Hoe kan ik de huismus helpen?

Tijdens de Tuinvogeltelling is de huismus nog altijd de meest geziene vogel. Hij staat fier op nummer één. Maar schijnt bedriegt. Het gaat met de huismus namelijk helemaal niet zo goed in Nederland, zo lees ik in de Vogelatlas van Nederland. Vanaf 1990 is de populatie in een vrije val terecht gekomen. De oorzaken hiervoor zijn afname van voedsel en vooral het gebrek aan nestgelegenheid. Moderne huizen bieden nauwelijks plaats voor vogels als de huismus. Gelukkig kunnen we de huismus helpen. Hoe je de huismus kunt helpen, onder andere met het creëren van nestgelegenheid, ontdek je in dit artikel.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

huismus uitsnede

Hoe kan ik de huismus helpen?

Gebrek aan voedsel én gebrek aan nestgelegenheid. Er zullen vast nog wel een paar andere oorzaken zijn van de achteruitgang van de huismus, maar dit zijn de twee belangrijkste. De bebouwde kom is steriel geworden. Onze huizen zijn zo goed geïsoleerd, en onze daken zijn zo dicht, dat huismussen er niet kunnen nestelen. Maar hoewel onze moderne huizen onneembare forten zijn geworden voor de huismus, zijn er gelukkig nog mogelijkheden genoeg om de huismus te helpen. Wil je de huismus helpen, lees dan mijn tips hieronder. Heel moeilijk is het gelukkig allemaal niet.

De huismus helpen: nestgelegenheid aanbieden

nestkast huismus uitsnede

Misschien woon jij evenals ik ook wel in een moderne huis met een plat dak, of een pannendak dat hermetisch is afgesloten. Dat is maar beter ook, want niemand wil dat het regenwater via slaapkamer en andere vertrekken zijn weg naar beneden zoekt. De huismus vindt er echter geen gaatjes meer om er een nest in te maken. Dat kunnen we heel eenvoudig oplossen! Hang een nestkast op aan de muur, of beter: een paar nestkasten. Want huismussen zijn kolonievogels. Ze broeden het liefst gezellig bij elkaar op een kluitje. Gezelligheid troef dus. Niet alleen voor de huismussen maar ook voor de bewoners van het huis. Waar huismussen leven, daar is het altijd gezellig. Want zeg nu zelf: wie kikkert er nu niet op van het getjilp van huismussen in de heg? In het overzicht hieronder vind je een paar geschikte nestkasten voor huismussen die je kunt bestellen via de gespecialiseerde webshop Vivara.nl. Bestel je liever via Bol.com, bekijk dan hier het aanbod van nestkastjes voor de huismus.

Bijvoeren mag en is niet moeilijk

Vroeger schudden we het tafellaken uit op de stoep. De huismus wist dat en was er als de kippen bij om de kruimels op te pikken. En waren de kruimels op, dan stond er hier en daar wel wat onkruid met zaadjes die hij kon opeten. Dat is steeds minder het geval en dus is er steeds minder voedsel voor de huismus beschikbaar. Ook dat is heel eenvoudig op te lossen. Er is allerhande vogelvoer beschikbaar voor huismussen. En het mooie is: de huismus is een makkelijke eter. Hij eet zo ongeveer alles. Van zaad, vet tot meelwormen en insecten. Ik heb bij de gespecialiseerde webshop Vivara vogelvoer gevonden dat heel geschikt is voor de huismus. Zo kun je de huismus helpen. Met je aanschaf ondersteun je bovendien het werk van Vogelbescherming Nederland. Ook heel belangrijk, en niet alleen voor de huismus! Bestel je liever bij Bol.com, bekijk dan hier het aanbod van vogelvoer voor de huismus.

Zorg voor een groene tuin

Met een paar struiken of een klimop in de tuin help je de huismus enorm. Tussen de takken en bladeren zitten ze heerlijk verscholen voor eventuele roofvogels en katten. Huismussen zijn bovendien gezelschapsdieren. Ze zitten meestal in groepjes bij elkaar. Zo’n struik of klimop fungeert dan als een echte ontmoetingsplek! Ben je van plan een haag aan te planten, lees dan eens dit artikel over de huismus en de beukenhaag.

recensie de huismus

Meer lezen over het leven van de huismus?

Kees Heij en Jacques Vos bestuderen de huismus al vanaf hun schooltijd, Heij is er zelfs op gepromoveerd. In hun boek De huismus beschrijven zij uitgebreid het leven van deze tegelijk zo bekende en volstrekt onbekende vogel en gaan zij op zoek naar de mogelijke oorzaken van hun achteruitgang en wat daaraan te doen is. Het lot van de huismus is onverbrekelijk verbonden met dat van de mens en deze monografie over de vogel is dan ook tevens een cultuurgeschiedenis van deze relatie

Hiermee help je de huismus: