Hoe kun je vleermuizen helpen

Vleermuizen. Niet iedereen is fan. Veel mensen vinden het toch wat griezelige dieren. Al in de oudheid hadden vleermuizen niet te beste naam. Dieren van de nacht waren immers dieren uit de duisternis, de plaats van het kwade. Later kwam er de vrees voor hondsdolheid bij. En weer later keken we massaal naar films waarin vleermuizen soms ook de rol van de griezel spelen. Maar ik verzeker je: vleermuizen verdienen onze liefde! Het zijn niet alleen buitengewoon mooie zoogdiertjes, ze beschikken ook nog eens over bijzondere eigenschappen. Laten we de vleermuizen in onze omgeving dus een handje helpen! In dit artikel ga ik in op de vraag: hoe kun je vleermuizen helpen?

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

Hoe kun je vleermuizen helpen

We weten het allemaal: overdag slapen vleermuizen en in de nacht fladderen ze in het rond op jacht naar insecten. Hier begint het antwoord naar de vraag hoe we vleermuizen kunnen helpen.

1. Overdag de vleermuizen helpen

Overdag zoeken vleermuizen een ruimte om te slapen. Ze hangen ondersteboven aan een muur of een boomstam te slapen. Ze zoeken daarvoor een beschutte en donkere ruimte. Dat kan de spouwmuur zijn, een ruimte achter een gesloten luik, een ruimte achter op een zolder, een vleermuiskast, een nestkast voor vogels of in het bos: een spechtennest of een andere holte in een boom. Ook grotten, bunkers en forten herbergen vaak vleermuizen. Wil je de vleermuizen overdag helpen, help ze dus aan een geschikte slaapplek. De meest simpele oplossing is het ophangen van een vleermuiskast. Hang die het liefst niet pal op het zuiden, want dan warmt zo’n kast enorm op in de zon. Zeker in de zomer kunnen de temperaturen dan zo hoog oplopen dat de vleermuizen uit de kast vallen. Woon je in een oud pand, dan biedt de pand vaak de nodige slaapplekken. Koester de vleermuizen en verstoor ze niet. Zou je jouw pand moeten renoveren en komt daarmee de slaapplek in gevaar, probeer dan een alternatieve slaapplek te creëren voor de vleermuizen.

2. In de nacht de vleermuizen helpen

In de nacht vliegen de vleermuizen rond je huis. Ze vangen allerhande insecten, ook muggen! Vleermuizen zijn dus buitengewoon nuttige dieren. Hoe help je ze? Allereerst door een groene tuin aan te leggen. In zo’n tuin is de biodiversiteit het grootst en dus biedt die ook meer voedsel aan de vleermuizen aan dan een volledig betegelde tuin.

Je helpt vleermuizen in de nacht ook door de tuinverlichting zo veel mogelijk uit te zetten. Hoe donkerder hoe beter. De nachtvlinders raken niet van slag door het onnodige licht, waardoor de vleermuizen ze op een natuurlijke wijze kunnen vangen.

Het klinkt gek, maar hou de kat in de nacht binnen. Onderzoek wijst uit dat katten een geduchte vijand zijn van vleermuizen. Katten blijken ook in het donker vleermuizen te kunnen vangen. De katten schijnen de ultrahoge tonen die de vleermuizen produceren te kunnen horen. Ze slaan de vliegende zoogdieren uit de lucht en gaan ermee spelen. Opeten doen de katten ze meestal niet. Het is dus een zinloze dood. Katten binnen, zeker in de zomer, of doe ze een belletje om. Een belletje redt niet alleen vogels uit de klauwen van katten, maar ook vleermuizen.

3. En verder…

In de winter zoeken vleermuizen een geschikte plek om te overwinteren. Dat moet een plek zijn die voldoende vochtig is. Met een constante temperatuur. En waar de mens geen toegang heeft. Bunkers zijn zulke plaatsen. En oude forten. Maar ook oude gebouwen kunnen in de winter een geschikte slaapplek bieden. Wees daarom zuinig op dit soort gebouwen. Ga er zeker niet in, want alleen je ademtocht (in de winter immers vaak warmer dan de atmosfeer om je heen), kan de vleermuizen uit hun winterslaap halen met fatale gevolgen.

Vliegt er een vleermuis in huis rond, dan wil je die natuurlijk zo snel mogelijk naar buiten leiden. Overdag is dat lastig, want dan is alles licht. Maak de kamer waar hij vliegt donker en wacht tot het avond is en de duisternis invalt. Doe dan alle lichten aan en open het raam. Het is nu donker buiten en daar zal de vleermuis naar toe vliegen. Eenmaal buiten, komt hij niet snel meer naar binnen. Zou je om welke reden dan ook de lichten niet aan willen zetten, open dan simpelweg het raam. Na een paar rondjes te hebben gevlogen zal de vleermuis het geopende raam wel weten te vinden, is mijn ervaring.

Veel meer tips voor de omgang met vleermuizen (in nood) vind je op deze bijzonder informatieve pagina op Natuurpunt.nl.

Tot slot

Nee, vleermuizen zijn niet griezelig. Ze zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. En ze produceren geluidjes die wij niet kunnen horen, maar een vleermuis wel. Deze geluidjes weerkaatsen op de lijfjes van insecten en daarmee kunnen vleermuizen ook in het donkerste donker de locatie van hun prooidier bepalen. Geniet dus van de vleermuizen in je tuin. Het is een waar genoegen om ze te zien rondvliegen!

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.