Het verschil tussen mannetje en vrouwtje groene specht

Mannetje en vrouwtje groene specht lijken sprekend op elkaar. Beide vogels zijn groen. Ze zitten vaak in het gras waar ze op zoek zijn naar mieren. Zitten ze in een boom, dan zitten ze vaak roerloos tegen een tak aan. Je moet dan een flinke portie geluk hebben om ze te zien. Wat is nu het verschil tussen mannetje en vrouwtje groene specht? Ik leg je het hieronder uit. Waarbij ik ook het uiterlijk van de juveniele groene specht meeneem.

Het verschil tussen mannetje en vrouwtje groene specht

Het bovenlijf van de groene specht is groen, het onderlijf lichtgroen neigend naar groengrijs. De de kruin een vuurrode pet. Verder op de kop rond het oog een zwarte vlek. En in het verlengde van de dolksnavel een bakkebaard. Tot zover de overeenkomsten tussen mannetje en vrouwtje groene specht die dus vrijwel identiek zijn.

Alleen: de bakkebaard bij het vrouwtje is geheel zwart, die bij het mannetje heeft een kern van rood. Dat is het enige verschil tussen mannetje en vrouwtje groene specht. Soms moet je er goed voor kijken, want het rood in het bakkebaard van het mannetje is vaak donker van kleur. Het contrast met het zwart in de bakkebaard is heel klein en dus lijkt het rood vaak zwart. Goed kijken met een verrekijker of telescoop dus!

In het filmpje hieronder komen zowel het mannetje als het vrouwtje in beeld. Ik begin met het tonen van een juveniele groene specht, want die ziet er wel heel anders uit. Die heeft namelijk een gestreept onderlijf en een gestreepte kop. Het rood op de kruin is nog niet zo helder dan bij een volwassen groene specht.

Op het eind van het filmpje hoor je ook het geluid van de groene specht; een geluid dat lijkt op een schallende lach. Hoor je dit geluid in bos, park of in een haag, dan kan het niet missen of er is een groene specht in de buurt.

Verschil tussen mannetje en vrouwtje zwarte specht

Wat voor de groene specht geldt, geldt ook voor de zwarte specht: mannetje en vrouwtje lijken sprekend op elkaar en er is eigenlijk slechts één verschil. Ontdek in mijn artikel Over het verschil tussen mannetje en vrouwtje zwarte specht welk verschil dit is.