Hoe lok ik de sijs in mijn tuin?

De sijs is een kleine vinkachtige die je vooral in de winter in ons land kunt zien. Dan trekken ze in groepjes rond op zoek naar hun geliefde voedsel: elzenpropjes, of beter gezegd: het zaad in de elzenpropjes. Maar ook het zaad in sparappels en berkenkatjes laten ze niet zitten! Hun snavels zijn spits genoeg om de zaden eruit te peuteren. En de sijs is een ware acrobaat! Ze hangen minutenlang ondersteboven aan een tak om zaadjes op te peuzelen. Ondertussen kwetteren ze een gezellig lied. Leuke vogels dus om in de tuin te ontvangen. In mijn veelgelezen serie Hoe lok ik… vandaag daarom het antwoord op de vraag: hoe lok ik de sijs in mijn tuin?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Hoe lok ik de sijs in mijn tuin?

De sijs lok je het beste door het aanbieden van het voedsel dat hij eet. En dan moet je liefhebber zijn van bomen. Nu is het goed om in je tuin bomen te laten groeien. Het is goed voor de biodiversiteit en voor het klimaat. Bovendien filteren bomen fijnstof uit de lucht, dus ook nog eens goed tegen luchtvervuiling! En dan heb je nog de sijs die in die bomen landt! Wat een goede redenen om bomen te laten staan. Om de sijs naar je tuin te lokken moet je evenwel de juiste bomen laten staan of aanplanten. De zwarte els is een goede. De berk eveneens, en de spar ook. Zoals ik hierboven al aangaf, hangen sijsjes vaak minutenlang ondersteboven aan een dun takje om de kleinste zaden uit de zaadproppen te peuteren. Op de grond komen ze zelden, tenzij je een lariks in je tuin aanplant en de afgevallen kegels laat liggen. Dan maak je kans op sijsjes die op de kegels gaan zitten peuteren….

Je kunt het natuurlijk ook proberen door fijn vogelzaad op de grond of voedertafel te strooien,, maar dat heeft mijns inziens alleen zin wanneer er in de buurt van jouw tuin elzen, berken of sparren staan. Op de gespecialiseerde webshop Vivara.nl kwam ik nyjerzaad tegen dat speciaal voor putters en sijsjes wordt aangeboden.

hoe lok ik de sijs naar mijn tuin

Een vijver aanleggen kan soms ook helpen

Een paar winters geleden zaten er zelfs in onze tuin sijsjes. Niet omdat wij het juiste voedsel toen aanboden, maar omdat de buren een paar huizen verderop een enorme els in de tuin hebben staan. Daar kwamen groepen sijsjes op af. Maar sijsjes hebben ook water nodig en dat vonden ze in de vijver van onze buren. Die hadden een net gespannen over het water om te voorkomen dat de blauwe reiger de goudvissen kwam oppeuzelen. Het lukte de sijsjes om een gat te vinden in het net en zo kwamen ze bij het water. Ze moesten wel even zoeken naar het gat wanneer ze weer naar ‘buiten’ wilden. Hoor of zie je dus sijsjes rond je huis, dan is een vijver met een natuurlijke oever dus ook een goed lokmiddel. Laat dat net maar achterwege, heel prettig is het natuurlijk niet voor de vogels.

Nestgelegenheid

In Nederland broeden hooguit een paar honderd paar sijsjes. Niet veel dus en daarom is de kans heel klein dat sijsjes je tuin zullen verkiezen om er te gaan broeden. Maar als je dan toch alles wilt doen voor de sijs, en ze een geschikt broedgebied aan wil bieden, wat moet je dan doen? Het antwoord is heel simpel: laat de hoge bomen staan. Ze broeden namelijk tot ongeveer twintig meter boven de grond. Een els is natuurlijk een heel geschikte boom. Zolang de boom maar lekker dik in het blad staat…

Ik hoop dat ik je enigszins heb geholpen bij de beantwoording van de vraag: Hoe lok ik de sijs in mijn tuin? Is je tuin niet geschikt voor de sijs, let dan goed op bij de elzenbomen in jouw buurt. Wie weet zie je op een dag een mooi zwermpje vliegen.

recensie de slimste vogelgids jan rodts

Herken je de vogels in je tuin?

En dan heb je dit alles gedaan, en dan wemelt het opeens van de vogels in je tuin. Want deze tips lokken nog veel meer andere vogelsoorten naar je tuin. Herken je ze ook? Vogels herkennen levert veel meer plezier op. Een heel goede vogelgids om tuinvogels te herkennen is De slimste vogelgids. Door zijn uitgekiende opzet lukt het vrijwel iedereen om de juiste vogels heel snel te herkennen. Een aanrader dus. Wil je trouwens ook tips lezen hoe je andere vogels naar je tuin lokt (bijvoorbeeld de koolmees, sperwer of specht) bekijk dan dit overzicht eens…

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)