Hoe lok ik een merel in de tuin?

De merel, wie kent hem niet? De man gitzwart met een gele snavel. De vrouw iets onopvallender bruin. Het is één van de meest voorkomende vogels in Nederland. Elk jaar staat hij in de top tien van tuinvogels. Maar de merel heeft het ook lastig. Er zijn er een hele hoop gesneuveld door een virus en daarom is het goed om de merel een handje te helpen. Hoe lok ik een merel in de tuin? In deze blog in de serie Hoe lok ik … geef ik je een aantal tips.

Hoe lok ik een merel in de tuin?

#1. Bijvoeren

Merels zijn dol op appels en peren, liefst een beetje rot. Gooit mijn schoonmoeder een appel op het gazon dan zit er geheid een paar minuten later een merel bij. Gekookte aardappelen doen het ook goed, evenals rozijnen of krenten, de laatste het liefst even in het water gezet.

#2. Natuurlijk voer

In de natuur eten merels regenwormen, insecten en bessen. Nou, voor regenwormen kun je zorgen door de bodem intact te houden. Een gazon, liefst een beetje wild, is ook prima. Dan zie je een merel met zijn kop schuin stil staan om even later een flinke pier uit het gras tevoorschijn te toveren. Bessenstruiken doen het natuurlijk ook goed! Een meidoorn bijvoorbeeld, of, nog beter: een lijsterbes en klimop. In het voorjaar mooie bloesems, in het najaar rijpe bessen waar tal van vogels, waaronder merels, op afkomen. Merels doen zich natuurlijk ook tegoed aan insecten. En die lok je weer door insectenplanten aan te planten. Pas zat er een merel in onze tuin. Toen een nachtvlinder opvloog, ging de merel er achteraan en vloog zo ongeveer tegen mijn benen aan.

#3. Dichte struiken

Maar merels blieven meer dan alleen voedsel. Ze willen ook nestelen! Dat doen ze het liefst in een dichte struik. In een liguster bijvoorbeeld, een dichte coniferenhaag, een groene hedera, klimhortensia of bovengenoemde meidoorn. Dichte struiken zijn bovendien belangrijk als schuilplaats. Komt er een sperwer of kat voorbij, dan vinden merels in die dichte struiken een goede schuilplaats om zich te verstoppen.

#4. Voldoende water

Vooral in een hete zomer is het van belang dat vogels kunnen drinken en kunnen badderen. Zet een waterschaal neer, vul hem met water (niet te diep) en succes verzekerd. In de winter, tijdens een vorstperiode, is schoon drinkwater van even groot belang. Span er dan een gaas over om te voorkomen dat de merels bij strenge vorst gaan badderen. Dan bevriezen de veren en komen de vogels om van de kou.

#5. Herkennen van tuinvogels

Krijg je de merel in de tuin, dan zullen andere tuinvogels al snel volgen. Maar herken je ze ook? Wie de vogels in de tuin herkent, geniet voor twee. Een heel goede vogelgids voor tuinliefhebbers de Zakgids Vogels van Nederland en België. Door de toegankelijke opzet en de gedetailleerde illustraties van Elwin van der Kolk herken je de vogels in je tuin razendsnel. En wil je nog meer soorten naar je tuin lokken (van sperwer tot ijsvogel en specht), blader dan door mijn hele serie Hoe lok ik …

#6. Voor een beter broedsucces en sterkere botten

Tuinvogels kun je evenals volièrevogels ook vogelgrit voorschotelen. En dat is in onze tuin echt geen luxe! Door milieuvervuiling is er weinig kalk te vinden in de natuur. Maar kalk is ontzettend belangrijk voor vogels! Ze maken er hun eierschalen mee. En ze bouwen er hun botten mee op. Er zijn al koolmezen en andere tuinvogels die zulke zwakke eierschalen opbouwen dat de eieren kapot gaan zodra ze erop gaan zitten. Voer ook de tuinvogels daarom vogelgrit bij. Dat kan het hele jaar door, maar is in het voorjaar natuurlijk wel héél belangrijk. Je kunt ook het schelpengrit van Vivara.nl bestellen. Ik lees op die website dat schelpengrit nog een ander voordeel heeft: strooi het rond je tuinplanten en je houdt de slakken op afstand.

#7. Meer tips:

Bekijk in dit filmpje de merel op het gazon van mijn schoonmoeder. Ik heb er drie tips in verwerkt:

Drie tips om de merel in je tuin te lokken

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

De foto boven dit artikel is gemaakt door Mark Zekhuis (die hem via Saxifraga ter beschikking stelde).