap dat wel, ze komen natuurlijk af op het kippenvoer dat de buurman strooit.

Een beetje tegenstrijdig met deze aanwijzingen is dat je met de Turkse tortel wellicht ook een vogel naar je tuin lokt die je niet wilt zien: de sperwer. Deze razendsnelle roofvogel kan zich pardoes vergrijpen aan de tortelduifjes die zo vredig in jouw tuin verblijven. Lees hier hoe je een sperwer naar je tuin lokt. En wil je juist tegengaan dat een roofvogel je duifjes vangt, jaag dan beslist de kauwtjes en eksters in je tuin niet weg. Die alarmeren namelijk heel snel bij het zien van een sperwer en dat geeft zangvogels en duifjes wellicht precies de tijd die nodig is om te vluchten.

Ik hoop dat ik je hiermee een paar aanwijzingen heb gegeven om de Turkse tortelduif in je tuin te lokken.