goudvink alblasserdam

Hoe lok ik de goudvink in mijn tuin?

De goudvink is één van de mooiste zangvogels in ons land. Het mannetje is prachtig wijnrood in de nek en op de borst. De gitzwarte pet op de kop contrasteert er fraai mee. Bij het vrouwtje is het rood plots bruin geworden. Iets minder opvallend, maar niettemin nog altijd een plaatje om te zien. Veel mensen, waaronder ikzelf, willen dolgraag een goudvink in de tuin. En vandaag daarom de vraag in mijn serie Hoe lok ik … : hoe lok ik de goudvink in mijn tuin?

Hoe lok ik de goudvink in mijn tuin?

#1. Biedt geschikt voedsel aan

Ja, het begint natuurlijk met je tuin. Die moet geschikt zijn om een goudvink te ontvangen. Er moet uiteraard allereerst voedsel te vinden zijn. In de winter kun je een voedertafel inrichten voor zaadeters, waaronder de goudvink. De gespecialiseerde webshop Vivara heeft een uitgebreid assortiment zaadmixen die geschikt zijn voor de goudvink. Bijvoeren mag trouwens het hele jaar door. In de gloednieuwe gids Vogels in en rond de tuin lees ik dat dat de goudvink ‘s winters vaak en zonder angst naar voederhuisjes komt.

Maar plant vooral ook bomen en struiken aan die de juiste zaden voortbrengen. Kersen zijn altijd goed, evenals pruimen. Jawel, de goudvink heeft een heel sterke snavel die zelfs de allerhardste zaden verpulvert. Ik las zelfs dat de goudvink op een perzik afkomt, maar dan moeten de vruchten en daarmee ook de pit, wel erg klein zijn gebleven, vermoed ik. Nou ja, plant nou maar gewoon struiken aan die in de winter nog bessen dragen, zoals meidoorn en kardinaalsmuts. Dat is altijd goed, zoals je ook kunt ontdekken in het filmpje hieronder. Verder zijn planten als de distel en kaardenbol natuurlijk ook altijd goed.

Vergeet trouwens ook niet om insectenrijke planten in je tuin te zetten. De goudvink is weliswaar een zaadeter, maar zal zijn kuikens toch met insecten voeren. Insecten verteren de kuikens beter dan die harde zaden.

#2. Zorg voor nestgelegenheid

De goudvink nestelt in dichte struiken en nog liever: in dichte naaldbomen. Een dichte spar of jeneverbes is ideaal. Ik heb eens een nest ontdekt in Oostenrijk, en inderdaad, dat was een wel héél dichte spar. In Frankrijk daarentegen ontdekte ik een keer een nest in de braamstruik. Je hebt dus iets te kiezen. Die dichte struiken zijn natuurlijk ook uitermate geschikt om in te schuilen als er zich gevaar aandient in de vorm van een kat of roofvogel.

#3. Zorg voor drinkgelegenheid

In de zomer, maar ook in de winter, wanneer water vaak schaars is, is het voor vogels ontzettend belangrijk dat ze kunnen drinken en badderen. Een drinkschaal werkt in droge omstandigheden als een magneet op vogels. Heb je geluk, dan strijkt er ook een goudvink op neer. Bij Vivara heb je keuze uit een ruim assortiment waterschalen die in samenwerking met Vogelbescherming Nederland zijn ontwikkeld. Altijd goed dus!

#4. Een tuin in een geschikte omgeving

Helaas, niet iedereen is het gegeven om een goudvink te mogen ontvangen in de tuin. De kans dat ik in onze tuin ooit een goudvink zal zien, is bijzonder laag. Bij ons geen park in de buurt. En ook geen bos. De ideale tuin om de goudvink te ontvangen is én goed ingericht én ligt tegen een park of bos aan. Een blik in de Vogelatlas van Nederland maakt duidelijk dat je in zomer én winter op de Veluwe en in Drenthe de grootste kans maakt op de goudvink. Dan weet je nu dus waar je op huizenjacht moet gaan.

#5. Herken de goudvink

Wie de vogels in de tuin herkent, geniet voor twee. Zie jij het verschil tussen een goudvink en een gewone vink? De slimste vogelgids van Jan Rodts is door de uitgekiende opzet een heel goede gids om tuinvogels te herkennen. De grote foto’s, de duidelijke uitleg en toegankelijke schrijfstijl zijn een feest voor de ‘gewone’ natuurliefhebber en tuinier. Wil je trouwens ook andere vogels naar je tuin lokken (variërend van grote bonte specht tot sperwer en ijsvogel), blader dan door mijn hele serie Hoe lok ik …

Goudvink in een park in Alblasserdam

De beste verrekijkers om vogels mee te kijken (gerangschikt van goedkoop naar duur):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Heerlijk licht gewicht en dus zeer comfortabel vogels kijken.

Helder en contractrijk beeld.

Slank en compact model. 

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!


Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!