Hoe lok ik een boomkruiper in de tuin?

In mijn veelgelezen rubriek Hoe lok ik…? vandaag de vraag hoe je een boomkruiper in de tuin kunt lokken. Het antwoord lijkt simpel: zet een stel bomen in de tuin. En hoewel dat in essentie waar is, valt er nog wel iets meer van te zeggen.

Hoe lok ik een boomkruiper in de tuin?

Een boomkruiper kruipt over het algemeen tegen boomstammen op. Oude bomen, jonge bomen. Vermolmde stammen, jonge bomen. Dik of dun. Het maakt eigenlijk helemaal niets uit. Ik heb hem zelfs tegen muren op zien klauteren. Met zijn gekromde snavel peurt hij in de gaatjes, onder de bast en overal waar maar te peuren valt naar insecten. Anders dan de boomklever, kan de boomkruiper trouwens niet van beneden naar boven lopen. De boomkruiper loopt alleen om hoog. Dus wil hij iets meer naar onderen, dan vliegt hij naar beneden.

Hoe lok je een boomkruiper in de tuin? Heel simpel: plant bomen aan. Of laat de oude bomen in de tuin staan en kap ze niet zolang ze geen gevaar vormen. Je hoeft beslist geen grote tuin te hebben. Zelfs in onze tuin, niet groot en grenzend aan een drukke weg, zie ik de boomkruiper regelmatig. Het filmpje hieronder heb ik ook vanuit huis gemaakt. Aan de voorzijde. Aan de straatkant staan een aantal essen en daar liep hij tegenop.

Hang een nestkast op

nestkast boomkruiper hoe lok ik een boomkruiper in de tuin

Boomkruipers nestelen in holtes. Dat kan een oud nestkastje zijn, een uitgeholde stam achter een stuk bast, een ruimte tussen muren, of zelfs tussen de dichte takken van een klimop zo lees ik op de website van Vogelbescherming Nederland. Als het gaat om uitgeholde stammen, dan snap je dat in de bebouwde kom dit soort nestplaatsen schaars zijn. Vermolmde bomen zijn gevaarlijk, er kunnen pardoes stukken van afbreken. En dus zullen gemeenten logischerwijze deze bomen verwijderen of snoeien. En daarom zijn er speciale nestkasten voor boomkruipers. Hang deze op tegen een boom of muur en wie weet komen er boomkruipers in je tuin nestelen. Je kunt ook kijken naar het aanbod op de gespecialiseerde webshop Vivara.nl. Met een aankoop op deze website ondersteun je het werk van onder andere Vogelbescherming Nederland.

Voer de tuinvogels bij in de winter

In de winter vliegen boomkruipers vaak mee op met groepen mezen. Deze groepen schuimen door de bossen, parken en tuinen. Het ene moment is je tuin leeg en stil, het andere moment zit het vol met zo’n zwerm. Die ook even snel weer verdwijnt. Heb je bomen in de tuin, dan loont het zeker de moeite om de tuinvogels bij te voeren. Je lokt wellicht zwermen met mezen naar je tuin met daarin ook een boomkruiper. De boomkruiper is een insecteneter. Meelwormen zijn dus uitermate geschikt voor deze zangvogel. De boomkruiper pleegt tegen boomstammen en takken aan te lopen. Wil je een boomkruiper naar je tuin lokken, dan is het raadzaam om tegen een boomstam een voederplekje te maken. Smeer wat vogelpindakaas tegen de stam en zie wat er gebeurd. De beste vogelpindakaas voor boomkruipers is die met meelwormen erin. Er zullen natuurlijk ook andere vogels dankbaar gebruik maken van je voederplek. Spechten bijvoorbeeld, en mezen.