hoe maak je een vogeltaart

Hoe bak je een vogeltaart?

Met de kerstbingo van VBK Media won ik zowaar de hoofdprijs: een Kitchen Aid, je weet wel, zo’n wonderbaarlijke keukenmachine waarmee je de moeilijkste baksels maakt. Dat ik daarnaast nog een paar andere prijzen in de wacht sleepte, durf ik hier nauwelijks te vermelden. Ik was die middag het absolute goudhaantje, maar met één prijs was ik ook al heel blij geweest. De eerste taart is al met de keukenmachine gemaakt, en dat is het bruggetje naar de vraag: hoe bak je een vogeltaart?

Hoewel ook in 2019 de kerstdagen ingaan als behoorlijk warme dagen, is het toch de koudste tijd van het jaar. Vogels verbruiken extra veel energie om zich in leven te houden. Die kleine lijfjes kunnen wel wat extra vet en zangzaad gebruiken om zich warm te houden. Als dat geen goede reden is om een vogeltaart te maken?

Ingrediënten van een vogeltaart

Om een vogeltaart te bakken heb je nodig:

  • Ongebruikt frituurvet dat geen zout bevat. Zit er zout in dan krijgen de vogels dorst. Tijdens een vorstperiode kunnen ze vaak moeilijk aan drinkwater komen. Zout is dan levensgevaarlijk!
  • Vogelvoer, overal te koop en niet duur.
  • Allerlei andere pitten, noten, rozijnen, pinda’s en stukjes fruit van appel.
  • Een taartvorm. Je kunt natuurlijk ook cupcakevormpjes of een kartonnen bekertje gebruiken.

Hoe bak je een vogeltaart?

Je begint met het smelten van het frituurvet. Warm maken is voldoende, heet hoeft het vet niet te worden. Giet het gesmolten vet in de bakvorm en meng het vogelvoer en andere lekkernijen erdoorheen. Wil je er een verfijnde taart van maken, werk dan in laagjes. Een laagje vet, een laagje vogelvoer, een laagje vet, een laagje ingrediënten, enzovoorts. Realiseer je dat je dat puur en alleen voor je eigen ogen doet. De vogels zal het een worst zijn hoe je de taart opbouwt. Ze hakken de vogeltaart binnen de kortste keren aan stukken.

Laat het vet afkoelen en goed stollen. De bakvorm eraf en op de tuintafel zetten.

Een kerstboom voor tuinvogels

Weet je wat ook leuk is om met kinderen te doen? Een kerstboom maken voor tuinvogels. In plaats van glimmende kerstballen en engelenhaar hang je de boom vol met vetbollen, stukken fruit en zaadstrengen. Onder boom plaats je een vogeltaart. En om de boom heen strooi je wat extra vogelvoer voor de vinken en heggenmussen.

hoe bak je een vogeltaart

Voor welke vogels is de vogeltaart bestemd?

Dit is een relevante vraag. Wie wil je een plezier doen met de taart? Alle vogels, dus inclusief eksters en kauwen? Dan zet je de taart goed in het zicht. Zeker weten dat eerst de kraaiachtigen hun verwoestende werk komen doen.

Vind je het een beetje zonde van de taart dat die agressieve eksters en kauwen hem in no time verwoesten, zet er dan een speciale beschermkooi overheen. De gaten laten kleine vogels als mezen, huismussen en vinken toe, maar weren de grotere vogels en nog belangrijker: de katten in de buurt.

Strooi een beetje vogelvoer op de grond rond de tuintafel. Daar komen vinken en heggenmussen op af die het liefst op de grond naar voedsel zoeken.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)