Hoe lok ik de hop naar mijn tuin?

Vandaag zagen Sjaak en ik een hop bij Dishoek, een dorp bij Vlissingen. Daar, in de duinen, had deze bijzondere het kennelijk prima naar zijn zin, want hij was er de afgelopen dagen niet weg te slaan. Hoeveel jaar ben ik in de voorjaarsvakantie niet naar Frankrijk op vakantie geweest om ook de hop te zien? En zo vaak dat het niet lukte! En nu zat hij op nog geen drie meter van me vandaag in het koude Nederland en nog wel in november! Een zeldzame vogel als de hop in je tuin te zien krijgen, zal niet veel mensen overkomen. Maar stel, er zit ook bij jou een hop in de buurt, hoe krijg je hem dan in je tuin? Vandaag in mijn veelgelezen serie Hoe lok ik … de vraag hoe lok ik de hop naar mijn tuin?

Een hop in de tuin


hop hoopoe in de tuin
Zeldzame vogel

De hop is een zeer zeldzame vogel in ons land. Vroeger broedde hij nog wel in het oosten en zuiden van ons land, maar door onze ‘verzakelijkte’ landschap zijn alle natuurlijke elementen die de hop aanstaan, verdwenen. Weg hop dus. Elk jaar raakt tijdens de vogeltrek wel een hop in ons land verzeild. Dan kan hij soms wekenlang op één plaats actief zijn.

De hop is dus een zeldzame gast in ons land. Je krijgt hem dus zomaar niet in je tuin te zien. Maar richt je je tuin op natuurlijke wijze in, dan lok je vrijwel zeker een hoop andere, even interessante en mooie vogels naar je tuin.

Mijn tips
  • De hop houdt van groene gebieden met open stukken zandgrond en grasland die lekker opwarmen in de zon.
  • In de lage vegetatie en op de kale stukken zoekt de hop naar allerlei ongewervelde dieren de hij met zijn lange kromme snavel uit de grond ‘peurt’. Zorg dus voor een gezonde samenstelling van de bodem. Die is rijk aan insecten en larven.
  • Plant je tuin niet helemaal vol met hoge struiken. Wel kun je hier en daar bodembedekkers planten die insecten aantrekken. Hoe meer insecten, hoe meer de hop zich in jouw tuin zal thuis voelen.
  • Koop een huis met een flinke lap grond met liefst wat oude hoogstamfruitbomen, een oud gebouwtje, een flinke hoop takken of een berg stenen. Je zou in je tuin dan ook een nestkast voor een steenuil kunnen plaatsen. Hoppen broeden graag in dit soort kunstmatige holtes. En komt er geen hop in (wat ik verwacht) dan wellicht wel een steenuil.
hoe lok je een hop naar je tuin
Over de hop
  • De hop houdt van een landschap met kleinschalige elementen zoals oude fruitbomen, muren, bomen en vervallen bouwsels. Hier vindt hij de holtes waarin hij nestelt. Dat nest raakt in de loop van de broedperiode helemaal onder de hoppen-poep en stinkt dan werkelijk als een… hop. Niet gek dus dat de hop ook wel drekhaan wordt genoemd.
  • De hop leeft het liefst op zandgronden. In het rulle zand vindt hij de insecten en hun larven waarmee hij zichzelf en zijn jongen voedt.
  • Wil je de hop zien, boek dan een vakantie naar een land rond de Middellandse Zee, of zelfs nog verder naar het zuiden. De hop houdt echt van een warm klimaat.
  • De hop roept zijn eigen naam, een snel achter elkaar klinkend hophophophop.
  • De hop is een trekvogel die in Afrika overwintert. Tijdens de voor- en najaarstrek kun je meestal ergens in Nederland een hop bekijken. De grootste kans maak je langs de kust, in de duinen.
Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!