Hoe lok het baardmannetje naar mijn tuin?

Elk jaar weer gaan honderden vogelaars op zoek naar het baardmannetje. Samen met de ijsvogel en blauwborst behoort het baardmannetje tot de meest favoriete vogels van Nederland. Probleem echter is dat het baardmannetje zo gek algemeen niet is. En dat hij in een wel héél specifiek biotoop leeft: uitgestrekte rietlanden. Je zult begrijpen: dat maakt de antwoorden van de vraag hoe je een baardmannetje naar je tuin kunt lokken er niet eenvoudiger op. Sterker nog, het zal voor vrijwel iedereen een mission impossible zijn. Maar in mijn serie Hoe lok ik… gaan we de uitdagingen niet uit de weg. Dus dan toch maar proberen een positief antwoord te geven op deze vraag!

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Baardmannetje in de tuin


hoe lok ik een baardmannetje in de tuin

Baardmannetjes leven in uitgestrekte rietvelden. Maar weinig mensen die in zo’n landschap wonen… En dat maakt deze vraag tot een bar lastige uitdaging.

Tip 1

Boek een vakantiehuisje midden in de natuur, en natuurlijk liefst midden in een moerasland, en anders wel aan de rand ervan. Bijvoorbeeld dit vakantiehuis midden in de Biesbosch (wel voor een grote groep).

Een héél mooi gelegen vakantiehuisje midden in de Zouweboezem is De Kikker. Dat het rietveld zich vóór het huisje bevindt en niet in de achtertuin, dat mag de pret niet drukken. Pal voor het huisje heb ik dit jaar tot twee keer toe baardmannetjes gezien. Je verkeert hier werkelijk in een schitterende omgeving!

Tip 2

Koop een huis op een locatie in de directe nabijheid van een moerasgebied. Zo worden er rond de Zevenhuizerplas huizen gebouwd, op een paar honderd meter van de natuurstrook waar elk jaar grote groepen baardmannetjes worden gezien. Dit is echter een tip die alleen voor de happy few bruikbaar is, want die huizen zijn voor Jan-met-de-Pet werkelijk niet te betalen.

Iets beter betaalbaar lijken sommige huizen op de rivierdijk langs Molengebied Kinderdijk. Helaas zijn er in dit rijtje maar weinig huizen beschikbaar. Maar wil je baardmannetjes vanuit je tuin zien, dan zijn dit heel geschikte woningen. In dit gebied staan overigens ook molens die bewoond zijn. Volg een opleiding tot molenaar, laat je op de wachtlijst plaatsen en wie weet kom je vroeg of laat midden in dit vermaarde moerasgebied te wonen!

Tip 3

Beschouw de wereld als je huis en opeens heb je een enorme tuin tot je beschikking. Ook de stukken tuin die een compleet moerasland bevatten. Het Lauwersmeer, de Zouweboezem, de Biesbosch, de Oostvaardersplassen, de Korendijkse Slikken of één van die andere moerasgebieden opeens gaat er een wereld open… Een beetje mindful vogels kijken dus en de aarde beschouwen als je thuis.

Sorry, dit keer dus geen pasklaar antwoord. Baardmannetjes in de tuin krijgen behoort denk ik tot de meest onmogelijke uitdagingen die er zijn.

Herken het baardmannetje

Het baardmannetje is een unieke vogel. Met zijn lange staart zou je hem wellicht nog kunnen verwarren met een staartmees, maar het baardmannetje is bruin en de staartmees wit met donkere onderdelen. Deze twee soorten verwarren lukt echt niet.

Het mannetje is het meest gewild onder vogelfotografen. Vooral wanneer hij je frontaal aankijkt, is het surrealistisch mooi. Maar ook het vrouwtje mag er zijn, vind ik.

Baardmannetjes zijn bruine vogels met een lange staart. Het vrouwtje heeft nog iets van tekening op de flanken, maar is verder effen bruin. Het mannetje heeft een blauwgrijze kop met een zwarte snor (of baard). Ook bij hem is het lijf verder effen bruin op de tekening in de flanken na.

Het geluid doet denken aan een pingpongballetje. Ping ping ping hoor je dan. Als een paartje voorbij komt vliegen en mannetje en vrouwtje communiceren met elkaar, dan hoor je een zacht gedreutel.

baardmannetje in de tuin
baardmannetje in de tuin
baardmannetjes lauwersmeer jaap deensgat