matkop op de tongplaat

Hoe kun je het beste zangvogels kijken?

Veel mensen hebben moeite om zangvogels te herkennen. Ze zijn klein, zitten vaak hoog in een boom of verscholen tussen takken. Ook maken ze geluiden die geen mens herkent, behalve doorgewinterde vogelaars. Tijdens een vogelexcursie kijken sommige mensen me verbaasd aan wanneer ik ze wijs op de vele vogelgeluiden. Hoe herken je die toch? Nu ja, dat is het resultaat van tientallen jaren vogels kijken en ik ben de eerste die zal toegeven dat er véél betere vogelaars zijn dan ik. Sommige mensen hebben aan een kortstondig piepje voldoende om een zangvogel in vlucht te herkennen. Dat gaat mij helaas niet lukken. Bracht mij op de vraag: hoe kun je het beste zangvogels kijken?

Hoe kun je het beste zangvogels kijken?

Zangvogels kijken dwingt je om zangvogels te leren herkennen. Dat is mijn advies aan mensen die dolgraag zangvogels willen leren herkennen. Gewoon gaan doen. Maar wat doe je dan toch?

Mijn tip van de dag is om een bos te bezoeken of een natuurgebied met bijvoorbeeld een moerasbos. Hier kan het wemelen van de zangvogels. Dat kan natuurlijk het hele jaar door, hoewel de zomermaanden niet ideaal zijn. Ga dan gewoon op vakantie en ga vlinders kijken. De zangvogels houden zich in die periode gedeisd. Ze zijn in de rui en willen zo min mogelijk opvallen. Hun vliegvermogen is niet optimaal en ze zijn een dankbare prooi voor roofvogels als havik of sperwer.

Vogelzwerm in de Oeverlanden

Ik wandelde op oudjaar langs het moerasbos in natuurgebied de Oeverlanden in de Hoekse Waard. Ik hoorde al van alles, maar het was nog ver weg. Tot ik bij een vlonderpad kwam. Daar hoorde ik plots een matkop, twee zelfs. Heel voorzichtig ben ik langs het vlonderpad naar het bos gewandeld en ben aan het eind op het vlonderpad gaan zitten. En toen gebeurde het: de matkopjes zaten plots vlak boven mijn hoofd. En na vijf minuten kwam er plots een heuse zwerm zangvogels op me af. Ze trokken zich in niets van me aan! Koolmees, pimpelmees, staartmees, goudhaan, vink, putter en boomkruiper zochten op nog geen vijf meter afstand van me naar voedsel. Omdat ik groene kleding aan had en me rustig hield, trokken ze zich niets van me aan. Pas toen ik opstond om naar huis te gaan vloog de hele zwerm op en letterlijk weg. Voor onverwachte bewegingen zijn zangvogels beducht. Dan alarmeert er één en alles is in een mum van tijd weg.

Zo kun je dus het beste zangvogels kijken: rustig ergens gaan zitten, onopvallende kleding aan en wachten. Liefst ga je ergens zitten waar je al een zangvogel hoort of ziet. Dat stelt andere zangvogels gerust. Neem een verrekijker en vogelgids mee en zoek de vogels die je ziet en hoort ter plekke op in je gids. Zo leer je snel zangvogels herkennen.

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: