huismus

Hoe krijg ik een huismus in de tuin?

De huismus. Elk jaar weer de meest getelde tuinvogel. Maar wist je dat de huismus het heel moeilijk heeft in Nederland? Huizen worden tegenwoordig perfect geïsoleerd. Nergens een dakpan die scheef ligt of een gat in de dakgoot. Goed voor ons mensen, maar funest voor de huismus. En onze betegelde tuinen, steriele gazonnetjes en gevaarlijke huisdieren als de kat bieden ook al geen heel welkom aan onze gevederde vriend. Jammer hoor, want de huismus maakt er altijd een familiefeest van. Onderwijl gezellig kwetterend… (las ik in het boek Tuindieren). Wil jij de huismus toch een warm welkom heten in jouw tuin, lees dan de tips in dit artikel hoe je dat kunt doen. Hoe krijg ik een huismus in de tuin?

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Hoe krijg ik een huismus in de tuin?

1. Plant een dichte haag aan

Huismussen zijn dol op dichte hagen. Rij maar eens langs een boerderij. Grote kans dat je huismussen in de haag hoort tjilpen. Een beukenhaag bijvoorbeeld, of een haag van meidoorn of sleedoorn. En klimop kun je trouwens ook beschouwen als een haag. Laat eens een klimop (of andere klimplant) woekeren tegen een schutting of muur.

2. Richt een voedertafel in

Huismussen zijn dol op zaden. Zonnebloempitten, granen en ander zangzaad. Echt waar, als ze eenmaal weten dat er voedsel te vinden is in jouw tuin, dan komen de huismussen geheid.

3. Gebruik geen pesticiden

Weet je wat van levensbelang is voor jonge huismussen in het nest? Insecten. Huismussen zijn weliswaar zaadeters, maar elke zaadeter begint zijn leven met het eten van insecten. Rupsen, luizen en kevers. En dus: gebruik geen vergif in je tuin. Dan blijven deze insecten in leven en kunnen huismussen voldoende voedsel vinden voor hun kuikens.

4. Plant een klimop

Bij mijn schoonouders groeit een dikke klimop tegen de schutting. En zowaar, daar zit altijd wel een groepje huismussen in. Overdag tjilpen ze. En ‘s nachts slapen ze er. En je trekt er ook andere vogels mee aan, want ook de merel houdt van een dichte haag of klimop. En wat dacht je van nachtvlinders? Die slapen ook al tussen dat gebladerte!

5. Hang een nestkast op

Ik ga je niet adviseren om een dakpan scheef te leggen. Van lekkage word ik bepaald niet vrolijk. Maar een nestkast ophangen, dat kan natuurlijk wel. Liefst in de richting van het oosten. Dan verwarmt de ochtendzon de nestkast en hangt hij in de middag niet te bakken. Een paar nestkasten bij elkaar is helemaal ideaal, want huismussen zijn kolonievogels. Hang ze wel minimaal dertig centimeter van elkaar vandaan. Het zijn nu ook weer geen kistmussen. Bij de gespecialiseerde webshop Vivara.nl kun je speciale nestkasten voor de huismus kopen.

6. Neem geen kat

Katten zijn woeste vogelmoordenaars. Wil je huismussen en andere vogels in je tuin verwelkomen, dan kun je maar beter geen kat nemen. En de katten van de buren uit de tuin weren.

7. Waarschuw de woningbouwvereniging bij renovaties

Het kan zijn dat je in een sociale huurwoning woont en dat je woning wordt gerenoveerd. Dat is natuurlijk prima. Je woongenot gaat er flink op vooruit. Maar zeker bij oude huurwoningen kunnen dan nestgelegenheden van huismussen en andere vogels verloren gaan. De woningbouwvereniging is verplicht hiervoor vervangende voorzieningen te treffen. Soms maakt een woningbouwvereniging zich er met een Jantje van Leien dakje van af. De vervangende voorzieningen stellen niets voor, geen huismus (of gierzwaluw) zal er gebruik van maken. Zie je dat gebeuren, schrijf de woningbouwvereniging dan aan en wijs ze op hun wettelijke plicht.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.