Hoe lok ik de bonte vliegenvanger in mijn tuin?

In het westen van het land waar ik woon zie je zelden een bonte vliegenvanger. Deze zangvogel is typisch een broedvogel van de zandgronden in het zuiden en oosten van ons land. En toch. Tijdens de trekperiode, zeker die in het najaar, wordt ook in de omgeving van Alblasserdam regelmatig een bonte vliegenvanger gezien. En ga je in de maanden augustus en september vogels kijken in de duingebieden langs de kust, dan maak je ook kans op deze bijzondere insectenjager. Vandaag in mijn serie Hoe lok ik … de vraag: Hoe lok ik de bonte vliegenvanger in mijn tuin?

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

De bonte vliegenvanger als broedvogel

Het maakt dus nogal verschil waar je woont en in welk seizoen je bent aanbeland. In het voorjaar zal je de bonte vliegenvanger graag als broedvogel verwelkomen. Op de zandgronden is dat nog niet eens zo’n onhaalbare zaak. Kijk maar eens naar het filmpje hieronder dat ik maakte bij het Aamsveen net buiten Enschede. Alles wat je nodig hebt om een bonte vliegenvanger in je tuin te laten broeden is:

De nestkast mag op een paal staan zoals je ziet. Ook nestkasten in bomen worden bewoond door de bonte vliegenvanger die anders dan zijn neef de grauwe vliegenvanger in een ‘gewoon’ mezenkastje nestelt. In de bomen en struiken rondom het nestkastje zoeken beide oudervogels naar insecten. Anders dan de grauwe vliegenvanger zoekt de bonte vliegenvanger veelal tussen de boombladeren naar rupsen en andere insecten. Liefst broedt de bonte vliegenvanger in de buurt van halfopen bossen, loofbossen of gemengde bossen. In het oosten van het land maak je de meeste kans, maar ik ben de bonte vliegenvanger ook in de Brabantse bossen tegengekomen als broedvogel.

De bonte vliegenvanger als doortrekker

De bonte vliegenvanger trekt in voorjaar en herfst door op zijn tocht naar zijn broedgebieden of juist naar Afrika waar hij overwintert. Wil je tijdens de trekperioden enige kans maken op een bonte vliegenvanger in je tuin, laat dan de hoge loofbomen in je tuin staan, en de struiken en planten eveneens. Zorg dus voor groene tuin waar ook insecten in ruime mate voorkomen. Daar jaagt de bonte vliegenvanger immers op. Zet dus insectenvriendelijke planten in je tuin en gebruik zeker geen gif. De meeste kans maak je op locaties waar tijdens de trekperioden er stuwing plaats vindt van trekvogels. Westkapelle is een voorbeeld van een dorp waar die stuwing in de herfst plaats vindt en daar kun je in de herfst in de tuinen regelmatig bonte vliegenvangers zien. De afgelopen twee jaar zie ik ook opvallend veel meldingen van de bonte vliegenvanger in een groene en rustige oase in Papendrecht. De kans dat er daadwerkelijk een bonte vliegenvanger in je tuin opduikt tijdens de trek is echter te verwaarlozen. Het is echt een kwestie van geluk hebben.

Hoe een bonte vliegenvanger er tijdens de najaarstrek uit kan zien zie je in dit filmpje:

En de grauwe vliegenvanger?

Je kunt natuurlijk ook proberen om de grauwe vliegenvanger naar je tuin te lokken. Deze zangvogel broedt meer verspreid over het land en duikt soms op heel onverwachte plekken op om te nestelen. Bijvoorbeeld in een bloemenkrans aan de voordeur. Of bovenop een tuinlichtje onder een balkon zoals bij onze buren. Lees in dit artikel meer over hoe je de grauwe vliegenvanger naar je tuin lokt.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!