Hoe leer je vogels kijken? Een vraag die me laatst ook werd gesteld door mensen aan wie ik een excursie gaf. Om je alvast gerust te stellen: vogels kijken is echt niet moeilijk. Het is wel besmettelijk, zo is mijn ervaring. En ik word daarin bevestigd door Camilla Dreef van wie ik het leuke boek Kwie-kwie-kwie-kwie-kwie aan het lezen ben. En ze legt ook uit waarom vogels kijken haar leven heeft overgenomen: ‘Met vogels kijken weet je nooit wat je gaat ontdekken. Het vraagt je volledige aandacht. Elke beweging, elk geluidje neem je in je op. Er is geen ruimte voor problemen of stress. Het maakt je hoofd leeg.’ En weet je wat ook zo aardig is: je krijgt er een hoop leuke gesprekken bij.
Maar goed. Hoe leer je vogels kijken? Misschien vraag jij je af of vogels kijken iets voor je is. Maar zie je er om een of andere reden tegenop om het te gaan doen. Al die vogelgeluiden bijvoorbeeld, vaak dwars door elkaar heen. Hoe leer ik die ooit onderscheiden? En anders die vogels wel die pijlsnel voorbij komen vliegen, de één nog kleiner dan de ander. Hoe leer ik ooit vogels kijken? Ik deel graag een paar tips met je. Wie weet heb je er iets aan en neem je de volgende stap: de natuur in met spiedende ogen en gespitste oren.
Hoe leer je vogels kijken? Een aantal tips:
#1. Begin met vogels kijken in je eigen omgeving
De meeste mensen beginnen met vogels kijken rond hun eigen huis. In de tuin, in het park of tijdens een wandeling door het buitengebied. Probeer de meest voorkomende vogels eens te leren kennen. Dan heb je er al heel wat te pakken. En je zult zien dat je op den duur ook de bijzondere vogels zult gaan herkennen. Ik las eens ergens dat in vrijwel elk (natuur)gebied 80% van het aantal vogels (exemplaren) is samengesteld uit slechts een beperkt aantal soorten. Nou, als je die 20 tot 30 vogelsoorten leert herkennen, dan kun je de meeste vogels in een natuurgebied herkennen. En dan komt de rest vanzelf.
#2. Ga met een ervaren vogelaar mee
Ga ik met een betere vogelaar dan ikzelf mee, dan sta ik versteld van wat hij ziet wat ik niet zie. Echt waar, dat overkomt mij dus ook nog! Dus: wil je leren vogels kijken of wil je een nog betere vogelaar worden, dan mee met een ervaren vogelaar. Boek bijvoorbeeld eens een vogelexcursie naar een mooi vogelgebied. Ben je heel ambitieus, dan zou je zelfs een vogelreis kunnen boeken naar een spectaculair gebied. Meestal worden die geleid door een bekende vogelaar die alles af weet van het gebied én de vogels die er voorkomen.
#3. Koop een goed maar niet te moeilijke vogelgids
Vogelgidsen heb je in alle soorten en maten. Dunne en dikke, beknopte en uitgebreide. Voor de doorgewinterde en gelukkig ook voor de beginnende vogelaar. Wil je leren vogels kijken, schaf dan een goede maar niet te moeilijke vogelgids aan. Een gids die ik dan aanbeveel is de Zakgids Vogels van Nederland en België. De teksten zijn heel toegankelijk en de plaatjes erg duidelijk. Ben je op zoek naar een vogelgids voor een kind dat wil leren vogels kijken, overweeg dan de Vogelgids voor kids.
#4. Volg vogelaars via de sociale media
Ook al zit je op de bank, dan nog kun je vogels kijken leren. Via je mobiel of laptop natuurlijk! Abonneer je op een vogelblog of wordt lid van een Facebookgroep voor vogelliefhebbers. Je abonneren op een Youtube-kanaal van een vogelaar mag natuurlijk ook, waarbij ik je niet geheel zonder eigenbelang voorzichtig wijs op het kanaal van de Visdief.
#5. Gewoon lekker beginnen
Zoals je als peuter zonder er al te veel over na te denken je eerste stapjes zette, zo kun je ook beginnen met vogels kijken. Gewoon gaan doen. Bekijk elke vogel die je tegenkomt. Even stil staan, kijken en luisteren. En weet je de naam niet, geen nood: de vogel blijft er even mooi onder hoor.
#6. Open het menu Tips & trucs eens
Wil je meer tips en trucs over vogels kijken? Open dan het menu Tips & trucs op deze website. Er zal vast nog wel iets voor je tussen staan. En heb je nog een vraag, schroom niet om contact met me op te nemen via het menu Over mij.