blinde bij zweefvlieg slikken van flakkee sjaak huijer

Hoe krijg ik bijen in mijn tuin?

Dat het met de bijen niet goed gaat, is denk ik voor de meeste mensen wel duidelijk. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven en organisaties zich bewust van het probleem en wordt er van alles gedaan om de bijen te helpen. Zo worden bermen op steeds meer plaatsen op duurzame wijze gemaaid. Dat betekent: de bloemen langer laten groeien en niet alles in ene keer wegmaaien maar gefaseerd. Dan is er altijd voedsel voor de bijen te vinden. Maar wist je dat ook jij de bijen in je omgeving kunt helpen? Heel simpel: door je af te vragen: hoe krijg ik bijen in mijn tuin. En vervolgens natuurlijk je tuin ook in te richten voor de bij. In dit artikel geef ik je een aantal tips.

Hoe krijg ik bijen in mijn tuin?

Tip #1. Zet bijenvriendelijke planten in je tuin

Vanaf de eerste warme lentedag tot de laatste zomerse herfstdag zijn bijen in de weer. Het zijn trouwens niet alleen de honingbijen die in de weer zijn. Er leven in Nederland ook vele wilde bijen en die zijn op zijn minst even belangrijk als de getemde honingbij. Zorg voor een bloemrijke tuin met planten die rijk aan nectar zijn. Want nectar, dat is de brandstof voor de bijen. In het vroege voorjaar zijn bijvoorbeeld krokussen en sneeuwklokjes belangrijk. In mei kun je denken aan de meidoorn, een mooie struik. En richting de zomer is lavendel natuurlijk ontzettend goed. Bij een gespecialiseerde webshop als Vivara kun je goede zaadpakketten bestellen. Er zijn ook tal van andere tuinplanten en struiken verkrijgbaar die goed zijn voor hommels en andere insecten.

Realiseer je dat je door het kiezen van bijenvriendelijke planten natuurlijk ook tal van andere insecten helpt. Want je zult zien dat je plots ook allerlei dagvlinders, zweefvliegen en kevers in je tuin zult zien rondvliegen. Vervolgens help je hiermee ook de dieren die deze insecten eten: vogels, amfibieën en weer andere insecten. Mooi toch?

In gesprek met Dick de Groot over het insectenhotel in Alblasserdam

Tip #2. Zorg voor nestgelegenheid voor bijen

Voedsel vinden is één, maar voortplanten is twee. En het leuke is dat die twee met elkaar samenhangen. Bijen, en dan spreek ik over de wilde soorten, planten zich maar wat graag voort in een tuin waar veel voedsel te vinden is. Jij loopt immers toch ook het liefst zo kort mogelijk naar de supermarkt? Ook daar kun je de bij (en andere insecten) prima bij helpen. Hangt eens een insectenhotel op. Dat zijn houtblokken die zijn ontworpen om bijen te huisvesten. Let op: er is heel veel rotzooi op de markt. Koop alleen goedgekeurde insectenhotels zoals die bij de gespecialiseerde website Vivara. Een bijenhotel is ook nog eens een heel leuk cadeautje!

Tip #3. Gebruik geen gif (meer)

Een tip die een moreel appel op je doet. Zweer het gebruik van gif af. Ook als het is gericht op een heel ander dier dan de bij. Heb je een buxushaag die wordt kaalgevreten door de buxusmot? Spuit dan geen gif. Je spuit immers ook andere insecten, waaronder bijen, sluipwespen en zweefvliegen dood! Ik hoorde pas iemand zeggen dat hij spuit vóórdat er rupsen zijn. Dan krijg je geen rupsen die dan niet gevoerd kunnen worden aan jonge mezen. Ook dat is een drogreden. Gif op een plant dood elk insect dat op die plant landt. Daarnaast: als je spelende kinderen in de tuin hebt, wil je die niet in aanraking brengen met gif. En ik durf wel te beweren dat er mooiere alternatieven zijn voor de buxus. Lavendel bijvoorbeeld. Ruikt heerlijk, heeft prachtige bloemen én is ook nog eens een bijenvriendelijke plant.

Tip #4. Leg een groen dak aan

Dit is een tip voor de ware die-hards. Maar gezien de opwarming van de aarde en stedelijk gebied in het bijzonder wel eentje die op lange termijn wel eens super urgent kan gaan worden. Een groen dak plant je vol met planten die hitte en droogte kunnen doorstaan. En die regenwater kunnen vasthouden. Sedum bijvoorbeeld. En laat dit nu net een plant zijn waar bijen dol op zijn! In Rotterdam schijnen al vele, vele vierkante kilometers groen dak te zijn aangelegd met een positief effect op de bijenstand.

Ik hoop je in dit artikel een paar tips te hebben gegeven hoe je bijen in je tuin kunt krijgen. Een aantal tips heb ik uit het geweldige boek van Albert Vliegenthart, Een tuin vol bijen en vlinders. Dit boek raad ik je echt aan als je je tuin wilt inrichten voor bijen en insecten. Hieronder vind je meer informatie over dit boek.

Veel plezier in je tuin en met de bijen en insecten!


Een tuin vol bijen en vlinders

een tuin voor bijen en vlinders albert vliegenthart

In Een tuin voor bijen en vlinders laat Albert Vliegenthart zien hoe je deze bedreigde diersoorten een handje kunt helpen. Wat kunnen wij doen voor behoud van de bijen? Dit inspirerende boek laat zien hoe je heel eenvoudig een steentje kunt bijdragen aan het herstel van hun leefgebieden. Met informatie over nuttige dieren, goede plantcombinaties en eenvoudige maatregelen om vlinders, bijen en andere insecten naar je tuin, patio of balkon te lokken. 188 soorten bijen worden bedreigd in Nederland. Met dit boek kan je als de lente is begonnen en de bijen komen, ze zelf een beetje helpen.