Ook al heb je niets met vogels, een roofvogel vind vrijwel iedereen spectaculair. En al helemaal wanneer hij in je tuin zit. Ik geef toe: een sperwer die een merel slaat is niet voor alle ogen geschikt. Eens zag ik hoe een merel zich niet zomaar liet kisten. Het spartelen duurde minutenlang. Een tikkeltje wreed. Maar ik zou wat graag een sperwer in mijn tuin zien! Dit jaar was het bijna zover. Een sperwer sloeg een merel, maar helaas: toen ik afkwam op de roep van een van mijn kinderen, was de sperwer al gevlogen. De dooie merel lag als bewijsmateriaal voor de houtstapel. Daarom in mijn serie Hoe lok ik … vandaag de vraag: hoe lok ik een sperwer in de tuin?
Hoe lok ik een sperwer in de tuin?
Een sperwer is een carnivoor. Hij is gespecialiseerd in de jacht op zangvogels. Koolmees, huismus, tjiftjaf, winterkoninkje en zelfs een merel of Turkse tortelduif. Denkt de sperwer zijn prooi aan te kunnen, dan stort hij zich erop. En dat is dan ook meteen het antwoord op de vraag hoe je een sperwer in je tuin lokt. Dan zult je ervoor moeten zorgen dat er heel veel zangvogels in je tuin zitten. Geen zangvogels, dan ook geen sperwer. Hooguit in een snelle flits, als hij op weg is naar een tuin waar het wel wemelt van de zangvogels.
Zet dus een voedertafel in je tuin en bedeel de zangvogels rijkelijk met vogelvoer. Vroeg of laat ontdekt de sperwer de vogelrijkdom en zal hij ook jouw tuin opnemen in zijn dagelijkse rondje. Een waterschaal doet het trouwens ook goed. Daar komen ook heel veel zangvogels op af. En aangezien ook een sperwer af en toe een waterbad moet nemen, heb je kans dat de sperwer ook op die waterschaal afkomt.
Een sperwer die een zangvogel probeert te vangen is trouwens blind voor elk gevaar. Hij stort zich op het arme dier en het maakt niet uit of je tuin volstaat met planten en struiken of dat je tuin compleet betegeld is. Maar let op: een tuin vol planten, struiken en bomen werkt als een magneet op zangvogels. Dus heb je ruimte, groene handen en ben je liefhebber van natuurlijk groen: plant je tuin vol bes- en bladdragende bomen en struiken. Laat een oude boom op natuurlijke wijze aftakelen. In het oude hout komen vanzelf allerlei insecten die op hun beurt weer zangvogels aantrekken. En zangvogels trekken dan weer die sperwer aan. Of, als je geluk hebt, een havik. Want die wildebras lust ook wel een vogeltje.
Een sperwer lokken op schoonvaders wijze
Kom ik bij mijn schoonvader dan is het gegrom niet van de lucht. Mijn schoonvader kan de sperwer namelijk wel schieten. Want wat is het geval? Buiten het dorp heeft hij een volkstuin en in die volkstuin heeft hij een duiventil geplaatst. En die duiventil wordt bewoond door sneeuwwitte honeymoon duifjes. Laat hij de duifjes los, dan is het succes verzekerd. Binnen twee minuten schiet er een sperwer voorbij en grist één van de duifjes uit de lucht. En heeft mijn schoonvader pech, dan volgt binnen een paar tellen ook de havik. En echt waar, geen woord van dit verhaal is verzonnen! Wil je een sperwer in de tuin lokken, neem dan sierduifjes. Hoe witter hoe beter.
Moet je het wel willen, een sperwer in je tuin lokken?
Tja, ik ontkom er niet aan om de ethische kaart te trekken. Is het moreel te verdedigen om zangvogels massaal naar onze tuin te lokken teneinde een sperwer te lokken? Een roofvogel die erop uit is om de zangvogels te vangen en te doden? Ja, want het is de natuur. Nee, want bijvoeren is niet natuurlijk. Hoe dan ook, een sperwer vangt niet meer vogeltjes dan hij opeten kan. Oftewel: al zou je niet bijvoeren, dan zou de sperwer nog op jacht gaan en een zangvogel vangen. Per saldo neemt het aantal dooie zangvogels niet toe als je bij voert. En dus: probeer die sperwer maar in je tuin te lokken. Lees hier hoe je bijvoorbeeld koolmezen in je tuin lokt.
Roofvogels herkennen
Sperwer of havik? Buizerd of wespendief? Torenvalk of boomvalk? En al die andere roofvogels… Herken je ze ook? Herkennen is nog meer genieten. De Roofvogelgids van topvogelaar Lars Gejl is een uitstekend boek om alle roofvogels in Europa te herkennen. Een feest om in te kijken en te lezen!
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |