Hoe lok ik eekhoorns naar mijn tuin?

Van een eekhoorn in mijn tuin kan ik slechts dromen. In Alblasserdam is de kans om een eekhoorn in de tuin te zien gelijk aan nul. En zeker in onze tuin die grenst aan een drukke doorgaande weg. Dit weekend wandelde ik echter in de bossen achter Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche en daar was het een ander verhaal. Vlak achter de kasteel zag ik een eekhoorn in de kruin van een enorme beuk. Ik denk dat onze geliefde prinses vast wel eens een eekhoorn in de tuin zal zien. Woon je ook in een bosrijke omgeving en wil je ook eekhoorns in je tuin, lees dan verder in dit artikel in mijn serie Hoe lok ik … dit keer met als onderwerp: Hoe lok ik eekhoorns naar mijn tuin?

Hoe lok ik eekhoorns naar mijn tuin?

Een eekhoorn in de tuin bezig te zien, dat is werkelijk een belevenis! Heb je deze energieke zoogdieren in je tuin, dan hoef je geen kat meer aan te schaffen. De voordelen zijn legio: ze zijn puur natuur, zijn ware acrobaten en je hoeft er geen voedsel en andere zaken voor aan te schaffen. Maar hoe lok je eekhoorns naar je tuin? Ik geef je hieronder een aantal praktische tips:

#1. Zorg voor een groene tuin met hoge bomen

In een tuin van tegels en beton heeft een eekhoorn niets te zoeken. Hij vindt er geen voedsel, geen water en geen schuilplaats. Wil je eekhoorns in je tuin lokken, dan zorg je dus voor een groene tuin met struiken en hoge bomen. De hoge bomen staan bij elkaar zodat hij van boom naar boom kan klauteren en springen. En je zorgt voor inheemse struiken en bomen die in het najaar vol hangen met voedsel voor de eekhoorn. Denk aan een eik, beuk, hazelaar of tamme kastanje. Zorg wel voor inheemse soorten, want die leveren het voedsel dat de eekhoorn kent en kan eten.

nestkast eekhoorn hoe lok ik een eekhoorn naar mijn tuin

#2. Hang een voederhuisje op

Ook voor de eekhoorn zijn speciale voederhuisjes te koop. Je hangt ze hoog in een boom en vult het huisje met speciaal voer voor de eekhoorn. Leven er eekhoorns bij jou in de buurt, dan zullen ze er geheid op af komen. Want eekhoorns zijn echte snoeperts. Bovendien zullen ze in het najaar een deel van het voedsel verstoppen zodat ze voorraadjes voor de winter aanleggen. Misschien doen ze dat wel bij jou in de tuin? Volg hun verrichtingen dan op de voet. Ontzettend leuk! Ook op Bol.com vind je een uitgebreid assortiment aan voer en voederhuisjes voor de eekhoorn.

hoe lok ik een eekhoorn naar mijn tuin nestkast

#3. Hang een nestkast voor de eekhoorn op

De eekhoorn wil zich ook in alle rust voortplanten en doet dat in een nest. In het bos kraakt hij een nest van een kraai of hij maakt zelf een nest. Sterker nog: een eekhoorn maakt vrijwel altijd meerdere nesten en wisselt die af. Met een nestkast voor een eekhoorn hoop je de eekhoorn natuurlijk naar jouw tuin te lokken. Zo’n kast is niet duur. Wel zit er aan elke kant een gat waar de eekhoorn door kan.

#4. Breng hoge bomen in verbinding met elkaar

Staan de hoge bomen in jouw tuin een eind uit elkaar, dan kun je die verbinden door het spannen van een touw. Je zult zien dat de eekhoorns prima kunnen koorddansen! Span het touw nooit over een straat of weg! Dat is niet veilig voor de eekhoorns, maar natuurlijk ook niet voor het verkeer!

#5. Pas op de kat!

Katten en eekhoorns gaan niet samen. Heb je zelf een kat, of hebben de buren er één, zorg er dan voor dat de kat niet bij de eekhoorn kan komen. Hang nestkast en voederplaats zo hoog mogelijk op en scherm deze af door een trechter rond een tak te spannen. Zo kan de kat niet hoger in de boom klimmen.

#6. Boek een midweekje Vennenbos

Woon je midden in een stad of zoals wij, in een dorp waar niet één wilde eekhoorn leeft, en wil je toch eens genieten van een eekhoorn in je tuin? Dan kun je altijd nog besluiten om een vakantiehuisje te huren op Landal Greenparks Vennenbos. In het filmpje hierboven zie je een eekhoorn rond huppen en mijn vriend Sjaak ligt in de deuropening. Hij was op dat moment in het Vennenbos. Er zijn op de Veluwe en in al die andere bosrijke provincies vast nog meer vakantiehuisjes in het bos te huur. Je zou natuurlijk ook een natuurhuisje kunnen overwegen.

Ik hoop dat ik je met deze tips heb geholpen om de vleermuis naar je tuin te lokken. Je doet er heel goed werk mee. Naar verwachting zullen bepaalde soorten vleermuizen het de komende jaren heel moeilijk krijgen vanwege de doorgaande isolatie van veel huizen. En zeg nu zelf: een natuurlijke bestrijder van buxusmot en muggen is toch verreweg te verkiezen boven het gebruik van gif dat zich uiteindelijk ook tegen de mensheid keren zal?

Ontdek ook hoe je andere dieren, zoals vogels, naar je tuin kunt lokken.