Hoe lok ik de goudvink in mijn tuin?

De goudvink is één van de mooiste zangvogels in ons land. Het mannetje is prachtig wijnrood in de nek en op de borst. De gitzwarte pet op de kop contrasteert er fraai mee. Bij het vrouwtje is het rood plots bruin geworden. Iets minder opvallend, maar niettemin nog altijd een plaatje om te zien. Veel mensen, waaronder ikzelf, willen dolgraag een goudvink in de tuin. En vandaag daarom de vraag in mijn serie Hoe lok ik … : hoe lok ik de goudvink in mijn tuin?

Hoe lok ik de goudvink in mijn tuin?

#1. Biedt geschikt voedsel aan

Ja, het begint natuurlijk met je tuin. Die moet geschikt zijn om een goudvink te ontvangen. Er moet uiteraard allereerst voedsel te vinden zijn. In de winter kun je een voedertafel inrichten voor zaadeters, waaronder de goudvink. De gespecialiseerde webshop Vivara heeft een uitgebreid assortiment zaadmixen die geschikt zijn voor de goudvink. Bijvoeren mag trouwens het hele jaar door, maar werkt in de winter natuurlijk het best. In de gloednieuwe gids Vogels in en rond de tuin lees ik dat dat de goudvink ‘s winters vaak en zonder angst naar voederhuisjes komt.

Maar plant vooral ook bomen en struiken aan die de juiste zaden voortbrengen. Kersen zijn altijd goed, evenals pruimen. Jawel, de goudvink heeft een heel sterke snavel die zelfs de allerhardste zaden verpulvert. Ik las zelfs dat de goudvink op een perzik afkomt, maar dan moeten de vruchten en daarmee ook de pit, wel erg klein zijn gebleven, vermoed ik. Nou ja, plant nou maar gewoon struiken aan die in de winter nog bessen dragen, zoals meidoorn en kardinaalsmuts. Dat is altijd goed, zoals je ook kunt ontdekken in het filmpje hieronder. Verder zijn planten als de distel en kaardenbol natuurlijk ook altijd goed.

Vergeet trouwens ook niet om insectenrijke planten in je tuin te zetten. De goudvink is weliswaar een zaadeter, maar zal zijn piepjonge kuikens toch eerst met insecten voeren. Insecten verteren de kuikens beter dan die harde zaden.

#2. Zorg voor nestgelegenheid

De goudvink nestelt in dichte struiken en nog liever: in dichte naaldbomen. Een dichte spar of jeneverbes is ideaal. Ik heb eens een nest ontdekt in Oostenrijk, en inderdaad, dat was een wel héél dichte spar. In Frankrijk daarentegen ontdekte ik een keer een nest in de braamstruik. Je hebt dus iets te kiezen. Die dichte struiken zijn natuurlijk ook uitermate geschikt om in te schuilen als er zich gevaar aandient in de vorm van een kat of roofvogel.

#3. Zorg voor drinkgelegenheid

In de zomer, maar ook in de winter, wanneer water vaak schaars is, is het voor vogels ontzettend belangrijk dat ze kunnen drinken en badderen. Een drinkschaal werkt in droge omstandigheden als een magneet op vogels. Heb je geluk, dan strijkt er ook een goudvink op neer. Bij Vivara heb je keuze uit een ruim assortiment waterschalen die in samenwerking met Vogelbescherming Nederland zijn ontwikkeld. Altijd goed dus!

#4. Een tuin in een geschikte omgeving

Helaas, niet iedereen is het gegeven om een goudvink te mogen ontvangen in de tuin. De kans dat ik in onze tuin ooit een goudvink zal zien, is bijzonder laag. Bij ons geen park in de buurt. En ook geen bos. De ideale tuin om de goudvink te ontvangen is én goed ingericht én ligt tegen een park of bos aan. Een blik in de Vogelatlas van Nederland maakt duidelijk dat je in zomer én winter op de Veluwe en in Drenthe de grootste kans maakt op de goudvink. Maar gelukkig kom ik ook op de Zuid-Hollandse eilanden goudvinken tegen, en zelfs een keer in mijn woonplaats Alblasserdam!

Goudvink in een park in Alblasserdam

#5. Herken de goudvink

Zakgids Vogels van Nederland en België er

Wie de vogels in de tuin herkent, geniet voor twee. Zie jij het verschil tussen een goudvink en een gewone vink? De niet al te dure Zakgids Vogels van Nederland en België is een heel toegankelijke vogelgids. De gedetailleerde illustraties van Elwin van der Kolk, de duidelijke uitleg en toegankelijke schrijfstijl zijn een feest voor de ‘gewone’ natuurliefhebber en tuinier. Ben je benieuwd naar het verborgen leven van de goudvink, dan raad ik je het lezen van het boek De goudvink van Achilles Cool aan. Je leest hier mijn uitgebreide recensie over dit boek. Wil je trouwens ook andere vogels naar je tuin lokken (variërend van grote bonte specht tot sperwer en ijsvogel), blader dan door mijn hele serie Hoe lok ik …

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)