Het verschil tussen mannetje en vrouwtje zwarte specht

In de kerstvakantie bezocht ik Wenen, de prachtige hoofdstad van Oostenrijk. Deze stad wordt omringd door bossen, veelal oude loofbossen en even oude naaldbossen. Er ligt volop oud hout op de grond en daar komen spechten op af. Want dat dode hout zit vol met smakelijke insecten en hun larven. Ik zag er tot drie maal toe een zwarte specht, eigenlijk zelfs tot vier maal toe, want ik heb ook nog een zwarte specht zien overvliegen. Zowel mannetjes als vrouwtjes. En dus kan ik je in onderstaand filmpje het verschil tussen mannetje en vrouwtje zwarte specht laten zien. Ik zag deze zwarte spechten in Lainzer Tiergarten ten westen van Wenen. Heel lastig is het niet om dit verschil te zien.

Het verschil tussen mannetje en vrouwtje zwarte specht

De zwarte specht is de grootste spechtensoort van Europa. Hij is over zijn hele lijf gitzwart met uitzondering van één lichaamsdeel: de kruin. Daar zie je in meer of mindere mate rode veren. En aan dat rood lees je meteen het verschil af tussen mannetje en vrouwtje:

  • Een zwarte specht met een kruin die van voor naar achteren vuurrood is, is een mannetje.
  • Een zwarte specht met een enkel of het achterhoofd een streepje rood, is een vrouwtje.
  • Het rood bij juveniele zwarte spechten is trouwens niet zo vuurrood. Er schemeren allerlei zwart- en grijstinten doorheen.

En hiermee is het verschil tussen de twee geslachten zwarte specht geschetst. Je kunt de verschillen duidelijk zien in het volgende filmpje dat ik in Wenen maakte:

Het geluid van de zwarte specht

Zoals je in het filmpje kunt horen, produceert de zwarte specht verschillende geluiden. Daar herken je hem ook aan:

  • Een welluidend kruu-kruu-kruu. Dit is zijn roep in vlucht.
  • Een harde roep die lijkt op de roep van een roofvogel. Dit is de baltsroep in het voorjaar.
  • Een roffel als van een mitrailleur. Dit is zijn baltsroffel in het voorjaar.
  • Een onregelmatig en hard geklop. Dit is een zwarte specht die zoekt naar voedsel.

Zwarte spechten zoeken vaak laag bij de grond naar voedsel. Ze kunnen een oude en vermolmde boomstronk helemaal openhakken op zoek naar insecten. Zo stond ik in Lainzer Tiergarten te luisteren naar een grote bonte specht die in de kruin van een boom zat te hakken terwijl er op de grond, verborgen achter struiken, ook een specht zat te kloppen. Ik realiseerde me toen nog niet dat dit een zwarte specht was. Dat zag ik pas toen hij tegen de stam op omhoog kroop.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!