Hoe lok ik de grauwe vliegenvanger in mijn tuin?

Ooit had ik het geluk dat ik wekenlang een grauwe vliegenvanger in de tuin kon volgen. Vanaf de schutting maakte hij de indrukwekkende duikvluchten om een vlieg of wesp uit de lucht te plukken. Hoewel de grauwe vliegenvanger niet zo opvalt, wil iedereen hem wel in de tuin hebben. Vandaar in mijn serie Hoe lok ik…. vandaag de vraag: hoe lok ik de grauwe vliegenvanger in mijn tuin?

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!

Grauwe vliegenvanger in je tuin


Mijn tips om de grauwe vliegenvanger naar je tuin te lokken

De grauwe vliegenvanger leeft in een half open landschap. Bossen, struiken, open stukken met grasland en bloemranden zijn het favoriete leefgebied van deze bijzondere zomervogel. Een grote tuin of een park zijn ideale leefgebieden voor deze bijzondere vogel.

Inrichting van je tuin

De grauwe vliegenvanger leeft in parken, bossen en tuinen waar je een mix vindt van hoge bomen, struiken en open stukken die lekker opwarmen. Of waar planten groeien die insecten aantrekken, zijn prooidieren. Wil je een grauwe vliegenvanger in je tuin hebben, zorg dan voor een groene tuin met bomen, struiken, gras en bloempartijen.

De juiste omgeving

Je hoeft beslist geen grote tuin te hebben. Ook een kleine tuin kan geschikt zijn voor de grauwe vliegenvanger. Idealiter ligt je tuin tegen een bos of park aan, of te midden van andere groene tuinen. Extreem gesteld: wil je perse een grauwe vliegenvanger in je tuin, koop dan een huis met een flinke tuin die tegen bos of park gelegen is.

Hang een nestkast op

Grauwe vliegenvanger broeden het liefst op een plek met een weids uitzicht. Ik ken voorbeelden van grauwe vliegenvangers die op een bloemenkrans aan de voordeur broedden. Speciaal voor grauwe vliegenvangers biedt Vivara.nl een aantal nestkasten aan. Deze webshop is gespecialiseerd in natuurproducten en door een aanschaf steun je werk van onder andere Vogelbescherming Nederland.

hoe lok ik een grauwe vliegenvanger in mijn tuin

Overige tips

  1. Gebruik géén insectenverdelgers in je tuin. Gif doodt niet alleen de insecten, maar ook de dieren die insecten eten. Want niet alle insecten gaan immers meteen dood aan het gif. Ze vliegen nog een tijdje verdwaasd rond en zijn dan een makkelijke prooi voor de grauwe vliegenvanger. Als die maar genoeg vergiftigde insecten eet, dan stapelt zich het gif in zijn lijf op met fatale gevolgen van dien.
  2. Leer het geluid van de grauwe vliegenvanger herkennen. Vaak foerageert de grauwe vliegenvanger in de groene toppen van bomen en dan hoor je hem wel, maar zie je hem niet. Het geluid van de grauwe vliegenvanger is heel bescheiden en zo gewoon dat je er haast vanzelf aan voorbij hoort. Het zijn de korte piepjes in deze geluidsopname:
  1. Heb je een grauwe vliegenvanger in je tuin, geniet er dan van. Zet een stoel op een verscholen plekje en geniet van de bijzondere manier van jagen. Zo ontzettend schuw zijn grauwe vliegenvangers niet. Is hij eenmaal aan je gewend, dan laat hij zich in volle glorie zien.
  2. Broedt er een stel grauwe vliegenvangers in je tuin, laat anderen er ook in delen. Wie weet raken zij ook enthousiast voor de grauwe vliegenvanger en andere tuinvogels…
  3. Lees ook mijn artikel over 12 dingen die je moeten over de grauwe vliegenvanger. Hier ontdek je nog veel meer over deze bijzondere vogel.
Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!