Het verschil tussen de rietzanger en bosrietzanger

Twee zangvogels die je in het voorjaar vaak in hetzelfde gebied tegenkomt: de rietzanger en de bosrietzanger. Beide zangvogels leven in moerasgebieden. In rietkragen, rietvelden en het struweel dat erom heen groeit, bijvoorbeeld in de Zouweboezem en Biesbosch. Beide zingen vol overgave en zijn dan haast niet te missen. Maar wat is nu het verschil tussen de rietzanger en bosrietzanger? Je ontdekt het in dit artikel.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Laten we eerst eens naar het uiterlijk kijken. De bosrietzanger ziet eruit als een kleine karekiet. Hoorde je geen geluid, dan zou je niet weten welke soort het was. De bosrietzanger en kleine karekiet lijken wel een een-eiige tweeling, ware het niet dat hun zang enorm verschilt. Maar daarover hieronder meer.

De bosrietzanger is egaal donkerbruin op de rug en egaal lichtbruin van onderen. De keel is iets lichter, tot bijna wit. De oogstreep of wenkbrauwstreep is nauwelijks te zien.

De rietzanger is ook bruin, maar op de donkerbruine rug zie je ook zwarte veertjes. Het meest opvallend is natuurlijk de witte wenkbrauwstreep. Die spat er echt van af.

Verschil in zang

Wie nooit eerder een rietzanger of bosrietzanger hoorde zingen, vindt hun zang bar veel op elkaar lijken. Toch is er verschil. De zang van de rietzanger is harder, is minder melodieus. Hij kraakt, piept en ratelt. Het is een ontzettend druk lied. Alsof er een mechiekje in versneld tempo afgaat. Het geluid draagt ver, maar dat kan ook komen doordat de rietzanger veelal vanuit de top van een rietstengel of struik zingt. Daarbij is hij niet heel schuw trouwens. Hij laat zich redelijk benaderen, mits je je natuurlijk rustig en onopvallend door het gebied beweegt.

De bosrietzanger zingt minstens zo druk, maar zijn lied is in mijn oren veel ijler. De zang van de bosrietzanger is als een klaterend beekje dat zijn weg zoekt tussen het riet. Er zit ook veel meer melodie in. De tonen zijn hoog, soms aarzelend, zeker als de bosrietzanger begint met zingen. Dan moet hij er nog even inkomen, waarbij de rietzanger vaak meteen bij aanvang in de hoogste versnelling zit. Beide vogels imiteren andere vogels, maar op dat punt verslaat de bosrietzanger de rietzanger ruimschoots. Soms hoor je de koolmees, pimpelmees, merel, witte kwikstaart, gele kwikstaart of een scholekster uit de keel van de bosrietzanger rollen. Hij is een perfecte imitator die ook nog eens heel veel Afrikaanse vogels weet na te bootsen. Deze vogels ontmoet de bosrietzanger in de winter, wanneer hij in Afrika overwintert.

Wanneer kun je beide soorten horen zingen?

De rietzanger kun je vanaf eind maart in ons land horen. De bosrietzanger arriveert een goeie maand later, eind april tot zelfs half mei. Terwijl de rietzanger een paar maanden lang druk aan het zingen is, tussen half maar en begin juli, daar begint de bosrietzanger pas in mei met zingen, en zodra de eieren zijn gelegd, stopt hij. Dat is meestal zo tegen eind juni.

Ik hoop dat ik je het verschil tussen de rietzanger en bosrietzanger duidelijk heb kunnen maken. In het volgende filmpje kun je beide soorten zien én beluisteren:

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker! 

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.