hoe lok ik een sperwer in de tuin

Hoe lok ik een sperwer in de tuin?

Ook al heb je niets met vogels, een roofvogel vind vrijwel iedereen spectaculair. En al helemaal wanneer hij in je tuin zit. Ik geef toe: een sperwer die een merel slaat is niet voor alle ogen geschikt. Eens zag ik hoe een merel zich niet zomaar liet kisten. Het spartelen duurde minutenlang. Een tikkeltje wreed. Maar ik zou wat graag een sperwer in mijn tuin zien! Dit jaar was het bijna zover. Een sperwer sloeg een merel, maar helaas: toen ik afkwam op de roep van een van mijn kinderen, was de sperwer al gevlogen. De dooie merel lag als bewijsmateriaal voor de houtstapel. Dan nu het antwoord op de vraag: hoe lok ik een sperwer in de tuin?

Antwoord

Een sperwer is een carnivoor. Hij is gespecialiseerd in de jacht op zangvogels. Koolmees, huismus, tjiftjaf, winterkoninkje en zelfs een merel of Turkse tortelduif. Denkt de sperwer zijn prooi aan te kunnen, dan stort hij zich erop. En dat is dan ook meteen het antwoord op de vraag hoe je een sperwer in je tuin lokt. Dan zult je ervoor moeten zorgen dat er heel veel zangvogels in je tuin zitten. Geen zangvogels, dan ook geen sperwer. Hooguit in een snelle flits, als hij op weg is naar een tuin waar het wel wemelt van de zangvogels.

Zet dus een voedertafel in je tuin en bedeel de zangvogels rijkelijk met vogelvoer. Vroeg of laat ontdekt de sperwer de vogelrijkdom en zal hij ook jouw tuin opnemen in zijn dagelijkse rondje. Een waterschaal doet het trouwens ook goed. Daar komen ook heel veel zangvogels op af. En aangezien ook een sperwer af en toe een waterbad moet nemen, heb je kans dat de sperwer ook op die waterschaal afkomt.

Een sperwer die een zangvogel probeert te vangen is trouwens blind voor elk gevaar. Hij stort zich op het arme dier en het maakt niet uit of je tuin volstaat met planten en struiken of dat je tuin compleet betegeld is. Maar let op: een tuin vol planten, struiken en bomen werkt als een magneet op zangvogels. Dus heb je ruimte, groene handen en ben je liefhebber van natuurlijk groen: plant je tuin vol bes- en bladdragende bomen en struiken. Laat een oude boom op natuurlijke wijze aftakelen. In het oude hout komen vanzelf allerlei insecten die op hun beurt weer zangvogels aantrekken. En zangvogels trekken dan weer die sperwer aan. Of, als je geluk hebt, een havik. Want die wildebras lust ook wel een vogeltje.

Een sperwer lokken op schoonvaders wijze

Kom ik bij mijn schoonvader dan is het gegrom niet van de lucht. Mijn schoonvader kan de sperwer namelijk wel schieten. Want wat is het geval? Buiten het dorp heeft hij een volkstuin en in die volkstuin heeft hij een duiventil geplaatst. En die duiventil wordt bewoond door sneeuwwitte honeymoon duifjes. Laat hij de duifjes los, dan is het succes verzekerd. Binnen twee minuten schiet er een sperwer voorbij en grist één van de duifjes uit de lucht. En heeft mijn schoonvader pech, dan volgt binnen een paar tellen ook de havik. En echt waar, geen woord van dit verhaal is verzonnen! Wil je een sperwer in de tuin lokken, neem dan sierduifjes. Hoe witter hoe beter.

Moet je het wel willen, een sperwer in je tuin lokken?

Tja, ik ontkom er niet aan om de ethische kaart te trekken. Is het moreel te verdedigen om zangvogels massaal naar onze tuin te lokken teneinde een sperwer te lokken? Een roofvogel die erop uit is om de zangvogels te vangen en te doden? Ja, want het is de natuur. Nee, want bijvoeren is niet natuurlijk. Hoe dan ook, een sperwer vangt niet meer vogeltjes dan hij opeten kan. Oftewel: al zou je niet bijvoeren, dan zou de sperwer nog op jacht gaan en een zangvogel vangen. Per saldo neemt het aantal dooie zangvogels niet toe als je bij voert. En dus: probeer die sperwer maar in je tuin te lokken. Lees hier hoe je bijvoorbeeld koolmezen in je tuin lokt.

Roofvogels herkennen

Sperwer of havik? Buizerd of wespendief? Torenvalk of boomvalk? En al die andere roofvogels… Herken je ze ook? Herkennen is nog meer genieten. De Roofvogelgids van topvogelaar Lars Gejl is een uitstekend boek om alle roofvogels in Europa te herkennen. Een feest om in te kijken en te lezen!

De mooiste boeken over roofvogels:

Een heel toegankelijk geschreven boek over de zeearend in Nederland én buitenland. 

Combinatie van alle roofvogels en uilen van Europa.Veel duidelijke foto's en toegankelijke informatie.

Handzaam formaat waardoor je het heel makkelijk meeneemt tijdens je vogeltochten.


39 roofvogelsoorten die je in Europa kunt zien.Zéér uitgebreide informatie bij elke soort.

Met vliegbeelden, talloze foto's.

Handige uitvoering die zich uitstekend leent om mee te nemen in het veld.


Een geweldige gids om roofvogels te leren herkennen.

Eén van de mooiste vogelboeken die ik ooit heb gelezen.

Het bijzondere verhaal over de grauwe kiekendief in Groningen.

Een heel praktisch hulpmiddel bij het snel herkennen van de meest voorkomende roofvogels.

Een handige uitvouwkaart. 

In één oogopslag alle soorten in beeld.

Foto's van tientallen gerenommeerde fotograferen uit verschillende landen.

Alle voorkomende soorten roofvogels in Europa in beeld.

Een lust voor het oog en een feest om te lezen.

Weergaloos boek van dé roofvogelman van de Lage Landen.

Compact en toegankelijk geschreven veldgidsje dat alle roofvogels en uilen in Europa beschrijft.