Hoe lok ik een koperwiek naar mijn tuin?

De koperwiek vind ik één van de mooiste lijsterachtigen. Hij lijkt op een zanglijster, maar kijk eens naar de kop met die prachtige tekening. En natuurlijk naar de koperkleurige veeg over de flanken. Een koperwiek van dichtbij te bekijken is een feest voor het oog! Zie echter maar eens een koperwiek in beeld te krijgen. Het zijn heel schuwe vogels die zich zomaar niet naar je tuin laten lokken. Toch kun je de uitdaging aangaan, en vandaar vandaag in mijn serie Hoe lok ik… de vraag: hoe lok ik een koperwiek naar mijn tuin?

Koperwiek in je tuin


Mijn tips om de koperwiek naar je tuin te lokken

De koperwiek komt vanuit Scandinavië om in Nederland en België te overwinteren. Ze vliegen vaak ‘s nachts over, je hoort dan hun korte piepjes. Koperwieken zijn familie van de merels en dan weet je: die houden van bessen. Dan weet je meteen mijn eerste tip om de koperwiek naar je tuin te lokken. En krijg je geen koperwieken in de tuin, dan misschien wel merels, zanglijsters, grote lijsters of kramsvogels.

Besdragende struiken

Een koperwiek houdt van bessen. Plant daarom besdragende struiken in je tuin. Die zijn vaak ook lekker dicht, en dus kunnen ze er ook nog eens lekker in schuilen. De volgende struiken zijn ideaal voor koperwieken en andere lijsterachtigen:

Zadenmixen

Koperwieken zijn echter niet heel kieskeurig. Zadenmixen laten ze zeker niet aan zich voorbij gaan als ze de kans krijgen, zeker wanneer die mix ook nog eens een gedroogde meelworm bevat.

Rotte appels

Alle lijsterachtigen zijn ook dol op rottende appels en peren. Die koop je gewoon bij de groenteboer en op de markt kun je ze vaak gratis krijgen.

hoe lok ik een koperwiek naar de tuin
Overige tips
  • Zorg voor rust in de tuin. Koperwieken zijn behoorlijk schuw.
  • Een groene tuin met bomen, struiken en een grasveld is ideaal.
  • Laat afgevallen bladeren gewoon liggen. De ongewervelde diertjes tussen de bladeren zijn favoriet bij de koperwiek, en slakken helemaal. Veeg het blad in het vroege voorjaar de perken in. Daarmee creëer je een gezonde humuslaag.

Andere interessante tuinvogels

Voor veel mensen zal gelden dat de koperwiek zich niet heel vaak zal laten zien in de tuin. Heb je het geluk dat je aan de rand van dorp of stad woont, of in het buitengebied, dan zijn je kansen al een stuk groter. Richt je je tuin een beetje natuurlijk in met de struiken die ik hierboven al noemde, dan nemen je kansen nog meer toe. Mocht je echter geen koperwieken in je tuin weten te lokken, dan zullen zich zeker andere interessante tuinvogels melden. Een zanglijster, staartmees of heggenmus in de tuin is toch ook een feest?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)