Hoe lok ik de gierzwaluw naar mijn huis?

De gierzwaluw is een graag geziene vogel in oude binnensteden. Daar vindt hij broedplaatsen onder dakpannen en in andere openingen in gevels en daken. In nieuwbouwwijken komt deze indrukwekkende vlieger echter sporadisch voor. Nieuwe woningen zijn vaak hermetisch afgesloten en vogels vinden er geen gaatje om te nestelen. Jammer, jammer! Alle reden om in mijn serie Hoe lok ik … eens na te gaan hoe je de gierzwaluw naar je tuin kunt lokken.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Hoe lok ik de gierzwaluw naar mijn huis?

Het is natuurlijk een beetje verkeerd uitgedrukt: de gierzwaluw zul je nooit naar je tuin lokken. Hij brengt namelijk het hele jaar al vliegend door! Alleen de paar weken waarin de gierzwaluw broedt en de jonge voedt strijken ze neer op het nest. Zijn de jongen eenmaal uitgevlogen, dan vliegen ze aan één stuk door. Zelfs slapen doen ze in de lucht, vaak op kilometers hoog!

1. Nestkast inmetselen in de gevel

Stel, je wil dolgraag gierzwaluwen naar je huis lokken. Hoe pak je dat aan? Eerlijk gezegd moet je over enig lef beschikken. Het lef om je woning hier en daar te ‘openen’ voor de gierzwaluw. En dat is vaak een technische aangelegenheid. De beste optie is om gierzwaluwkasten in te metselen in je gevel. Hoe hoger hoe beter, zolang de nestkast maar niet pal op het zuiden hangt, de hele dag in de verzengende zon. Want dan is de kans groot dat de kuikens omkomen door hitttestress. Heel eerlijk? Een nestkast voor gierzwaluwen inmetselen is meer iets voor woningbouwverenigingen met duurzame aspiraties. Stel dat je in een sociale huurwoning woont en de woningbouwvereniging gaat over tot renovatie, neem dan contact op met de vereniging en vraag of er nestkasten ingebouwd kunnen worden.

2. Nestkasten tegen de gevel ophangen

Voor particulieren is het veel handiger om speciale nestkasten voor de gierzwaluw tegen de gevel aan te hangen. Deze nestkasten zijn van houtbeton gemaakt en zijn speciaal voor gierzwaluwen ontworpen. Maar er kunnen ook huismussen en spreeuwen in broeden. Je hangt de nestkasten liefst zo hoog mogelijk op, onder de overstek of goot. En wil je het echt goed doen, hang dan meerdere nestkasten op, want gierzwaluwen zijn echte kolonievogels.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

hoe lok ik de gierzwaluw naar mijn huis

3. Houten nestkast

Een andere variant voor een gierzwaluwnestkast is een houten nestkast die plaats biedt aan vijf of zes gierzwaluwen. Zo’n model kwam ik in ons dorp tegen. Ik zag ze voor het eerst in maart, toen de gierzwaluwen nog niet terug waren in ons land. Geen idee dus of deze nestkasten aantrekkelijk zijn voor gierzwaluwen. Dat ga ik later dit jaar controleren.

4. Aanpassen van het bouwbesluit

Particulieren kunnen aanpassingen doen om de gierzwaluw naar hun huis te lokken. Gemeenten kunnen het groter aanpakken: door het aanpassen van het bouwbesluit. Als gemeenten in het bouwbesluit opnemen dat in nieuwbouwwoningen er voorzieningen moeten worden getroffen om vogels en vleermuizen een kraamkamer te bieden, dan schieten we al een heel eind op. Ben je actief in de lokale politiek, activeer de gemeenteraad dan op dit punt.