Hoe lok ik de glanskop naar mijn tuin?

De glanskop is een bruingrijze mees die veel mensen nog nooit gezien hebben. In het bos valt deze wat kleine mees nauwelijks op en kijk je heel oppervlakkig en zonder verrekijker dan meen je al snel een koolmees te zien. Maar niets is minder waar! Altijd je verrekijker meenemen in het bos en elke vogel goed bekijken, zou ik zeggen. Woon je in de buurt van een oud loofbos, dan loont het de moeite om de glanskop naar je tuin te lokken. Het is toch leuk om naast de meest voorkomende tuinvogels ook eens een heel andere soort te zien? Vandaar weer een artikel in mijn veelgelezen serie Hoe lok ik … het antwoord op de vraag: hoe lok ik de glanskop naar mijn tuin?

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!

Hoe lok ik de glanskop naar mijn tuin?

De glanskop is een mezensoort, en dus is het recept om hem naar de tuin te lokken niet zo heel moeilijk. Voordat ik daarop inga, wijs ik je erop dat de glanskop vooral voorkomt in oude loofbossen. Ze schuwen echter naaldbossen niet. Woon je in de buurt van een moerasbos, dan zul je meer kans maken op de matkop die sprekend op de glanskop lijkt. Beide soorten zou ik graag in mijn tuin zien, maar de kans daarop is gezien de ligging van onze tuin nihil.

1. Vogelvoer voor de glanskop

Hoe krijg je de glanskop in je tuin? Dat is heel simpel: door hem te voeren! Tijdens mijn wandeltochten door de Oostenrijkse bossen rond Wenen, kwam ik om de haverklap voederhuisjes in het bos tegen. Het viel me op hoe fanatiek die voederhuisjes ook door glanskoppen werden bezocht. Eenmaal zag ik een glanskop aan een vetbol hangen. Het zijn dus echt mezen, ook in hun eetgedrag! Gewoon wat vogelvoer in een voederhuisje storten en een vetbol ophangen, liefst zonder nylon-netje erom heen en dan komen de mezen wel. Leven er glanskoppen in jouw directe omgeving, dan is de kans dat ze ook jouw tuin weten te vinden.

NB. Bied nooit te veel voer aan. Blijft het voer te lang liggen, dan trekt dat ongedierte aan. Een rat in de tuin is niet wat je wil, denk ik. Bovendien is het goed om de voederplaats af en toe met kokend water te ontsmetten. Anders kan het een besmettingshaard worden voor vogelziekten.

2. Nestkast voor de glanskop

Nu denk je misschien: de glanskop is een mezensoort dus ik ga ook maar een nestkastje ophangen. Dat kunt je natuurlijk doen, er is altijd kans dat er een glanskop in gaat broeden, maar de kans is eerlijk gezegd héél klein. Liever broeden glanskoppen in een nest dat door een specht is uitgehakt in rottend hout. Is het hout rot genoeg, dan maken glanskoppen soms zelf een holte in het hout. Heb je dus een oude, rotte boom in je tuin staan, haal die dan niet helemaal weg. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop, maar zou je bijvoorbeeld alleen de stam kunnen laten staan, dan bied je glanskoppen (en andere vogels als specht, boomklever en andere mezen) de kans om er een nest in te hakken. Soms kom ik in het bos zo’n verrotte boomstam tegen, vaak met een aantal spechtengaten erin.

3. Een natuurlijke tuin

Het spreekt vanzelf dat de glanskop een sterke voorkeur heeft voor een natuurlijke tuin. Een groene tuin,, met struiken en bomen die vanouds in ons land voorkomen. Meidoorn, sleedoorn, berk, eik en andere bomen en struiken. En ik denk dat je wel zult snappen dat je glanskoppen alleen naar je tuin kunt lokken, wanneer ze ook in de directe omgeving van jouw tuin voorkomen. Lees: wanneer je langs de rand van een oud loofbos woont met hier en daar ook een naaldbos.

De glanskop herkennen

Hoe herken je de glanskop? Daar kun je veel over lezen, maar beter is het om een filmpje te bekijken:

Andere vogelsoorten naar je tuin lokken?

Heb je grootse plannen en wil je zoveel mogelijk vogels naar je tuin lokken, open dan mijn rubriek Hoe lok ik … Hier geef ik voor een groot aantal vogels tips hoe je ze naar je tuin kunt lokken. Er staan ook een paar onwaarschijnlijke tuinvogels tussen, maar een beetje ambitie mogen we hebben, toch?

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!