Hoe lok ik een spotvogel in de tuin?

De spotvogel is een bijzondere zangvogel. Olijfgroen als hij is, valt hij nauwelijks op tussen de bladeren. Elk jaar komt hij relatief laat terug uit Afrikaanse streken waar hij overwintert. Begin mei is hij weer in het land, drie maanden later vertrekt hij alweer. De spotvogel is een meesterlijke zanger. Hij imiteert tal van vogels en weeft zo zijn eigen kenmerkende melodietjes in zijn lied. Wil je weten welke, bekijk dan het filmpje hieronder. Een spotvogel in de tuin, ik droom ervan. Maar mijn tuin is te klein om een spotvogel te verwelkomen. Maar hoe dan wel? In dit artikel in mijn serie Hoe lok ik … beantwoord ik de vraag: hoe lok ik een spotvogel in de tuin?

Hoe lok ik een spotvogel in de tuin?

wat zingt daar dick de vos vogelgeluiden leren herkennen

De spotvogel is een bewoner van bosjes die bestaan uit lage tot middelhoge bomen en struweel. Inheemse bomen bij elkaar, met lekker dichte takken en gebladerte en ook nog eens dichte struiken op de bodem, ideaal terrein voor de spotvogel. In de gloednieuwe gids Wat zingt daar? van Dick de Vos lees ik dat de spotvogel pas begint te zingen zodra het vrij warm is. Een echte warmte-minnende vogel dus. Nou, dit zijn de belangrijkste opstapjes om de vraag van vandaag te beantwoorden. Hoe krijg je een spotvogel in de tuin? Dat kan als volgt:

  1. Laat lage en middelhoge bomen opschieten in je tuin. Kies voor bomen met dichte takken en bladeren. En liefst inheemse soorten, want die zijn rijk aan insecten. Denk aan linde, esdoorn, lijsterbes en wilg.
  2. Plant inheemse struiken aan in de tuin. Liefst struiken die in het voorjaar bloeien. Meidoorn, vlier, hazelaar, braam en kardinaalsmuts zijn uitstekende soorten.
  3. Op de bodem kies je natuurlijk voor planten die insecten aantrekken. Beemdooievaarsbek, echte valeriaan, kattenkruid en Russische salie zijn uitstekende opties. Bekijk het aanbod op de gespecialiseerde website Vivara.nl voor een compleet overzicht.

Omdat de spotvogel van dichte bosschages houdt, laat je het liefst een dicht bosje ontstaan in je tuin. Ik denk dat je wel zult begrijpen dat een kleine tuin ontoereikend is. Wil je dus een spotvogel in je tuin verwelkomen, dan heb je een flinke lap grond nodig. En liefst een tuin in de buurt van een bos of park, dan kunnen de spotvogels een territorium uitzetten dat groot genoeg is. En buren die niet klagen over de bomen en struiken in je tuin.

Hoe dicht het bosje ook wordt, zorg ook voor zonnige uitkijkpunten. Hier zal de spotvogel gaan zitten in de vroege ochtendzon en gaan zitten zingen.

Zorg bovendien voor veel insecten in je tuin. Dat is echt niet eng en al helemaal niet moeilijk. Plant je bovengenoemde bomen, struiken en bloemen aan, dan heb je automatisch veel insecten in tuin. Gebruik in geen geval gif. Want daarmee dood je niet alleen de insecten, maar uiteindelijk ook de spotvogel en zijn kuikens wanneer die de (half)dode insecten vol met gif eten.

Kort samengevat, hoe lok je een spotvogel in de tuin?

  1. Koop een huis met een grote tuin.
  2. Plant een dicht bosje aan met dichte struiken en insectenrijke planten.
  3. Zorg voor zonnige uitkijkpunten in het bosje.
  4. Gebruik géén gif.

Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Omdat het lokken van een spotvogel zo eenvoudig niet is, geef ik geen garantie op succes. Het is een kwestie van geluk hebben om deze bijzondere zangvogel in je tuin te krijgen. Maar eenmaal gelukt, ben je de koning te rijk! En mocht het niet meteen lukken, troost je dan met de gedachte dat je vast heel veel andere vogelsoorten hebt geholpen. Want dat bosje en dat struweel trekt natuurlijk ook massa’s andere zangvogels aan.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)