Hoe lok ik barmsijzen naar mijn tuin?

Elke winter kun je ze in ons land zien: de barmsijzen. Het zijn meestal grote barmsijzen met een enkele kleine barmsijs. Ze vliegen in zwermpjes door park en bos waar ze zich tegoed doen aan de zaden van vooral berk, els en lariks. De ene winter zie je meer barmsijzen dan de andere winter. Er kunnen namelijk regelrechte invasies plaatsvinden van barmsijzen. Als het in het hoge noorden te koud is of er is voedselgebrek dan dalen ze af naar het zuiden. In mijn serie Hoe lok ik … vandaag de vraag: Hoe lok ik barmsijzen naar mijn tuin?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Hoe lok ik barmsijzen naar mijn tuin?

Barmsijzen zie je uitsluitend in najaar en winter in ons land. Ze broeden namelijk in het hoge noorden. Zijn ze in ons land, dan voeden ze zich met zaden. En daarmee heb je denk ik al de belangrijkste sleutel te pakken als je barmsijzen in je tuin wilt zien. Hoe zou ik proberen om barmsijzen naar mijn tuin te lokken?

1. Biedt vogelzaad aan in een voedersilo

Meestal hangen barmsijzen al dan niet ondersteboven aan de zaden van berk, lariks en vooral de els. Het heeft dus niet veel zin om zaad op de grond te strooien als je (ook) graag barmsijzen in je tuin wilt zien. Je kunt maar beter aansluiten bij hun natuurlijke gedrag door vogelzaad in een voedersilo aan te bieden. Ook aan zo’n silo kunnen de barmsijzen lekker hangen, precies zoals ze dat ook in de natuur doen. Het schijnt dat nyerzaad één van de beste zadenmixen zijn om barmsijzen en andere vinkachtigen te lokken. De gespecialiseerde webshop Vivara.nl biedt kant en klare nyersilo’s aan. Heb je al een silo, dan kun je het nyerzaad natuurlijk ook los bestellen zonder silo. Hebben de barmsijzen je voedersilo eenmaal gevonden, dan loont het wel de moeite om wat zaad op de grond te strooien. Dan weten ze dat ook op den duur te vinden.

2. Plan de juiste bomen aan (of hak ze in elk geval niet om)

Barmsijzen zijn behoorlijk rusteloze zangvogels. Ze vliegen in zwermpjes heen en weer. Ze kunnen minutenlang in een els, lariks of berk hangen om dan in een flits op te vliegen en te verdwijnen. Of ze vliegen naar een andere boom om daar te gaan foerageren. Heb je een voldoende ruimte in je tuin en wil je zangvogels als de barmsijs een plezier doen, plant dan een els, lariks of berk aan. De fijne zaadjes die deze bomen produceren hebben een grote aantrekkingskracht op barmsijzen, maar ook op vinkachtigen als putter, vink, groenling en sijs.

3. Zaai teunisbloemen uit in je tuin

Of dit een advies is waarmee je werkelijk barmsijzen naar je tuin lokt, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik kwam de claim tegen op internet, maar ik heb geen ander bewijsmateriaal kunnen vinden dat deze claim ondersteunt. Maar ik kan me voorstellen dat je met de zaaddozen van teunisbloemen wel degelijk barmsijzen naar je tuin kunt lokken. De fijne zaden zijn namelijk uitstekend voedsel voor allerlei soorten vinkachtigen. Op Vivara.nl vond ik twee zadenmixen voor vlinders met daarin ook teunisbloem. En op Bol.com vond ik zakjes met enkel het zaad van de teunisbloem. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Eén zo’n zakje kost geen ene dr*l. Kijk, als er dan geen barmsijzen op af komen, dan in de zomer wel vlinders. En daarmee help je de natuur ook en ik verzeker je dat dagvlinders (en nachtvlinders) in je tuin zien minstens zo een genot is als barmsijzen te zien. Dus zaai maar eens een zadenmix voor vlinders uit in je tuin!

Disclaimer

Realiseer je dat barmsijzen naar je tuin lokken zo eenvoudig niet is. Ze moeten maar net in je woonplaats rond vliegen en ze moeten jouw tuin ook maar net aantrekkelijker vinden dan een andere tuin of de bomen in het nabijgelegen plantsoen. Laat je echter niet ontmoedigen. Zelfs in ons kleine tuintje gelegen langs een drukke invalsweg heb ik al heel wat vogelsoorten mogen begroeten. Nog een barmsijzen overigens, maar die zag ik wel op de hoek in onze straat, twee huizen verderop, in een metershoge els. En in het Elsenpad, hemelsbreed nog geen honderd meter van ons vandaan, zag ik een zwerm van dertig tot veertig barmsijzen in de elzen hangen. Tja, als ze zo dichtbij je huis foerageren, en je hebt je tuin ingericht voor barmsijzen, dan is de kans natuurlijk best groot dat ze op een mooie dag ook jouw tuin met een bezoek vereren…

Meer weten over de barmsijs?

Barmsijzen zijn niet de meest opvallende zangvogels. Hangen ze in een els, dan hoor je ze vaak niet. En heel schuw zijn ze ook niet. Wandel je vlak langs hen, zelfs met hond, dan blijven ze gewoon doen wat ze doen: voedsel zoeken in de elzenproppen. Om dan vervolgens op een onvoorspelbaar moment op te vliegen en te verdwijnen. In mijn artikel Acht dingen die je moet weten over de barmsijs ontdek je meer over deze wintergast.