De pestvogel is een vogel die elke vogelaar wel in zijn tuin wil zien. Deze beauty uit het Hoge Noorden valt op door zijn enorme kuif, de opvallende staart met de gele band en de fraaie vleugeltekening. De komst van pestvogels in ons land is elk jaar weer ongewis. Het zijn welkome verrassingen die zich alleen uit hun broedgebied laten verdrijven voor voedseltekort. Te weinig bessen aan de struiken of slecht weer waardoor het honger lijden wordt. Dan trekken pestvogels soms massaal naar het zuiden om hier naar voedsel te zoeken. Vandaar vandaag de vraag in mijn rubriek Hoe lok ik… Hoe krijg je dan een pestvogel in de tuin?
Waarschuwing vooraf
Een waarschuwing is op zijn plaats. Een pestvogel, ook in de ‘invasiejaren’ krijg je zomaar niet in je tuin te zien. Sterker nog, ik vermoed dat je nog eerder de Staatsloterij zult winnen (mits je meedoet uiteraard, en of ik je dat moet aanraden weet ik eigenlijk niet). Oftewel: met de tips hieronder lok je vooral andere tuinvogels dan de pestvogel naar je tuin. Maar wat geeft het? Ook andere vogels zijn welkom toch? En altijd blijven dromen dat op een dag…

De enige tip: plant besdragende struiken in je tuin
De enige manier waarop je de pestvogel naar je tuin kunt lokken is door hem voedsel aan te bieden. En dat voedsel is: bessen! Speciaal voor de bessen van meidoorn, sleedoorn, hulst, kornoelje, lijsterbes, kardinaalsmuts, krentenboompje en Gelderse roos komt de pestvogel naar ons land vliegen. Ik sprak zelfs iemand die plots pestvogels in zijn sierappelboom had. Kennelijk zijn grote bessen geen enkel probleem voor deze gasten uit het noorden! En als er op een plek voldoende besdragende struiken zijn, dan kun je daar soms wekenlang genieten van de foeragerende pestvogels. Dit is dus de enige tip om pestvogels naar je tuin te lokken!

Welke andere vogels lok je met besdragende struiken naar je tuin?
Gelukkig zijn er ook nog andere vogels die je blij maakt met besdragende struiken in je tuin. Denk eens aan de merel, de zanglijster, kramsvogel en de koperwiek. De groenling houdt van rozenbottels. In het vroege najaar eten de zwartkoppen hun buik rond met bessen. Ook spreeuwen en houtduiven blieven bessen. Voor deze soorten kun je trouwens ook vlier en klimop aanplanten. Vogelbescherming Nederland heeft een heuse Bessenkalender gemaakt waarop je kunt zien wanneer welke struik bessen draagt. Heel handig voor als je jouw tuin optimaal wilt inrichten voor tuinvogels.

En wat heeft de tuinbezitter aan die besdragende struiken?
Natuurlijk plant je de besdragende struiken niet alleen voor de vogels. Je plant ze ook voor jezelf. Want realiseer je dat al die besjes zijn begonnen als bloesem. Vaak heerlijk ruikende bloesem zelfs. In het voorjaar geniet je dus van bloeiende struiken waar wellicht een vogel zijn nest in bouwt. En in het najaar geniet je dus van de prachtige bessen. En natuurlijk zet je met kerst wat hulsttakken op de tafel… Dus ook al krijg je geen pestvogels in je tuin, dan toch is het genieten geblazen!
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |