Hoe kan ik de roodborst helpen?

Elk jaar staat de roodborst in de top 10 van de Tuinvogeltelling. Niet vreemd, want deze telling vindt plaats in de winter en de roodborst is bij uitstek een vogel die je veel in de winter ziet. Terwijl onze eigen roodborsten wegtrekken naar het zuiden, overwinteren roodborsten uit Scandinavië en Rusland in ons land, lees ik in de Veldgids Vogeltrek. En dat zijn er ontzettend veel! De roodborst is een trouwe bezoeker van tuinen. Lees daar het fijnzinnige boek Het roodborstje van Stephen Moss maar eens over. Schitterend geschreven! Hoe kun je de roodborst helpen in de winter en het hele jaar door? Dat lees je hieronder.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Voedsel en warme

Roodborsten die in ons land overwinteren zijn op zoek naar twee dingen: voedsel en warmte. Dat zijn dan ook precies de zaken waarmee je de roodborsten kunt helpen. Als later in het jaar onze eigen roodborsten weer terugkeren, zijn die op zoek naar nestgelegenheid. Nu is de roodborst een beetje grillig in zijn nestelgedrag. Ik vond tijdens een vakantie in Frankrijk ooit een nest op de grond. Eerst had ik niet door dat de alarmerende roodborst een nest had, maar toen zette ik een paar stappen en zag ik plots dat kuiltje met dons en een stuk of tien eitjes. Maar roodborsten broeden ook in holen en holenbroeders, en die kun je eenvoudig helpen…

Nestgelegenheid aanbieden

roodborst in de nestkast uitsnede

Voor een holenbroeder als de roodborst zijn diverse modellen nestkastjes beschikbaar. Je hebt de halfopen modellen met een ovalen opening aan de voorzijde. Je hebt ook de balkonmodellen: rechthoekige nestkasten met een dak boven ‘het balkon’. Nestkastjes worden ook door overwinterende roodborsten bezocht. Maar eerlijk gezegd betwijfel ik of ze bij elkaar kruipen, want roodborsten zijn zeer agressief naar elkaar. Maar strenge kou kan vogels die overdag elkaars rivalen zijn, in de nacht tot bondgenoten smeden. Vogels die dan bij elkaar kruipen, houden elkaar dan warm. Ik sluit niet uit dat dat ook voor roodborsten geldt. In het overzicht hieronder vind je nestkastjes van Vivara, een gespecialiseerde webshop. Koop je bij Vivara.nl, dan ondersteun je ook het werk van Vogelbescherming Nederland. Koop je liever bij Bol.com, bekijk dan hier het aanbod van nestkastjes voor roodborstjes.

De roodborst helpen door bij te voeren

Roodborsten zijn trouwe bezoekers van de tuin. Heb je wat groen in de tuin, dan zal je ook snel een roodborst begroeten. Ze zijn ook beslist niet schuw. Soms pikken ze op een paar meter van je vandaan een worm of insect op. In de winter is het voor veel vogels sappelen geblazen. Dan is elk gram energie die ze makkelijk kunnen verkrijgen, meegenomen. Voer de roodborst daarom vooral bij. Met een mix van zaden en meelwormen bijvoorbeeld. Of met speciale pindacake voor roodborsten. Er is ook vogelpindakaas beschikbaar. Waarom al dat vet? Nou, vet bevat ontzettend veel calorieën en die leveren snelle energie. In het overzicht hieronder heb ik speciale vogelvoeren voor roodborstjes geselecteerd. Koop je liever bij Bol.com, klik dan op dit overzicht van vogelvoer voor roodborstjes.

PS.
Eerder schreef ik een artikel over hoe je je tuin kunt inrichten voor de roodborst.

Vogelvoer en nestkastjes voor de roodborst: