Hoe intelligent zijn vogels?

Hoe intelligent zijn vogels? Die vraag moet je maar eens stellen aan een etholoog. Een bioloog die het natuurlijke gedrag van dieren bestudeerd. Een chimpansee herkent zichzelf in de spiegel en een kat niet. Is de aap slimmer dan de kat? Nee, zegt de beroemde etholoog Frans de Waal in zijn boek Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?, dat is niet eerlijk. Elk dier heeft eigenschappen die helemaal zijn toegespitst op wat de soort nodig heeft. Dat een chimp zichzelf in de spiegel herkent en een kat niet, betekent dat dit ergens voor de chimp van belang is en voor de kat niet. Zo eenvoudig is het. De intelligentie van verschillende diersoorten vergelijken mag best, maar het is hetzelfde als het vergelijken van appels en peren.

Hoe intelligent zijn vogels?

Okay, nu de intelligentie van vogels. Hoe intelligent zijn vogels? Heel intelligent, blijkt bij sommige soorten. En dat is het bruggetje naar mijn filmpje van vandaag. Een zwarte kraai die besjes plukt. Een doodgewoon tafereel, zou je denken. En toch, kijk eens goed. Deze zwarte kraai plukt niet in het wilde weg. Ondanks zijn enorme snavel, plukt hij de besjes wel heel behoedzaam. Kom daar bij een houtduif eens om! Wat een chaoot en verspiller is dat. Een houtduif schroomt niet om veel te grote bessen te plukken die dan ook vrijwel allemaal op de grond vallen. O nee, niet gaan vergelijken. Een zwarte kraai is een zwarte kraai en een houtduif een… houtduif. Maar wist je dat familieleden van de zwarte kraai heel berekenend zijn? Ik lees in Hebben vogels knieën dat in Japan een kraaiensoort walnoten op de weg legt bij stoplichten die op rood staan. Ze wachten tot de auto’s gaan rijden en de noot kraken. En een andere neef, de Nieuw-Caledonische kraai, maakt een stukje gereedschap: een takje om larven uit een boomstam te peuteren. Of neem het geheugen van de notenkraker. Ook een kraai, maar dan eentje die in de bergen leeft. De notenkraker verstopt elk jaar duizenden eikels en weet de verstopplaatsen zelfs een paar maanden later nog feilloos te vinden. Ik begin al te jammeren wanneer mijn sleutels niet op hun vaste plek liggen… Hoe intelligent zijn vogels? Heel slim dus. Althans, sommige vogels. Nou, ja, eigenlijk zijn alle vogels op hun manier intelligent.

Boeken over de intelligentie van vogels en dieren:

hebben vogels knieën stephen moss
recensie zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn frans de waal n

Goed, onze eigen zwarte kraaien dan. Nou niet denken dat dit ondieren zijn. Sommige mensen menen dat zwarte kraaien en eksters de pest in het landschap zijn. Ze vreten zogenaamd alle zangvogels op, en met name de kuikens. Nu vreten kraaien best wel eens een zangvogeltje. Maar ze roeien ze beslist niet uit. Sterker nog, biologen hebben ontdekt dat de relatie tussen kraai en prooivogel precies andersom is, leerde ik van Dirk Draulans. De prooivogels bepalen hoeveel eksters en zwarte kraaien er zijn. Veel prooidieren, dan ook veel zwarte kraaien en eksters. Weinig prooidieren? Dan ook weinig jagers. Ik neem het dus graag op voor de zwarte kraai en zijn neven. Hoe jammer het ook is dat ze soms een zangvogel verorberen. Niet de zwarte kraaien zijn de pest in de natuur. Het is vaak een andere soort die de boel behoorlijk verpest. Een soort die op twee achterbenen loopt.

Dus: Hoe intelligent zijn vogels?

Dan nu over naar het filmpje van vandaag. Een zwarte kraai die besjes plukt. Kijk hoe hij de blaadjes omdraait. Hoe hij zelfs een blaadje afknipt om de besjes beter te kunnen zien. En kijk eens hoe fijngevoelig deze zwarte rakker de besjes plukt. Hoe intelligent zijn vogels? Soms héél intelligent! Je leest er nog meer over in het gloednieuwe boek Het vogelbrein. En welke vogel prijkt op de voorkant van dit boek? Juist ja, de superintelligente zwarte kraai.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)