Hoe lok ik de kolibrievlinder in mijn tuin?

De zomer staat voor de deur en menigeen kijkt uit naar de verschijning van vlinders in de tuin. Eén van de meest geliefde vlinders is natuurlijk de kolibrievlinder. Deze spectaculaire verschijning zie je gelukkig niet alleen in zuidelijk Europa, ook in ons land komt hij voor, en zelfs als standvlinder. Dat betekent dat hij zich ook in ons land voortplant. Misschien vraag je je af hoe ook jij de kolibrievlinder in je tuin kunt krijgen. Vandaar vandaag in mijn veelgelezen serie Hoe lok ik… de vraag: Hoe lok ik de kolibrievlinder in mijn tuin?

Goed om vooraf te weten

De kolibrievlinder kun je vrijwel het hele jaar door zien vliegen. Van februari tot november, zegt mijn Minigids vlinders. Het is dus een standvlinder, maar er vliegen in de loop van het jaar ook trekvlinders ons land binnen. Het aantal kolibrievlinders wisselt per jaar. In warme jaren zijn er meer, in koele jaren minder. De beste tijd om de kolibrievlinder in je tuin te lokken is uiteraard de zomer. Dan is het warm en bovendien bloeien dan de meeste bloemen.

Tip N° 1: Zorg voor de juiste bloemen in je tuin

kolibrievlinder uitsnede

De kolibrievlinder trek je aan door de juiste bloemen in je tuin aan te planten. Kijk je goed naar de kolibrievlinder, dan zie je dat hij een ontzettend lange tong heeft. Hiermee kan hij diep in bloemen naar nectar peuren, zijn specialiteit. Ik zie de kolibrievlinder weliswaar ook op lavendel foerageren (een heel geschikte plant), maar de vlinderstruik en valeriaan zijn nog beter. De laatste twee hebben namelijk buisvormige bloemetjes die ook nog eens boordevol nectar zitten. Omdat de kolibrievlinder een nachtvlinder is, raad ik je ook aan om kamperfoelie aan te planten. Deze plant bloeit juist ‘s nachts en trekt door zijn geurige bloemen massa’s nachtvlinders aan, waaronder de kolibrievlinder.

Tip N° 2: Plant de juiste waardplanten aan

De kolibrievlinder legt haar eitjes op meekrab en walstro. Wil je de vlinder dienen, dan plant je deze soorten aan en laat je de rupsen (zo de vlinder jouw plantjes verkiest om er eitjes op te leggen) lekker van de planten eten. Uit ervaring weet ik dat het overtuigen van huisgenoten wel eens een punt van aandacht kan zijn. Zet in op de schoonheid van de vlinder en het feit dat je door het offeren van de tuinplanten de natuur een handje helpt.

Zelf wist ik de kolibrievlinder nog niet in Nederland te filmen. Wel een keer tijdens een zomervakantie in Oostenrijk:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)