Hoe lok ik amfibieën naar mijn tuin?

In ons kikkerlandje kun je in vrijwel elke plaats wel amfibieën tegenkomen. De groene kikker, bruine kikker en gewone pad zijn het meest bekend. Maar tot mijn verrassing is de kleine watersalamander misschien wel het meest voorkomende amfibie. De groene kikker, gewone pad en kleine watersalamander komen zelfs in mijn tuin voor en daar ben ik erg blij mee! Misschien wil jij ook wel amfibieën in je tuin. Dan is de vraag: hoe lok ik amfibieën naar mijn tuin? In mijn veelgelezen serie Hoe lok ik … dit keer dus geen vogel centraal, maar koudbloedige wezens.

Hoe lok ik amfibieën naar mijn tuin?

N° 1: Laat je angsten varen en leer ze waarderen

hoe lok je amfibieën naar je tuin

Zoek ik op Google hoe je kikkers en padden naar je tuin kunt lokken, krijg ik een groot aantal zoekresultaten die juist het tegendeel beogen: hoe hou je ze uit je tuin? Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing! Dit is de wereld op zijn kop. Je hebt een tuin, zet hem vol met planten en dan moeten de beesten eruit blijven? Nee, je hebt planten en struiken en daar voelen dieren zich thuis. Waaronder kikkers en padden. Ik zeg: leer ze waarderen, die prachtige dieren! Kijk ze eens in de ogen, en je zult zien dat in elke kikker een prins(es) schuilt. De koudbloedige dieren een zoen geven, hoeft van mij dan weer niet. Ik snap best dat het concert dat kikkers geven, soms best hard kan zijn. Nou ja, bedenk dan dat ze gelukkig niet het jaar rond kwaken. Bovendien kwaken de meeste kikkers alleen in het water. Zolang je dus geen vijver hebt, zal het met de geluidsoverlast wel meevallen. En bedenk: ook salamanders zijn amfibieën en die maken geen herrie zoals kikkers.

N° 2: Neem een vijver

Water in je tuin, en dan ook nog het liefst stilstaand, daar houden amfibieën wel van. Een vijver met een natuurlijke oever is dan ook het walhalla voor amfibieën. Op de waterplanten kunnen ze er in het voorjaar hun eitjes op afzetten, of ertussen. Daarna kun je de ontwikkeling van kikkerdril naar kikkervisje en volwassen dier volgen. Neem geen goudvissen of andere vissen die andere dieren opeten, want die weten wel raad met kikkervisjes. Een paar goudvissen eten al die kikkervisjes in een mum van tijd op. Een vijver op natuurlijke wijze ingericht, dat werkt het best. Je krijgt er dan ook interessante insecten als schaatsenrijder, waterspin, geelgerande watertor en allerlei soorten prachtige libellen mee in je tuin!

N° 3: Hou je tuin vochtig

Volwassen kikkers, padden en amfibieën kruipen het land op. Maar ze blijven van vochtige plekjes houden. Een vochtige grasmat, tuinplanten die een aaneengesloten plantenbed vormen (dus geen open stukken grond ertussen) en op achteraf stukjes een hoop met bladeren. Het levert geheid amfibieën op.

N° 4: Openingen in de schutting

Amfibieën die van buitenaf komen, kloppen aan de poort, maar de poort gaat niet vanzelf open. Sommige tuinen zijn hermetisch afgesloten. Kruipende dieren die niet klimmen kunnen zijn kansloos. Ze kunnen er simpelweg niet in. Dat geldt trouwens ook voor een zoogdier als de egel. Help de dieren door op de grond in de schutting één of twee openingen te maken waar ze doorheen kunnen kruipen.

N° 5: Plaats een kikkerhuisje

Kikker en padden schuilen graag in een beschutte schuilplaats. Dat kan zijn een hoop stenen, takken of boomstammen. En let maar eens goed op als je los gestapelde stenen opruimt. Grote kans dat je er de kleine watersalamander in tegenkomt. Een kikkerhuisje wordt ook zeer gewaardeerd door de amfibieën. Het zijn lage huisjes van steen of hout met aan de voorzijde een opening. Bij de gespecialiseerde webshop Vivara.nl kun je een paar leuke en goedkope modellen bestellen. Koop je liever op Bol.com, bekijk dan hun aanbod kikkerhuisjes, waaronder een paar mooie potten.

N° 6: Zorg voor schuilplaatsen

Ik kom onder bloempotten, boomstammen en de hoop met stenen in mijn tuin regelmatig kleine watersalamanders tegen. Soms verbaas ik me erover hoe ze zich onder die voorwerpen hebben kunnen wurmen. Maar dit soort schuilplaatsen zijn heel belangrijk voor amfibieën. Ze schuilen er overdag en tijdens droge perioden. En kruipen in de schemering tevoorschijn om te gaan foerageren.

N° 7: Laat een tuinlichtje branden in de nacht

Amfibieën leven van insecten. Tuinen met insecten trekken dus kikkers, padden en salamanders aan. Daarbij komt dat deze dieren ook ‘s nachts actief zijn. Laat daarom een tuinlichtje branden in de nachtelijke uren. Licht trekt insecten aan, en die trekken op hun beurt dus amfibieën aan. En egels trouwens ook (die op hun beurt weer amfibieën eten). Zo werkt dat in de natuur.

N° 7: Herken de amfibieën in je tuin

Heb je amfibieën in je tuin, dan is het natuurlijk ook leuk om ze te herkennen. In de amfibieëngids van de ANWB vind je alle amfibieën- en reptielensoorten die er in Europa te vinden zijn. De 221 soorten zijn gedetailleerd beschreven, compleet met hun specifieke kenmerken, verspreiding en habitat. Met de ruim 200 foto’s kun je een amfibie of reptiel snel herkennen; 370 tekeningen tonen de kleinste details. Het boek bevat 155 actuele verspreidingskaartjes om te zien waar je ze kunt aantreffen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb geholpen bij het beantwoorden van de vraag: hoe lok ik amfibieën naar mijn tuin?

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!