Hoe lok ik een ringmus in mijn tuin?

Ringmussen zijn gezellige vogels. Het zijn echte gezelschapsdieren die de hele dag door met elkaar aan het tjilpen zijn. Daarin lijken ze sprekend op hun neef de huismus. Maar ringmussen zijn iets minder talrijk dan de huismus. En ik vind ze iets mooier: een bruine pet, een zwarte stip in de nek en een fijn rugpatroon. Alle reden dus om een ringmus te verwelkomen in je tuin. En vandaar de vraag in mijn serie Hoe lok ik … : hoe lok ik een ringmus in mijn tuin?

Hoe lok ik een ringmus in mijn tuin?

#1. Koop een huis op het platteland

Anders dan huismussen, zijn ringmussen vooral te vinden op het platteland. Liefst in een kleinschalig landschap met wat ruigtes, koeien en struiken. In dichte struiken vinden ze een schuilplaats tegen wind en roofvogels. In ruigtes vinden ze voedsel. En koeien produceren vlaaien en daar komen ook allerlei insecten op af. Insecten die de ringmussen maar wat graag even. Dan is het dus duidelijk: wil je ringmussen in de tuin hebben, koop dan een huis op het platteland.

Vind je een huis midden in de polder toch niet zo’n aantrekkelijk idee, dan is een huis aan de rand van een dorp een goed alternatief.

#2. Zorg voor dakpannen met ruimte eronder

Mussen broeden graag onder dakpannen. Maar het probleem van deze tijd is dat de dakpannen op nieuwbouwhuizen nauwelijks ruimte open laten voor mussen, spreeuwen en gierzwaluwen. Een wat ouder huis is daarom beter geschikt voor de ringmus. Oude nostalgische dakpannen, ideale broedplaatsen!

#3. Hang een geschikte nestkast op

Ringmussen broeden in holen. Onder de dakpannen die ik hierboven al noemde. Maar als je dak niet geschikt is, dan is er gelukkig een heel goede oplossing: een nestkast voor mussen. Liefst hang je er een paar naast of onder elkaar, want mussen zijn gezelschapsdieren, weet je nog. Realiseer je dat ringmussen hun jongen met insecten voeren. Het zijn in het voorjaar dus uitstekende bestrijders van ongewenste insecten. Nuttige vogels dus die ringmussen.

#4. Plant dichte struiken aan

Zoals ik hierboven al aangaf, schuilen ringmussen (en huismussen ook) graag in dichte struiken. Wat is nu mooier dan een haag van meidoorn? Of van een roos of beuk? Bij deze gespecialiseerde webshop kun je geschikte struiken bestellen. Een klimplant als de hedera is ook een fijne struik voor ringmussen om in te schuilen.

#5. Voer de mussen bij

De beste manier om vogels in de tuin te lokken is door ze te voeren. Woon je op het platteland en heb je wel eens een ringmus in de buurt gezien, voer de vogels dan lekker bij. Dat mag tegenwoordig het hele jaar door. Bij Vivara kun je speciaal voer voor ringmussen kopen.

#6. Zet een ooievaarsnest in je tuin

De meest curieuze tip om ringmussen in je tuin te lokken is door een nestpaal voor de ooievaar in je tuin te plaatsen. En dan maar hopen dat een paartje ooievaars besluit er te gaan broeden. Het takkennest van de ooievaar wordt door ringmussen gebruikt om in te nestelen. Ik geef toe: het is wat omslachtig, maar spannend is het natuurlijk wel. En lukt deze list, dan heb je plots twee broedvogels in de tuin. De enorme ooievaar en de piepkleine mus.

#7. Voor een beter broedsucces en sterkere botten

Tuinvogels kun je evenals volièrevogels ook vogelgrit voorschotelen. En dat is in onze tuin echt geen luxe! Door milieuvervuiling is er weinig kalk te vinden in de natuur. Maar kalk is ontzettend belangrijk voor vogels! Ze maken er hun eierschalen mee. En ze bouwen er hun botten mee op. Er zijn al koolmezen en andere tuinvogels die zulke zwakke eierschalen opbouwen dat de eieren kapot gaan zodra ze erop gaan zitten. Voer ook de tuinvogels daarom vogelgrit bij. Dat kan het hele jaar door, maar is in het voorjaar natuurlijk wel héél belangrijk. Je kunt ook het schelpengrit van Vivara.nl bestellen. Ik lees op die website dat schelpengrit nog een ander voordeel heeft: strooi het rond je tuinplanten en je houdt de slakken op afstand.

Ringmussen bij Sluishaven