Hoe leg je een bijenvriendelijke tuin aan?

Met de biodiversiteit in ons land is het maar slecht gesteld. Voor veel soorten planten en dieren geldt dat de populaties onder druk staan. Of dat ze zelfs dreigen uit te sterven. Maar in the end bedreigen we daarmee ook onszelf. Denk eens aan onze gewassen die bestoven moeten worden door insecten. Dat zijn er driekwart van het totaal. Iemand als professor Dave Goulson, auteur van een aantal prachtige boeken over bijen, zet zich met hart en ziel in voor het behoud van insecten en bijen, wespen en hommels in het bijzonder. Hij spoort iedereen aan om naar buiten te gaan en van de insecten te genieten. En om een bijenvriendelijke tuin aan te leggen.

Hoe leg je een bijenvriendelijke tuin aan?

Een bijenvriendelijke tuin wordt gekenmerkt door een bewuste plantenkeuze. Bijen verzamelen nectar, dat in de korf of kast wordt omgezet in honing. Hiervoor hebben bijen het hele jaar voedsel nodig. Maar ja, de ene maand is de andere niet. In het voorjaar bloeien meer bloemen dan in het najaar. Een paar concrete tips:

#1. Plant vroegbloeiende planten aan in je tuin. En als je een grote tuin hebt, een wilg. Deze boom bloeit ook heel vroeg en is een favoriete leverancier van nectar. Voorbeelden van vroegbloeiers zijn: krokus, hyacinth, peperboomje, sneeuwbal. Klik hier voor een uitgebreid overzicht van vroegbloeiers.

#2. Plant laatbloeiende planten aan in je tuin. Zodat de bijen en andere insecten ook in het najaar voldoende voedsel kunnen vinden. Klik hier voor een uitgebreid overzicht van laatbloeiers.




#3. Leg een wildebloementuin aan. Een wildebloementuin staat vol inheemse planten. En die passen natuurlijk het beste bij wilde bijen en andere insecten. Lees mijn recensie van het inspirerende boek Maak je eigen wildebloementuin van expert James Hewetson-Brown. En hier kun je zaad van wilde bloemen kopen.

#4. Wist je dat er vele honderden soorten bijen in ons land leven? De honingbij is dus niet de enige. En al die andere soorten zijn op zijn minst even belangrijk. Maar andere bijensoorten zijn vaak gericht op slechts één soort bloem. Rapunzelklokje bijvoorbeeld. Of het ruig klokje en kruipklokje. Kies dus ook voor een paar wat minder bekende inheemse plantensoorten.

#5. Hierboven noemde ik al de wilg die een belangrijke voedselleverancier is voor bijen. De Hollandse linde is dat ook. De honingdauw die deze boom afgeeft, is van eminent belang voor bijen. Heb je ruimte in je tuin, plant dan eens een Hollandse linde aan. En in parken of aan lanen mag natuurlijk ook!

[tekst gaat onder de video verder]

#6. En natuurlijk zijn er vele andere bijenvriendelijke planten en struiken. Lavendel bijvoorbeeld. Of heel simpel: de vlinderstruik. Wat me ook opvalt in onze tuin is dat de frambozenstruiken zo frequent worden bezocht door hommels en bijen. Hetzelfde geldt voor de braamstruik, maar die hebben we niet in onze tuin. En de hortensia’s eigenlijk nauwelijks. Die laatste wil ik dus dolgraag vervangen door een andere struik, maar vrouw en kinderen beslissen tot nu toe anders. Tja, zo kan het ook gaan in het leven.

#7. Zeven is in de joodse traditie het geval van de volheid. De laatste tip is: ga ecologisch tuinieren. Want het gebruik van gif heeft desastreuze gevolgen voor bijen en andere insecten en in the end ook voor ons mensen. Heb je te kampen met een plaag of ziekte in je tuin, raadpleeg dan een deskundige ecologische tuinier over hoe je plaag of ziekte kunt bestrijden.

Hoe leg je een bijenvriendelijke tuin aan? Heel moeilijk is het niet. Het belangrijkste is dat je de juiste planten, struiken of zelfs bomen aanplant en kiest voor ecologisch tuinieren. Echt waar, hoe klein je tuin ook is, het is van groot belang voor insecten die we misschien beschouwen als onbeduidende en onbelangrijke dieren. In werkelijkheid zijn ze van groot belang voor de mensheid. Maar om niet met het argument van nuttigheid te eindigen: insecten zijn bijzondere dieren die vanwege zichzelf het niet verdienen om uit te sterven. Geniet ervan en geef ze de ruimte waar mogelijk.