Hoe lok ik de pimpelmees in mijn tuin?

De winter staat voor de deur en dat is de tijd dat vogels een welkome aanvulling op hun dagelijkse voedselpakket komen zoeken in je tuin. Het is dan heel eenvoudig om vogels in je tuin te lokken. Maar ook de rest van het jaar is een gastvrij onthaal van tuinvogels aan te raden. Het maakt je tuin er een stuk gezelliger van. Vandaag in mijn serie Hoe lok ik… de vraag: hoe lok je pimpelmezen in je tuin?

Hoe lok ik pimpelmezen in de tuin?

De pimpelmees is één van de meest talrijke vogels in ons land. Bij elke Tuinvogeltelling eindigt de pimpelmees in de top 10 van meest waargenomen vogels. Het is ook nog eens een heel mooie vogel om te zien. Witte wangen, zwart lijnenspel, blauw petje, gele buik en hier en daar wat schemerend groen. Zo’n vogel wil je wel in je tuin zien. Hoe gaan we dat doen?

vetbollen uitsnede

Tip N° 1: Bijvoeren

Zoals hierboven al aangegeven: bijvoeren is één van de meest eenvoudige manieren om de pimpelmees in je tuin te lokken. Voedsel voor tuinvogels is er in vele vormen. Je hebt zaadmixen, vetbollen, vogelpindakaas, meelwormen en nog veel meer. Met al deze vormen van vogelvoer lok je geheid pimpelmezen in je tuin. En het leuke is: het hoeft beslist niet duur te zijn. Wil je de pimpelmees van héél dichtbij bekijken, plak dan eens een vogelhuisje met zuignappen vast aan het tuinraam. Ja, dan wordt het pas echt gezellig in de tuin en in huis!

Tip N° 2: Plant struiken en bomen aan

pimpelmees uitsnede

Pimpelmezen scharrelen graag rond in bomen en struiken. Sterker nog, ze doen vrijwel niets anders. De struik is hun leefgebied. Liefst met dichte takken waarin ze lekker kunnen schuilen. Een meidoorn, Gelderse roos of een leuk appelboompje verricht al wonderen. Het mooie van deze struiken is ook nog eens dat ze vruchten dragen. En die vruchten trekken ook heel andere tuinvogels aan!

Tip N° 3: Hang een nestkastje op

Wil je ook in het voorjaar genieten van de verrichtingen van de pimpelmees, hang dan een nestkastje op. De oudervogels vliegen druk heen en weer zodra de eitjes zijn uitgekomen. Ze sjouwen allerlei insecten met zich mee, waaronder opvallend veel rupsen. Heb je eenmaal pimpelmezen in de nestkast, dan weet je zeker dat de schadelijke insecten in je tuin vanzelf worden opgeruimd. Kijk ook eens naar het aanbod van de gespecialiseerde webshop Vivara.nl. Met een aankoop ondersteun je het werk van Vogelbescherming Nederland. Wist je trouwens dat pimpelmezen ook in de winter gebruik maken van nestkastjes? Ze slapen er dan in, vaak met meerdere tegelijk. Zo houden ze elkaar warm tijdens een nacht met strenge vorst.

Tip N° 4: Laat het riet in de sloot staan

Woon je toevallig naast een sloot of vaart en heb je een rietkraag in de tuin? Maai het riet dan niet in het najaar. Tijdens mijn wandeltochten door de natuur zie ik in de winter opvallend veel pimpelmezen in het riet. Ze pikken in de holle stengels op zoek naar insecten die zich daarin verstoppen. Op een windstille dag hoor je de pimpelmees vaak aan het riet sjorren. Het merkwaardige is dat ik dat koolmezen zelden zie doen. Dit is echt iets voor pimpelmezen.

nestkastje pimpelmees uitsnede

Tip N° 5: Laat uitgebloeide bloemen staan

Uitgebloeide bloemen schieten in het zaad en dat zaad wordt gegeten door… onder andere de pimpelmees. Van kaardenbol en zonnebloem krijgen pimpelmezen nooit genoeg. Koolmezen ook niet trouwens.

Tip N° 6: Doe de kat een belletje om

Ja, ik weet het, dit is wel heel erg moralistisch. Ik kan het ook niet helpen. Een kat is een roofdier en pimpelmezen hebben het niet zo op uw lieve huiskater. Komt de kat voorbij dan vliegen alle vogels op en weg. Dat zal altijd zo blijven, maar om te voorkomen dat er slachtoffers vallen in je tuin, kun je overwegen je kat een belletje om de nek te hangen. De vogels horen hem bijtijds aankomen en maken zich uit de voeten.

Top N° 7: Voor sterkere botten en een beter broedsucces

Ik bedenk me dit eigenlijk nu pas: tuinvogels kun je evenals volièrevogels ook vogelgrit voorschotelen. En dat is in onze tuin echt geen luxe! Door milieuvervuiling is er weinig kalk te vinden in de natuur. Maar kalk is ontzettend belangrijk voor vogels! Ze maken er hun eierschalen mee. En ze bouwen er hun botten mee op. Er zijn al koolmezen en andere tuinvogels die zulke zwakke eierschalen opbouwen dat de eieren kapot gaan zodra ze erop gaan zitten. Voer ook de tuinvogels daarom vogelgrit bij. Dat kan het hele jaar door, maar is in het voorjaar natuurlijk wel héél belangrijk. Je kunt ook het schelpengrit van Vivara.nl bestellen. Ik lees op die website dat schelpengrit nog een ander voordeel heeft: strooi het rond je tuinplanten en je houdt de slakken op afstand.

recensie de slimste vogelgids jan rodts

Herken je de vogels in je tuin?

En dan heb je dit alles gedaan, en dan wemelt het opeens van de vogels in je tuin. Want deze tips lokken nog veel meer andere vogelsoorten naar je tuin. Herken je ze ook? Vogels herkennen levert veel meer plezier op. Een heel goede vogelgids om tuinvogels te herkennen is De slimste vogelgids. Door zijn uitgekiende opzet lukt het vrijwel iedereen om de juiste vogels heel snel te herkennen. Een aanrader dus. Wil je trouwens ook tips lezen hoe je andere vogels naar je tuin lokt (bijvoorbeeld de koolmees, sperwer of specht) bekijk dan dit overzicht eens…

Ook andere vogelsoorten in je tuin lokken?

En wil je nog meer vogelsoorten in je tuin lokken, blader dan eens door al mijn blogs in de veelgelezen serie Hoe lok ik… Wie weet zie je binnenkort wel een sperwer, ijsvogel of zanglijster in je tuin.