Hoe lok ik een boomkruiper in de tuin?

In mijn veelgelezen rubriek Hoe lok ik…? vandaag de vraag hoe je een boomkruiper in de tuin kunt lokken. Het antwoord lijkt simpel: zet een stel bomen in de tuin. En hoewel dat in essentie waar is, valt er nog wel iets meer van te zeggen.

Hoe lok ik een boomkruiper in de tuin?

Een boomkruiper kruipt over het algemeen tegen boomstammen op. Oude bomen, jonge bomen. Vermolmde stammen, jonge bomen. Dik of dun. Het maakt eigenlijk helemaal niets uit. Ik heb hem zelfs tegen muren op zien klauteren. Met zijn gekromde snavel peurt hij in de gaatjes, onder de bast en overal waar maar te peuren valt naar insecten. Anders dan de boomklever, kan de boomkruiper trouwens niet van beneden naar boven lopen. De boomkruiper loopt alleen om hoog. Dus wil hij iets meer naar onderen, dan vliegt hij naar beneden.

Hoe lok je een boomkruiper in de tuin? Heel simpel: plant bomen aan. Of laat de oude bomen in de tuin staan en kap ze niet. Je hoeft beslist geen grote tuin te hebben. Zelfs in onze tuin, niet groot en grenzend aan een drukke weg, zie ik de boomkruiper regelmatig. Het filmpje hieronder heb ik ook vanuit huis gemaakt. Aan de voorzijde. Aan de straatkant staan een aantal essen en daar liep hij tegenop.

Hang een nestkast op

nestkast boomkruiper hoe lok ik een boomkruiper in de tuin

Boomkruipers nestelen in holtes. Dat kan een oud nestkastje zijn, een uitgeholde stam achter een stuk bast, een ruimte tussen muren, of zelfs tussen de dichte takken van een klimop zo lees ik op de website van Vogelbescherming Nederland. Als het gaat om uitgeholde stammen, dan snap je dat in de bebouwde kom dit soort nestplaatsen schaars zijn. Vermolmde bomen zijn gevaarlijk, er kunnen pardoes stukken van afbreken. En dus zullen gemeenten logischerwijze deze bomen verwijderen of snoeien. En daarom zijn er speciale nestkasten voor boomkruipers. Hang deze op tegen een boom of muur en wie weet komen er boomkruipers in je tuin nestelen.

Voer de tuinvogels bij in de winter

In de winter vliegen boomkruipers vaak mee op met groepen mezen. Deze groepen schuimen door de bossen, parken en tuinen. Het ene moment is je tuin leeg en stil, het andere moment zit het vol met zo’n zwerm. Die ook even snel weer verdwijnt. Heb je bomen in de tuin, dan loont het zeker de moeite om de tuinvogels bij te voeren. Je lokt wellicht zwermen met mezen naar je tuin met daarin ook een boomkruiper.

PS. De foto boven dit artikel is trouwens de taigaboomkruiper. Die heeft een wittere wenkbrauwstreep. Zat een aantal jaar geleden in het Alblasserbos.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)