Hoe lok ik de spreeuw naar mijn tuin?

De spreeuw is een fascinerende vogel die gelukkig nog heel algemeen in ons land is. De bekende schrijver Koos Dijsterhuis schreef een ode aan deze prachtige vogel. Als je eens een mooi natuurboek wilt lezen, dan raad ik je zijn boek De spreeuw zeker aan. Ondertussen lees ik in de Vogelatlas van Nederland dat het aantal spreeuwen in ons land langzaam maar zeker achteruit kachelt. De afstand tussen nesten en graslanden waar ze naar voedsel neemt toe. Er lopen minder koeien buiten waardoor er minder insecten te vangen zijn. Hogere concentraties bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater en ook nog eens meer roofvogels dan anders. Allemaal oorzaken van minder spreeuwen. Hoe kun je de spreeuw helpen? In mijn veelgelezen serie Hoe lok ik… vandaag de vraag: Hoe lok ik de spreeuw naar mijn tuin?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Waarom zou je de spreeuw helpen?

spreeuw uitsnede

De spreeuw naar je tuin lokken, waarom zou je? De eerste reden is heel simpel: omdat spreeuwen zulke prachtige vogels zijn. Kijk maar eens naar een volwassen spreeuw. In Engeland heet hij Starling en dat is goed te begrijpen. Het lijkt net of zijn zwarte lijf is bezet met honderden oplichtende sterren. Daarnaast is de spreeuw ontzettend gezellig. Luister maar eens naar een zingende spreeuw. Zijn murmelende lied doet huiselijk aan. En mocht je dan ook andere vogelgeluiden horen, grote kans dat de spreeuw hen perfect imiteert.

De laatste reden om de spreeuw naar je tuin te lokken is, omdat de spreeuw een heel nuttige vogel is. Hij voert zijn jongen met emelten en andere larven die onder de grond leven en aan wortels van je tuinplanten en grasmat knagen. Geen gif gebruiken dus maar de spreeuw helpen! Veel beter voor het milieu en voor jezelf.

nestkast voor spreeuwen uitsnede

Help de spreeuw met een nestkast

De tijd dat spreeuwen in spreeuwenpotten werden vetgemest voor de pan ligt gelukkig ver achter ons. Maar wij mensen kunnen de spreeuw nog altijd helpen door hem nestgelegenheid aan te bieden. Een kapotte dakpan op je dak is al voldoende, maar weinig mensen die daar om begrijpelijke redenen voor in zullen zijn. Voor jezelf een stuk prettiger is om een nestkast op te hangen. De gespecialiseerde webshop Vivara.nl biedt een aantal goede nestkasten voor spreeuwen aan. Met je aankoop ondersteun je ook nog eens het werk van Vogelbescherming Nederland.

De spreeuw bijvoeren

pindacake voor spreeuwen vetbol tuinvogels

De spreeuw is een bepaald geen lastige eter. In najaar en winter schuimt deze vrolijke rakker tuinen, parken, gazons en weilanden af op zoek naar alles wat eetbaar is. Insecten en zaden, brood en kaas, alles verdwijnt in de spitse snavel van de spreeuw. Maar lang niet al het mensenvoedsel is geschikt voor vogels. Het is te zout of bevat andere ingrediënten die niet goed vallen in een vogelmaag. Beter is om natuurlijk voedsel aan te bieden. En dan blijken vrijwel alle zadenmixen prima voor de spreeuw, zeker wanneer er ook nog eens meelwormen aan toegevoegd zijn. En ook vetbollen doen het goed. Je hebt zelfs speciale pindacake voor spreeuwen. De spreeuw is dan misschien niet zo’n acrobaat als de mezen, maar een blok vet op de grond of op de voedertafel doet het prima. Koop je liever op Bol.com, bekijk dan het uitgebreide assortiment aan vogelvoer.

nestkast voor de spreeuw uitsnede

Struiken en bomen in de tuin

Groen doet het natuurlijk altijd goed voor vogels. Struiken en bomen trekken insecten aan en daar voeden de vogels zich mee, ook de spreeuwen. Bomen en struiken bieden ook een schuilplaats. Tegen de regen en tegen roofvogels. Heb je voldoende ruimte om een mooie boom te planten, dan zal de spreeuw dat zeer waarderen. Zeker in combinatie met bijvoeren en het ophangen van een nestkast. De natuur dichtbij huis halen, prachtig!

Zakgids Vogels van Nederland en België er

Herken de vogels in je tuin

De appelvink herkennen is denk ik zo’n groot probleem niet. Geen enkele vink is zo groot als de appelvink. De Zakgids Vogels van Nederland en België is een gids die je door zijn toegankelijke opzet snel helpt bij het herkennen van de vogels in je tuin. De gids past in elke binnenzak en helpt je om alle algemene soorten broedvogels, zomer- en wintergasten en doortrekkers gemakkelijk te herkennen. De allereerste zakgids die exclusief over vogelherkenning in Nederland en Belgie gaat, zonder al te veel extra leesbagage.

Ik hoop dat ik je met dit artikel hebt geholpen om de vraag Hoe lok ik de spreeuw naar mijn tuin? te beantwoorden. Bekijk ook mijn praktische tips om andere vogelsoorten naar je tuin te lokken, waaronder ook bijzondere vogels.

Met onderstaande vogelvoeren en nestkasten (verkrijgbaar via Vivara.nl) kun je de spreeuw naar je tuin lokken.

Voer en nestkasten om spreeuwen naar je tuin te lokken