hoe een rotgans zich wast in de inlaag keihoogte wissenkerke

Hoe een rotgans zich wast + een vrij nutteloze conversatie

Als ik met een rotgans thuis kom, dan zucht de hele familie. Wéér een rotgans! Kijk, daar onderscheidt de ware vogelaar zich van de snode. Geen mooiere vogel toch dan de rotgans? Nou ja, voor degene die zijn jeugd op Tholen doorbracht en voor wie de rotgans een iconische vogel is, natuurlijk. Wie op de Sallandse Heuvelrug groot werd, zal waarschijnlijk bij andere soorten een soort van melancholische gevoelens krijgen. Bij mij gebeurt dat dus als ik een rotgans zie en liefst ook hoor.

Rotganzen broeden in het hoogste noorden van de Siberische toendra. In een paar maanden tijd brengen ze hun jongen groot om dan non-stop terug te vliegen naar West-Europa om daar te overwinteren. In Nederland overwinteren ze in grote getale in en rond de Waddenzee, de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De rotgans in dit filmpje zat voor de formidabele vogelkijkhut in de Inlaag Keihoogte. Hij wast zich grondig en dat wekt de lach op van Sjaak. Die natuurlijk met zijn camera de rust verstoort. Hoe kan het ook anders met een telelens die me deed denken aan de loop van de tanks die ik in de film T-34 zag. Een WOII film waarin Russische en Duitse tanks elkaar bestrijden. Een rauwe Russische film trouwens, weer eens wat anders dan die gelikte Amerikaanse producties. De foto boven deze blog is natuurlijk gemaakt door Sjaak Huijer.

Zou ik een jaar geleden de conversatie hebben vervangen door muziek of ander geluid, nu laat ik het gesprek gewoon staan. Het is een vrij nutteloze conversatie, maar die moeten er tenslotte ook zijn. Zeker wanneer je samen vogels gaat kijken. Dan moet je het niet al te serieus nemen allemaal. Tenzij het over eten gaat. Dat hebben we goed gedaan, namelijk bij Vishandel Hameeteman in Ouddorp. Een broodje haring met ui en de vissoep van het huis. De volgende keer doe ik er nog een oester bij. Ook met een snippertje ui. Zo doen we dat in Zeeland waartoe ik Goeree-Flakkee gemakshalve ook maar reken. Laat ze het daar niet horen, want dan word ik met pek en veren over de dam gesmeten.

Ik geef toe: het grootste deel van deze tekst was ook niet heel nuttig. Nu dan maar over naar het filmpje:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)