Hoe kan ik de pimpelmees helpen?

Met de koolmees staat ook de pimpelmees hoog in de Tuinvogel Top 10. Het is na huismus en koolmees de meest waargenomen vogel in onze tuinen. In het heel aardige boekje Vogels voeren lees ik dat de pimpelmees opvalt door zijn kleurrijke verenkleed. Dat onderschrijf ik. Hij valt ook op door zijn agressieve gedrag jegens indringers (hij verjaagt zelfs de grotere koolmees). In dit artikel leg ik je uit hoe je de pimpelmees kunt helpen.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Hoe kan ik de pimpelmees helpen?

De pimpelmees is evenals de koolmees geen lastige klant. Heb je een beetje groen in je tuin, bied je hem geschikt voedsel aan, of hang je een nestkastje op de juiste wijze op, dan zal je zien dat de pimpelmees je tuin snel weet te vinden. In de winter vliegen pimpelmezen vaak in groepjes mee op met soorten als koolmees, staartmees en goudhaan. Het kan dan dus een gezellige boel worden in je tuin. Hoe je het beste je tuin kunt inrichten, beschreef ik in mijn artikel over hoe je de pimpelmees naar je tuin kunt lokken. In dit artikel ga ik meer in op het voedsel en de nestkastjes die je de pimpelmees kunt aanbieden. Overigens gaat het met de pimpelmees heel goed in Nederland, zo lees ik in de Vogelatlas van Nederland. Er broeden maar liefst tussen 250.000 en 400.000 paartjes in Nederland. Hoe kun je nu de pimpelmees helpen?

Biedt het juiste vogelvoer aan

pimpelmees uitsnede

Pimpelmezen zijn, zeker in de winter, niet heel kieskeurig. Je kunt ze allerlei soorten vogelvoer aanbieden. Een vetbol, een pindasnoer, zonnebloempitten en strooivoer, ze komen het allemaal halen, zeker wanneer de omstandigheden wat moeilijker zijn. Als het heeft gevroren, of er ligt sneeuw, dan is het stukken lastiger om insecten en wilde zaden te vinden. Het is dan heel belangrijk om tuinvogels als de pimpelmees bij te voeren. Het kan hen net de extra energie leveren om zich warm te houden. Het leuke is: pimpelmezen zijn niet heel schuw. Je hebt voedersystemen die je met een zuignap tegen je raam kunt plakken. De pimpelmezen komen daar geheid op af. Van zo dichtbij zag je een pimpelmees nog nooit!

Hang een nestkast voor de pimpelmees op

nestkastje pimpelmees uitsnede

Met het ophangen van een nestkast verricht je ook een goede daad. In de winter schuilen pimpelmezen (en andere kleinere tuinvogels als winterkoning en goudhaan) in de nestkasten. Soms met meerdere tegelijk zodat ze elkaar warm houden. In het voorjaar nestelt de pimpelmees in de kast. Je zult dan zien dat hij zijn territorium fanatiek verdedigt. Zelfs de veel grotere koolmees deinst dan terug voor zijn agressieve kleinere neef.

De perfecte middelen om de pimpelmees te helpen

De gespecialiseerde webshop Vivara.nl biedt ontzettend veel soorten vogelvoer, voersystemen en nestkastjes aan. En met een aanschaf bij Vivara ondersteun je het werk van organisaties als Vogelbescherming Nederland en de Egelbescherming. Een deel van de opbrengst gaat namelijk naar deze organisaties. Bestel je echter liever op Bol.com (want die biedt ook veel spullen voor tuinvogels aan), dan klik je hier voor vogelvoer en hier voor nestkastjes.

Hieronder laat ik je een deel van de (soms heel aantrekkelijke) soorten vogelvoer, systemen en nestkastjes zien die je bij Vivara kunt bestellen: