Met de boomklever gaat het goed in Nederland, lees ik in de Vogelatlas van Nederland. Onze bossen worden ouder. En, hoe vreemd het misschien ook in de oren klinkt, doordat de stikstofuitstoot is gestegen. Daardoor is het aantal jaren met beukenmast (veel beukennootjes) toegenomen en aangezien de boomklever ook beukennootjes eet, is dat gunstig voor de boomklever. De boomklever is een prachtige vogel om te zien. In dit artikel in mijn serie Hoe lok ik … ga ik in hoe je de boomklever naar je tuin kunt lokken.
Spaar de bomen in je tuin
Het lijkt me haast een dooddoener: wil je de boomklever verwelkomen in je tuin, dan zal je de oude bomen in je tuin moeten sparen. De boomklever is gespecialiseerd in een leven in bomen en meer specifiek: in een leven langs de boomstam. Wist je dat de boomklever de enige vogel in ons land is die ook met zijn kop naar beneden langs een boomstam kan lopen? Oude bomen zijn favoriet, liefst oude loofbomen. Hij peutert met zijn lange snavel tussen de schors op zoek naar insecten. Hij pikt eikels op, en beukennootjes. En hij broedt in de holten die hij in oude bomen vindt.
Koop een huis langs de bosrand
Er zullen waarschijnlijk niet veel mensen zijn die een huis kopen speciaal voor de boomklever. Maar goed, hou je van vogels en wil je veel bosvogels in je tuin verwelkomen, dan kan je tuin maar het beste grenzen aan bos of park. Zo’n locatie staat haast garant voor veel vogels in je tuin. Zelfs in onze eigen tuin, toch niet zo heel groot maar indirect verbonden met een groen wandelpad, komen dagelijks vogels naar voedsel zoeken. Woon je in Noord-Brabant, Gelderland of één van die andere bosrijke provincies, dan is een tuin met hoge, oude bomen en ook nog eens grenzend aan park en bos dus helemaal top.
Voer de boomklever bij
Ook de boomklever moet tijdens een strenge winter alle zeilen bijzetten om te overleven. Wat extra energie in de vorm van meelwormen, vogelpindakaas of zaden kan hij dan wel gebruiken. Voer de tuinvogels daarom in de winter altijd bij. Je zult zien dat er allerlei vogelsoorten op afkomen, en woon je in de buurt van een bos of park, dan is de kans aanwezig dat je plotseling, als bij verrassing, een boomklever in je tuin naar voedsel ziet zoeken. In het overzicht hieronder vind je een aantal soorten vogelvoer die bij uitstek geschikt zijn voor de boomklever. Koop je bij Vivara.nl dan ondersteun je bovendien Vogelbescherming Nederland. Ook ongezouten pinda’s zijn uitstekend voor de boomklever. Op de gespecialiseerde webshop Vivara.nl vond ik een aantal pindamixen waar de boomklever van zal smullen.