hoe krijg ik dieren in de tuin

Hoe krijg ik veel dieren in de tuin?

Dieren in de tuin. Dat is gezellig. En je helpt er de dieren mee! En juist het gevoel dat je de natuur een handje helpt, geeft veel voldoening. En als je er met kinderen over nadenkt, geef je ook nog een goede les mee aan de volgende generatie. Maar hoe krijg je veel dieren in de tuin? Dat hoeft zo moeilijk niet te zijn. Hieronder beschrijf ik in het kort hoe je de dieren in je tuin kunt helpen.

voederhuisje

Idee 1: Biedt het juiste voer aan in het juiste voersysteem

In elke tuin kun je snel en eenvoudig vogels lokken. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste voer neer te leggen. In een diervriendelijke tuin is het hele jaar door voedsel te vinden. Stel jezelf de vraag welke vogels je in de tuin wilt zien. Zijn het zaadeters als mussen en vinken, leg dan zaad neer. Wil je ook insecteneters lokken als koolmees, roodborst of heggenmus, strooi dan ook eens gedroogde meelwormen. Zeker weten dat je vogels in de tuin krijgt!

Natuurlijk moet je oppassen dat je geen ongedierte aantrekt naar je tuin. Leg het voedsel daarom altijd op een voederplank of in een hangend voederhuisje. Hier kunnen muizen en ratten niet bijkomen.

waterschaal voor vogels orta

Idee 2: Biedt drinkwater aan

Ook dieren hebben water nodig. Om te drinken, of om zichzelf in de wassen. Vogels zullen dankbaar gebruik maken van een drinkschaal. En zelf sta je uren te kijken naar het gespetter van de mussen, merels en mezen.

beste nestkastjes winterkoning

Idee 3: Hang een nestkast op

De ultieme natuurtuin biedt nestgelegenheid aan voor vogels. Je kunt natuurlijk dichte struiken aanplanten. Dan maak je kans op een nest van een merel, zanglijster of heggenmus. Je kunt ook een nestkastje ophangen. Je hebt nestkasten voor allerlei vogels. Kijk maar eens naar dit uitgebreide aanbod van nestkasten (als je bij Vivara iets bestelt, steun je een aantal natuurorganisaties, goed werk dus).

10 beste onkruidplanten voor insecten

Idee 4: Kies de juiste tuinplanten

Met de keuze van de juiste tuinplanten krijg je ook heel veel dieren in je tuin. Vrienden van ons legden een compleet nieuwe tuin aan. Toen de tuin nog kaal was, zag ik niets anders dan stenen. Ik betwijfelde of dat een diervriendelijke tuin zou worden. Een half jaar later gonsde het van de hommels, bijen en vlinders. Ik zag er zelfs twee kolibrievlinders in de lavendel! Kijk ook voor diervriendelijke tuinplanten maar eens in de webshop van Vivara. Zeker weten dat je er inspiratie opdoet voor diervriendelijke tuinplanten. En ook hier geldt: door te kopen bij Vivara, ondersteun je een aantal natuurorganisaties en dat juichen we natuurlijk flink toe. Kies in geen geval meer voor de buxus. Dat verhaal kennen we wel. Lavendel of een andere bloeiende plant is een uitstekend alternatief.

help de egel egelvoer

Idee 5: Heb ook oog voor andere dieren

Als we denken aan dieren in de tuin, dan hebben we vaak vogels als eerste op het oog, gevolgd door dagvlinders. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer dieren die graag in je tuin rondstruinen. Wat denk je van egels? Niets mooiers dan een egel in de tuin! En wist je dat een egel een eminente slakkenverdelger is? Kijk hier hoe je de egel kunt lokken naar je tuin. Vleermuizen zijn ook heel nuttig. Ze eten die vermaledijde buxusmot op. En ze vangen muggen en vliegen. Vleermuizen lok je door een speciale vleermuizenkast op te hangen. Echt waar, met een beetje creativiteit lok je snel heel veel dieren naar je tuin.


Meer lezen?

recensie Vogels in en rond de tuin helga hofmann

Er zijn heel veel leuke gidsjes verkrijgbaar die je veel meer vertellen over dieren in je tuin. Zo kun je kiezen uit één van de vele fraai vormgegeven tuinvogelboekjes. Daarin lees je hoe je de vogels in je tuin kunt helpen. En je leert ze bovendien ook herkennen. En dat laatste is natuurlijk helemaal leuk. Dat je ook nog weet welke vogels je tuin bezoeken! En wil je het echt fanatiek aanpakken, lees dan het geweldige boek Avontuurlijk tuinieren maar eens. Dit boek biedt je een complete hulp bij het omtoveren van je tuin tot een diervriendelijke tuin en waarin jijzelf ook helemaal tot je recht komt.