De buizerd is momenteel de meest voorkomende roofvogel van ons land. In de jaren zestig was de populatie van deze stoere roofvogel er belabberd aan toe vanwege het overdadige gebruik van DDT en vervolging. Inmiddels kun je de buizerd in elke provincie zien en broedt hij op tal van plaatsen. Maar in de tuin zie je hem zelden. Dat is niet gek, want hij broedt meestal in het bos en jaagt op open vlakten en niet zoals een sperwer ook in tuinen. In mijn serie Hoe lok ik … wil ik toch een poging doen om de vraag Hoe lok ik een buizerd naar mijn tuin te beantwoorden. Want helemaal onmogelijk is het niet!
Hoe lok ik een buizerd naar mijn tuin?
De buizerd is een jager. Zijn dieet bestaat vooral uit muizen en mollen, maar ook kikkers en reptielen lust hij wel. En ziet hij een dode haas of vogel liggen, dan zal hij niet aarzelen om zich aan het aas tegoed te doen. Minutenlang kan hij doodstil op een paal of tak zitten om zich dan plotseling vanuit het niets in het gras te laten vallen.
Buizerds leven in bos en op het platteland. In de bebouwde kom zul je hem zelden zien, tenzij hoog boven je huis cirkelend op de thermiek. Woon je dus in een woonwijk, dan kun je een bezoek van de buizerd aan je tuin wel vergeten.
Woon je aan de rand van een dorp, of misschien in de polder, dan is het echter een ander verhaal, zeker wanneer je een grote tuin zou hebben. Met veel geduld en vooral: veel uitproberen, zou je een buizerd kunnen bewegen zich in je tuin te vertonen. Wat je daarvoor nodig hebt? Prooidieren, geduld en een rustige tuin waar niemand komt.
Aas aanbieden
Wil je de buizerd prooidieren aanbieden, denk dan vooral aan aas. Ik ken verhuurders van commerciële vogelhutten die een diepvries hebben gevuld met dode houtduiven en holenduiven. Ze kopen die op bij jagers en gebruiken de duiven als aas om roofvogels als buizerd en havik naar de hut te lokken. In een bosomgeving lukt dat vaak. Ik denk dat het ook in een plattelandsomgeving moet lukken. Hou echter wel rekening met de factor rust. Roofvogels zijn uiterst schuwe vogels en maken zich meteen uit de voeten zodra ze iets verdachts zien. En mensen zijn héél verdacht in de ogen van roofvogels. Idealiter heb je dus een stuk tuin waar nooit iemand komt en leg je juist daar regelmatig een stuk aas neer.
En vervolgens is het geduld hebben. Veel geduld.
Een vogelkijkhut ingraven
Ben je nogal ambitieus, dan kun je natuurlijk overwegen om zelf een vogelkijkhut in te graven in je tuin. Voor de hut leg je een vijver aan. En rond de vijver, op vanuit de hut onzichtbare plekken, leg je zaad neer voor zangvogels en aas voor de roofvogels. Zelf ben je onzichtbaar en geniet je van de vogels die komen drinken, badderen of komen eten.
Nestmand hoog in de boom
Heb je het geluk dat je tuin grenst aan een bos en staan er hoge bomen in je tuin, dan kun je proberen de buizerd tot broeden te bewegen door hoog in de boom een mand te bevestigen op de plaats waar twee of drie takken uit de hoofdstam ontspruiten. De mand kan ook roofvogels als havik of sperwer aantrekken evenals de zwarte kraai.
Zoals ik hierboven al heb aangegeven: een buizerd in de tuin te zien is een absolute zeldzaamheid. Je zult er dus veel tijd en energie in moeten steken om een buizerd naar je tuin te lokken. En of het ooit gaat lukken is ongewis.
PS
Herken jij alle roofvogels die je in het vizier krijgt? Er zijn verschillende roofvogelgidsen verkrijgbaar die je helpen bij het herkennen van roofvogels. Zo leer je de buizerd van de havik en bruine kiekendief onderscheiden. En de torenvalk van de boomvalk. En vaak vind je ook uilen in deze gidsen. Bekijk mijn overzicht van de beste roofvogelgidsen.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |