Hoe kun je het beste kustvogels kijken?

Gisteren beantwoordde ik de vraag hoe je het beste bosvogels kunt kijken, en vandaag heb ik besloten er een vervolgserie van de maken. Het is mijn ervaring dat je in de zomer aan de kust nog heel aardig kunt vogels kijken. Terwijl de vogels van bos en moeras, en dan vooral de zangvogels, zich gedeisd houden of zelfs al zijn weggetrokken, daar gaat het leven aan de kust gewoon door. Sterker nog: je kunt vanaf juli al zien dat de vogeltrek alweer is begonnen. De eerste kemphanen en zwarte ruiters melden zich langs de kust en zelfs in het binnenland. Vandaag dus de vraag: Hoe kun je het beste kustvogels kijken?

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

De voor- en nadelen van vogels kijken aan de kust in de zomer

Het grote voordeel van vogels kijken aan de kust – in de zomer – is dat meeuwen, steltlopers, eenden en grote waadvogels zich niet kunnen verstoppen. Op de open slikgebieden zijn ze prima zichtbaar. Weet jijzelf wanneer het laag of hoog water is, dan weet je ook waar je de vogels kunt zien. Een hoogwatervluchtplaats bekijk je op afstand vanaf twee uur voor hoog water. En je bent dan vrijwel verzekerd van vogels, want de steltlopers zoeken de hoogwatervluchtplaats massaal op.

In de vroege zomer melden zich de eerste steltlopers uit het hoge noorden alweer. Kemphaan – de mannetjes met vaak nog met restanten van de pluimen in de nek – en zwarte ruiters (vaak nog gitzwart) en oeverloper foerageren in de buiten- en binnendijkse slikgebieden. Ze voegen zich bij ‘onze eigen’ steltlopers als kluut, tureluur en scholekster. En wat ik dit voorjaar ontdekte is dat sommige soorten steltlopers die normaal gesproken doorvliegen naar Siberië in Nederland achterblijven. Jonge zilverplevieren bijvoorbeeld. Die zie je dan opeens in grote groepen in de Prunje staan, met wat rosse grutto’s erbij.

Ga je naar het strand, dan maak je bovendien kans op sterns. Grote stern, visdief en dwergstern jagen vlak voor het strand. Zeker aan de Zeeuwse kust en bijvoorbeeld langs de Hondsbossche Zeewering zie je deze ranke en sierlijke zeevogels vrijwel zeker.

Het nadeel van vogels kijken aan de kust in de zomer is dat het enorm druk kan zijn met toeristen. Aan de Brouwersdam staan de campers bumper aan bumper geparkeerd, en dat begint al heel vroeg in de morgen. Maar wie een handige route uitstippelt, kom ook in de zomer aan de kust zeker aan zijn (vogel)trekken.

Hoe kunt je het beste kustvogels kijken in de zomer. Een aantal tips.

Een aantal praktische tips voor vogels kijken aan de kust:

  1. Check vooraf het getij.
    Is het laag water, dan moet je buitendijks zijn, liefst op een uitgestrekte zandplaat, bijvoorbeeld de Grevelingendam. Bij hoogwater zoek je gebieden uit waar steltlopers komen uitrusten, bijvoorbeeld de Prunje of de Karrenvelden bij de Oesterdam.
  2. Neem een telescoop mee.
    Steltlopers kunnen op grote afstand staan en dan is een telescoop superhandig.
  3. Vermijd de hete dagen.
    Het kan misschien aan mij liggen, maar vogels kijken in de zinderende hitte is echt niet mijn ding. Ten eerste verbrand ik snel en moet ik me dus insmeren met zonnebrandcrème. Dat is op zichzelf geen ramp, alleen worden je vingers vet en dus ook je verrekijker. Dat is het eerste ongemak. Al snel in de morgen gaat de lucht ook nog eens trillen van de hitte en dat levert niet het meest mooie beeld op. Bovendien zijn de kleuren in het felle zonlicht ook niet optimaal. Kies dus liefst een bewolkte dag. Bijkomend voordeel: dan zijn er ook minder badgasten.
  4. Zoek als het even kan een vogelkijkhut op.
    Vanuit een vogelkijkhut is het vaak heel prettig vogels kijken. Ga je aan de Zeeuwse kust vogels kijken, breng dan zeker een bezoek aan de hut in de Inlaag Keihoogte. Hoe vroeger hoe beter! Misschien zie je de vossen wel jagen. Of paraderen de lepelaars vlak voor de hut voorbij.
  5. Begin vroeg.
    Hoewel kustvogels vooral op het ritme van het getij leven, geldt ook hier: hoe vroeger hoe beter. Ten eerste voor je zelf: het is aangenaam koel en het licht is op zijn allermooist. En de vogels zijn vaak ook wat minder schuw, omdat het nog zo rustig is.
  6. Zorg goed voor jezelf.
    Aan de kust kun je vaak heerlijk eten. Bezoek even een strandtent of een restaurant op de dijk. Ben je meer van het picknicken, zoek dan een goede bakker op. Onze favoriete bakker in Zeeland is Sonnemans in Burgh-Haamstede. Ben je in de buurt, daar zeker even langs gaan en dan zul je begrijpen waarom.
  7. Boek een korte vakantie op een van de waddeneilanden.
    Eerlijk is eerlijk: een zomervakantie op één van de waddeneilanden is voor veel mensen niet te betalen. Maar is de prijs geen bezwaar, boek dan een natuurhuisje op één van de waddeneilanden of langs de Fries-Groningse kust. En eigenlijk geldt deze tip voor het hele jaar!
  8. Stippel een mooie route uit.
    Bekijk mijn overzicht van de mooiste vogelgebieden in Nederland (en dus ook aan de kust) en stippel een mooie route uit. Met de auto, op de fiets of te voet.
  9. Eerlijk is eerlijk: hoe later in de zomer hoe beter.
    Hoe positief ik hierboven ook ben over vogels kijken aan de kust in de zomer, toch geldt wat mij betreft: hoe later in de zomer hoe beter. Vanaf half augustus wordt het weer echt spannend aan de kust. Dan trekken er weer allerlei soorten door. Van drieteenstrandloper, bonte strandloper tot de regenwulp en krombekstrandloper.

Hou afstand op hoogwatervluchtplaatsen

Steltlopers op hoogwatervluchtplaatsen staan daar stilletjes uit te rusten. Af en toe rekken ze een spier uit, maar liefst staan ze doodstil om energie te besparen. Elke onnodige actie vermijden ze. En zeker tijdens de doortrek valt dat te begrijpen. Ze bouwen immers een vetvoorraad op, de energie die ze nodig hebben voor de lange reis naar het zuiden of het noorden. Worden ze verstoord, dan vliegen ze op en verbruiken ze die energie hier al en bereiken ze hun plaats van bestemming nooit. Denk niet dat ze dan ergens halverwege wel landen om aan te sterken. Nee, ze komen echt van honger om. En dus: geen menselijke verstoring op de hoogwatervluchtplaats s.v.p. Die ene slechtvalk of bruine kiekendief die de boel doet opvliegen is echt meer dan genoeg.

Ik hoop dat ik je met deze tips een eindje op weg heb geholpen bij het vogels kijken aan de kust.

De beste verrekijkers van dit moment

De Vortex Diamandback HD 10x42 is vernieuwd. Wat mij bij het testen opviel was het stoere uiterlijk, de heerlijke handligging en het heldere beeld. De vormgeving vind ik uitgekiend. Ik ben heel enthousiast over deze verrekijker en dus is dit voor mij hét instapmodel voor beginnende vogelaars en 'gewone' natuurliefhebbers.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Een comfortabel laag gewicht en biedt een haarscherp beeld. Dit is met de Vortex Diamondback  en de Nikon Prostaff P7 dé verrekijker voor beginnende vogelaars en 'gewone' natuurliefhebbers.

Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. En dat geldt ook voor het vernieuwde model Nikon Prostaff P7 8x42.

GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. In het middensegment is dit een heel gunstig geprijsde verrekijker die en rustig en haarscherp beeld levert. 

Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. Door het relatief lage gewicht biedt deze verrekijker ook nog eens een hoog gebruikscomfort.

De verrekijkers van Zeiss staan garant voor kwaliteit. In het middensegment tot € 600 is dit één van de topkijkers. Deze verrekijker levert een hoog gebruikscomfort.


GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. De GPO Passion HD 10x42 is in deze prijsklasse het meest betaalbare model. Het beeld is natuurgetrouw, contrastrijk en superhelder. 


Een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding in deze prijsklasse.

De verrekijkers van Leica staan heel hoog aangeschreven onder vogelaars. De modellen zijn robuust en stoer. Deze verrekijker is voorzien van hoogwaardige technologie en biedt een haarscherp beeld.

Scherp en helder beeld van rand tot rand. Dit is een echte topkijker van het gerenommeerde Amerikaanse merk Vortex. Deze kijker heet een extreem breed beeld en ligt heerlijk in de hand.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!