Hoe kan ik de koolmees helpen?

De koolmees is één van de meest voorkomende vogels in onze tuinen. Tijdens de Tuinvogeltelling 2020 was hij na de huismus de meest getelde tuinvogel. Hoe klein je tuin misschien ook is, voor een koolmees is er altijd plaats. Het zijn nieuwsgierige vogels die elk stukje natuurlijk groen onderzoeken of zij er voedsel kunnen vinden. Ze komen zelfs tegen je raam aan naar voedsel zoeken, als je er een voedersysteem aan hangt. Hoe kun je de koolmees helpen tijdens de herfst en winter? Dat leg ik je in dit artikel uit.

Hoe kan ik de koolmees helpen?

Een koolmees helpen is zo moeilijk niet. In een eerder artikel over hoe je koolmezen in je tuin kunt lokken, lichtte ik al een tipje van de sluier op. In dit artikel richt ik me niet zozeer op het inrichten van je tuin, maar op het aanbieden van vogelvoer en het ophangen van nestkastjes.

Het aanbieden van vogelvoer

Dat je door het aanbieden van vogelvoer koolmezen naar je tuin lokt, weet je denk ik wel. De vetbol is het meest bekende voer dat je kunt kopen. Maar wist je dat je ook vetblokken kunt kopen? En schitterende pindacakes boordevol energie? En wil je eens echt uitpakken, dan koop je een reuzenvetbol. Een enorme bonk energie waar je niet alleen koolmezen blij mee maakt, maar ook talloze andere tuinvogels. Met dit voer wordt het een vrolijke boel in je tuin! En het leuke is: vogels bijvoeren mag het hele jaar door. Maar vooral in herfst en winter is het belangrijk. Dan hebben tuinvogels meer energie nodig om warm te blijven.

En hang een nestkastje op

koolmees uitsnede op nestkast

Nestkastjes zijn ook belangrijk voor koolmezen (en andere tuinvogels). In de herfst en winter kruipen ze erin om lekker beschut de winter door te brengen. Wist je dat mezen dan bij elkaar kruipen om elkaar zo warm te houden? Soms zitten er wel tien of meer mezen in één nestkast! In het voorjaar maken ze het zo gek niet. Dan verdedigen de koolmezen hun territorium en nestkast fanatiek tegen indringers.

Help de koolmezen het jaar door. En wie weet zijn ze volgend jaar wel de meest getelde tuinvogel van Nederland!

De perfecte middelen om de koolmees te helpen

koolmees uitsnede 1

De gespecialiseerde webshop Vivara.nl biedt ontzettend veel producten aan voor tuinvogels en andere dieren in jouw omgeving. Het mooie is dat je door je aankoop bij Vivara ook organisaties als Vogelbescherming Nederland, de Vlinderstichting en Egelbescherming Nederland ondersteunt. Een deel van de opbrengst gaat namelijk naar één van deze organisaties. En zo help je de koolmezen dubbelop! Koop je je vogelvoer voor de tuinvogels of nestkast voor de koolmees liever op Bol.com dan kan dit natuurlijk ook.

Het overzicht van goede voedersystemen voor de koolmees: