Het verschil tussen velduil en ransuil

Zo snel zul je een velduil niet verwarren met een ransuil, denk ik. Hoewel je ze in dezelfde biotopen kunt tegenkomen, heeft de één iets wat de ander niet heeft: oortjes, of beter gezegd: pluimen. Hoewel, is dat wel zo? Beide uilen kun je op open, ruige terreinen zien jagen of zien zitten op een paaltje. De ransuil zit echter ook vaak in een boom, zeker in de winter, terwijl de velduil over het algemeen op de grond tussen de vegetatie uitrust. Wat is het verschil tussen velduil en ransuil?

Het verschil tussen velduil en ransuil

Helaas zie ik niet zo heel vaak een uil. Het is alweer een tijdje geleden dat ik een velduil of een ransuil zag. In de winter bezoek ik nog wel eens een bekende roestboom van de ransuil, maar ook helaas zie ik ook daar steeds minder ransuilen in uitrusten. De velduil is voor mij een soort die ik als bij verrassing zie. Meestal schieten ze voor me op uit de ruige vegetatie. Een enkele keer zie ik hem tijdens de najaarstrek van de Noordzee afkomen. Hieronder zie je links een foto van een ransuil in de Alblasserwaard en rechts een velduil in een natuurgebied in Noord-Frankrijk.

ransuil alblasserwaard
vogels kijken in picardie velduil

Beide soorten hebben ‘oortjes’

Een velduil heeft evenals een ransuil oren met veertjes. Terwijl de oren van de ransuil rechtop staan en niet te missen zijn, zijn die van de velduil heel subtiel verstopt. Het zijn niet meer dan kleine verhogingen boven de ogen. Dan nog een ultiem verschil: de kleur van de ogen. De velduil vliegt overdag en heeft daarom een gele iris. Ik ben geen bioloog, dus kan niet precies aangeven waarom een gele iris bij ‘overdag’ hoort. Een ransuil heeft een oranje iris en dat hoort dan weer bij de schemering. Hij kan overdag best zien, maar de ransuil is gespecialiseerd in het nachtwerk. Een uil als de bosuil heeft een bruine iris. Wel, dat is dus echt op en top een uil van de donkerste uurtjes.

Veel verwilderde hoekjes graag!

jako van gorsel met verrekijker

Uilen. Het is een droom om deze geheimzinnige vogels te zien. Het is ook een droom van me om ze van de Rode Lijst verwijderd te zien worden. Dat zou betekenen dat de populaties weer op peil zijn gekomen. Zo ver is het nog lang niet, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Veel bosjes, houtwallen en verwilderde hoekjes in het landschap graag. We hoeven de ruilverkaveling van weleer niet terug te draaien, maar een beetje meer ruigtes zouden ons landschap enorm opsieren en de biodiversiteit goed doen. Overigens is vooral de velduil een echte opportunist. Hij zwerft over de wereld op zoek naar regio’s waar het rijk is aan prooidieren. Aan muizen vooral. Daar zullen ze nestelen en hun jongen groot brengen. Het ene jaar in Friesland, het andere jaar ergens in een veengebied in Finland… Zo kan het gaan in het leven van de velduil.

Filmpje over het verschil tussen velduil en ransuil

Bekijk hieronder de beelden van de velduil en ransuil die ik maakte. Dan zie je de verschillen als vanzelf.

recensie Zakgids roofvogels en uilen lars gejl

Leer roofvogels en uilen herkennen

De Zakgids roofvogel en uilen van de bekende vogelaar Lars Gejl is een ideale veldgids om roofvogels en uilen te leren herkennen. De gids is heel toegankelijk van opzet. De teksten zijn begrijpelijk en de foto’s zijn van hoge kwaliteit waardoor je alle kenmerken goed in beeld hebt. Bovendien neem je hem door zijn compacte formaat heel makkelijk mee in het veld.