Hoe lok ik de houtduif in mijn tuin?

Volgens Vogelbescherming Nederland behoort de houtduif tot de meest voorkomende tuinvogels in ons land. In de resultaten van de Tuinvogeltelling 2020 staat de houtduif op nummer acht, nog voor roodborst en ekster. De houtduif is in mijn ogen een wat ondergewaardeerde vogel, ook bij vogelaars. Welke vogelaar komt er nu opgetogen thuis wanneer hij een houtduif heeft gezien? En toch. Kijk een goed naar een houtduif en je zult ontdekken dat het één van de mooiste vogels van Nederland is. En daarom vandaag in mijn serie Hoe lok ik… het antwoord op de vraag: Hoe lok ik de houtduif in mijn tuin?

Hoe lok ik de houtduif in mijn tuin?

Tip 1: Biedt ze het juiste voedsel aan

Houtduiven eten vooral plantaardig materiaal. Zaden, bessen, knoppen van bomen en zelfs bladeren. Voor ons huis staan hoge lindebomen, en elk voorjaar zie ik houtduiven van de knoppen eten. Ook zijn houtduiven gek op rondslingerende etensresten. Over de bessen gesproken. Onze buren van een paar huizen verderop hebben een bessenboom in de tuin die in de zomer tjokvol vuurrode bessen hangt. Vraag me niet naar de naam van de boom, ik weet het helaas niet. Maar duidelijk is wel dat houtduiven op eten afkomen en dat ook binnen de bebouwde kom. Wil je houtduiven naar je tuin lokken, bied ze dan eten aan. Strooi wat graan op het terras. Plant een besdragende boom of struik aan. En koester de inheemse boomsoorten in je tuin.

Let op: houtduiven kunnen niet aan een voedersilo gaan hangen zoals een koolmees doet. Ook op een voedertafel zie je ze niet snel. Liefst scharrelen ze op de grond, tussen de struiken, hun kostje bij elkaar. Vergeet dus niet om daar ook wat voer te strooien. Let op: niet te veel. Zaad dat blijft liggen, trekt ook ongedierte aan. En probeer ook telkens op een andere plek te strooien, of veeg regelmatig de voederplek schoon. Zo voorkom je dat er ziektes uitbreken onder de vogels die de voederplek bezoeken.

Tip 2: Biedt ze nestgelegenheid

Houtduiven nestelen soms wel tot drie keer per jaar. Het gekke is dat de legsels in de zomer meestal succesvoller zijn dan de legsels vroeger in het jaar. Men denkt dat dit komt doordat er in de zomer minder nesten verloren gaan doordat roofdieren de eieren en jongen buit maken. Hoe dan ook, houtduiven planten zich lustig voort. En dat doen ze liefst in een boom met dichte takken waarin ze een wel heel eenvoudig nest bouwen. Zo heel stevig zijn de meeste nesten niet en dus komt er af en toe wel eens een tak naar beneden en met de tak ook een ei. Wil je in voorjaar en zomer houtduiven in de tuin verwelkomen, laat dan de hoge bomen en dichte struiken in je tuin staan. Wie weet verkiest een koppel houtduiven jouw tuin om er te nestelen.

Tip 3: Verstoor de houtduif niet

Sla de oude boeken erop na en je zult ontdekken dat in vroeger tijden men heel veel duivenvlees at. En dat is niet gek, want duiven, en zeker houtduiven, kunnen ontzettend tam worden. Wie de houtduiven niet verstoort en ze aan mensen laat wennen, zal zien dat redelijk dichtbij komen om voedsel te verzamelen. Op plaatsen echter waar de houtduif bejaagd wordt, zul je zien dat ze wel degelijk schuw zijn. Je hoeft maar naar de houtduif te kijken, of hij vliegt al op.

Tip 4: Denk aan je eigen bezittingen!

De hoge bomen en struiken in je tuin zijn ook ideaal om in te overnachten. Houtduiven zullen er zeker gebruik van maken. Ik adviseer je echter wel om daarbij ook aan je bezittingen te denken. Houtduiven zitten de hele nacht op dezelfde plek en laten dan om de zoveel tijd hun uitwerpselen naar beneden vallen. Je bent niet blij als heel je auto onder de duivenstront zich. Of je tuinmeubelen, of misschien zelfs de was… Een houtduif in de tuin is dus leuk, maar het blijft pas echt leuk wanneer je spullen schoon blijven. Heeft een houtduif het jammer genoeg toch gepresteerd je bezittingen onder te poepen, maak die dan zo snel mogelijk schoon, want de uitwerpselen kunnen lelijk op verf, autolak en hout inwerken. Kun je je tuinmeubelen echt nergens anders plaatsen, overweeg dan om ze af te dekken met een stuk plastic.

Tip 5: Een boom in de tuin

Houtduiven willen ook schuilen, liefst op een tak in een boom met dichte takken. In onze magnolia zie ik regelmatig een houtduif zitten. Hij zit er een paar uur in de ochtend, om dan weg te vliegen (ik neem aan om naar voedsel te zoeken).

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Echt waar, de houtduif is een prachtige vogel, kijk er maar eens goed naar.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)