Hoe lok ik een koperwiek naar mijn tuin?

De koperwiek vind ik één van de mooiste lijsterachtigen. Hij lijkt op een zanglijster, maar kijk eens naar de kop met die prachtige tekening. En natuurlijk naar de koperkleurige veeg over de flanken. Een koperwiek van dichtbij te bekijken is een feest voor het oog! Zie echter maar eens een koperwiek in beeld te krijgen. Het zijn heel schuwe vogels die zich zomaar niet naar je tuin laten lokken. Toch kun je de uitdaging aangaan, en vandaar vandaag in mijn serie Hoe lok ik… de vraag: hoe lok ik een koperwiek naar mijn tuin?

Hoe lok ik een koperwiek naar mijn tuin?

De koperwiek is een echte wintergast. In het najaar komt hij vanuit het noorden naar ons land en blijft hier heel de winter, mits hij hier maar veel bessen kan vinden. Meidoorn, sleedoorn, kardinaalsmuts, lijsterbes, braam en andere besdragende struiken zijn favoriet bij de koperwiek. Wandelen wij door een natuurgebied, dan zien we ze vaak uit dit soort dicht struikgewas opvliegen. En is er open veld rond de struiken, dan zie je de koperwieken natuurlijk ook in het gras naar voedsel zoeken.

Om koperwieken naar je tuin te lokken kun je het beste zorgen voor een paar zaken:

  1. Rust. De koperwiek is een schuwe vogel. Zodra hij je ziet, zal hij wegvluchten. Rust in de tuin is dus een eerste vereiste.
  2. Dicht struikgewas met bessen. Het dichte struikgewas is een prima schuilplaats voor de schuwe koperwiek. Bovendien vindt hij er dus bessen in, zijn favoriete voedsel. Onder de struiken en in het gras zoekt hij naar ongewervelde dieren. In de winter zou je ook nog rotte appels en rozijnen kunnen aanbieden. Dit soort voedsel wordt door vrijwel alle lijsterachtigen zeer gewaardeerd.
  3. Een grote tuin. De kans dat je een koperwiek zult zien in een kleine, besloten tuin is behoorlijk klein. Zeker wanneer je tuin ook nog eens behoorlijk is ingeklemd tussen huizen en allerlei andere bebouwing. En grote tuin verdient dus aanbeveling, en dan natuurlijk een tuin met lekker veel struiken, schuilplekjes en voedsel.

Voor veel mensen zal gelden dat de koperwiek zich niet heel vaak zal laten zien in de tuin. Heb je het geluk dat je aan de rand van dorp of stad woont, of in het buitengebied, dan zijn je kansen al een stuk groter. Richt je je tuin een beetje natuurlijk in met de struiken die ik hierboven al noemde, dan nemen je kansen nog meer toe. Mocht je echter geen koperwieken in je tuin weten te lokken, dan zullen zich zeker andere interessante tuinvogels melden. Een zanglijster, staartmees of heggenmus in de tuin is toch ook een feest?

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)