Hoe krijg ik een heggenmus in mijn tuin?

De heggenmus is één van de minst opvallende tuinvogels. Hij kruipt en sluipt in heel veel tuinen rond, maar niet veel mensen zien hem. Het is net een muis. Je ziet hem pas, wanneer je aandachtig om je heen kijkt. In het voorjaar is het trouwens een stuk eenvoudiger om de heggenmus te zien, want dan zijn ze ontzettend actief. Met een parelend lied verdedigen ze hun territorium. En ze paren dat het een lieve lust is. In mijn serie Hoe lok ik… vandaag de vraag: Hoe krijg ik een heggenmus in mijn tuin?

Heggenmussen zijn insecteneters. Je kunt dat zien aan de snavel. Die is spits. Maar in de winter zijn er niet veel insecten, dus vullen ze hun dieet dan aan met zaad. Onopvallende vogels die sluipen en kruipen, hebben vaak behoefte aan dichte begroeiing. Zie hier de belangrijkste elementen om heggenmussen naar je tuin te lokken.

Tip #1. Lok insecten naar je tuin

Waar voedsel is, daar zijn vogels (en andere dieren natuurlijk). Waar geen voedsel is, daar wijkt het leven en wordt het een dooie boel. Nu we weten dat heggenmussen insecteneters zijn, lijkt het me niet heel moeilijk om heggenmussen naar je tuin te lokken: zet planten in je tuin die insecten aantrekken. Dat kunnen natuurlijk ook struiken zijn. Het aardige is dat deze planten en struiken in het voorjaar vaak prachtig in bloei staan. En dat ze in het najaar soms bessen dragen, en daarmee lok je ook weer vogels naar je tuin. De gespecialiseerde webshop Vivara.nl biedt een ruim assortiment geschikte tuinplanten aan. Je kunt natuurlijk ook het aanbod op bol.com bekijken.

Tip #2. Plant dichte struiken aan

Sluipen en kruipen, dat doet een heggenmus graag. Hij leeft een onopvallend leven en dat wil hij zo houden. Verstoppen doet hij zich in het dichte struweel. Heb je er de ruimte voor, plant dan lekker dichte struiken aan. Laat de takken in de verloren hoekjes van je tuin gewoon liggen. Die trekken weer massa’s insecten aan die worden gegeten door de heggenmus. In het voorjaar bouwt de heggenmus bovendien zijn nest in een dichte struik.

Tip #3. Voer in de winter bij

Wil je in de winter heggenmussen helpen, dan kun je ze bijvoeren. Heggenmussen zullen niet de grote zaden van zonnebloem of mais eten. Maar wel de fijnere zaden waar ook vink, roodborst en koolmees van houden. Ik vond op de gespecialiseerde webshop Vivara.nl een zadenmix voor kleine vogels. Ideaal voor heggenmussen. Maar ook deze zadenmix op bol.com bevat genoeg kleine zaden die gegeten worden door heggenmussen.

Tip #4. Voor een beter broedsucces: vogelgrit

Ik bedenk me dit eigenlijk nu pas: tuinvogels kun je evenals volièrevogels ook vogelgrit voorschotelen. En dat is in onze tuin echt geen luxe! Door milieuvervuiling is er weinig kalk te vinden in de natuur. Maar kalk is ontzettend belangrijk voor vogels! Ze maken er hun eierschalen mee. En ze bouwen er hun botten mee op. Er zijn al koolmezen en andere tuinvogels die zulke zwakke eierschalen opbouwen dat de eieren kapot gaan zodra ze erop gaan zitten. Voer ook de tuinvogels daarom vogelgrit bij. Dat kan het hele jaar door, maar is in het voorjaar natuurlijk wel héél belangrijk. Je kunt ook het schelpengrit van Vivara.nl bestellen. Ik lees op die website dat schelpengrit nog een ander voordeel heeft: strooi het rond je tuinplanten en je houdt de slakken op afstand.

Tip #5. Herken de vogels bij jou in de tuin

recensie de slimste vogelgids jan rodts

Het leuke van veel vogels in je tuin is dat er altijd wel iets valt te zien. En hoe langer je naar de vogels kijkt, hoe sneller je ze gaat herkennen. Een goede vogelgids voor de ‘gewone’ natuurliefhebber is De slimste vogelgids van Jan Rodts. Door de opzet leer je vogels in jouw omgeving heel snel herkennen.

Nu weer over naar de staartmezen. Ik had het geluk dat er eentje zijn veren ging zitten poetsen. Weliswaar hoog boven me, maar toch een ogenblik stil. En een paar minuten later hing hij aan de vetbol in de tuin van de buren. Ook al een gelukje. In de loop van het filmpje laat ik een melodietje spelen. Bright wish heet het. Dit vrolijke deuntje vond ik al toepasselijk, en de naam maakt het alleen maar mooier: een mooie wens. Ik wens je veel staartmezen in je tuin.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!