Hoe lok ik de keep naar mijn tuin?

Ze zijn er weer, de kepen! Overal waar je loopt maak je kans op de ietwat rauwe kreet die ze voortbrengen. Chéép, hoor je dan. De keep is familie van onze eigen vink en soms vliegen ze in najaar en winter met elkaar mee op. De vink broedt in ons land, de keep helaas niet. Hoe noordelijker je komt (in Scandinavië), hoe minder vinken je ziet en hoe meer kepen. Elk najaar trekken grote aantallen kepen naar het zuiden en ook naar ons land. En daarom in mijn serie Hoe lok ik … de vraag: Hoe lok ik de keep naar mijn tuin?

De keep in je tuin


De keep is een prachtig gekleurde vogel uit het hoge noorden. Strijkt die in je tuin neer, dan is je dag helemaal goed. Bekijk het mannetje eens in dit filmpje:

Mijn tips om kepen naar je tuin te lokken

Juiste voeding

Een keep eet zaad. Wil je een keep naar je tuin lokken, dan zal je de tuinvogels moeten bijvoeren met de juiste zadenmixen.

Struiken

Komt een kat aangelopen, dan dreigt er gevaar. Evenals wanneer er een sperwer komt aanstormen. Dan willen kepen pijlsnel kunnen vluchten. Een struik in, die beschutting levert. Plant daarom struiken aan in je tuin. Of een lekker dichte haag.

Drinkwater

Naast voedsel en een schuilplaats, hebben ook kepen behoefte aan water. Water om te drinken, en water om zich in te wassen. Zet daarom een waterschaal in je tuin.

hoe lok ik een keep naar mijn tuin
Andere dingen die je kunt doen om een keep naar je tuin te lokken
  • Zorg ervoor dat het rustig is in je tuin. En dan doel ik ook op kat en hond. Laat die lekker binnen, of laat ze aan de andere kant van het huis spelen.
  • Biedt ook vogelgrit aan. Dit is een mengsel van natuurlijke kalk uit schelpen en dat zorgt ervoor dat de botten van kepen (en andere tuinvogels) stevig blijven.
  • Kepen zijn wintergasten die vanaf oktober in ons land verblijven. Ze blijven hier tot media maart. Wil je kepen naar je tuin lokken, biedt dan juist in deze periode voedsel aan en zeker wanneer het vriest of heeft gesneeuwd. Dan is hebben veel vogels moeite om voedsel te vinden en weten ze een voederplek maar al te snel te vinden.
  • Kepen overwinteren vaak op zandgronden. Langs de kust of in het midden, oosten en zuiden van het land. Is een keep in je tuin je grote droom, dan kun je het beste een huis met een héél grote tuin op de zandgronden kopen die je groen inricht en waarin je elke winterdag bijvoert.
  • Dat het lokken van een keep best kan slagen, bewijst mijn waarneming van een keep in de kersenboom voor ons huis. Elke winter zitten er vinken rond ons huis en in onze tuin, en deze winter zat er een keep tussen. Of de keep ook in onze achtertuin is geweest, weet ik niet. Ik heb hem daar niet gezien. Maar in onze voortuin dus wel en ook in het plantsoen tegenover ons huis. Dat plantsoen is vol geplant met uitheemse struiken waar vogels niets anders aan hebben dan een schuilplaats. Maar op een kaal stukje grond zoeken de vinken naar voedsel, en dus ook ‘mijn’ keep.
Meer inspiratie?

Lees dan de column van Nico de Haan over vogels in de winter.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)