Het verschil tussen de rietzanger en bosrietzanger

Twee zangvogels die je in het voorjaar vaak in hetzelfde gebied tegenkomt: de rietzanger en de bosrietzanger. Beide zangvogels leven in moerasgebieden. In rietkragen, rietvelden en het struweel dat erom heen groeit, bijvoorbeeld in de Zouweboezem en Biesbosch. Beide zingen vol overgave en zijn dan haast niet te missen. Maar wat is nu het verschil tussen de rietzanger en bosrietzanger? Je ontdekt het in dit artikel.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Laten we eerst eens naar het uiterlijk kijken. De bosrietzanger ziet eruit als een kleine karekiet. Hoorde je geen geluid, dan zou je niet weten welke soort het was. De bosrietzanger en kleine karekiet lijken wel een een-eiige tweeling, ware het niet dat hun zang enorm verschilt. Maar daarover hieronder meer.

De bosrietzanger is egaal donkerbruin op de rug en egaal lichtbruin van onderen. De keel is iets lichter, tot bijna wit. De oogstreep of wenkbrauwstreep is nauwelijks te zien.

De rietzanger is ook bruin, maar op de donkerbruine rug zie je ook zwarte veertjes. Het meest opvallend is natuurlijk de witte wenkbrauwstreep. Die spat er echt van af.

Verschil in zang

Wie nooit eerder een rietzanger of bosrietzanger hoorde zingen, vindt hun zang bar veel op elkaar lijken. Toch is er verschil. De zang van de rietzanger is harder, is minder melodieus. Hij kraakt, piept en ratelt. Het is een ontzettend druk lied. Alsof er een mechiekje in versneld tempo afgaat. Het geluid draagt ver, maar dat kan ook komen doordat de rietzanger veelal vanuit de top van een rietstengel of struik zingt. Daarbij is hij niet heel schuw trouwens. Hij laat zich redelijk benaderen, mits je je natuurlijk rustig en onopvallend door het gebied beweegt.

De bosrietzanger zingt minstens zo druk, maar zijn lied is in mijn oren veel ijler. De zang van de bosrietzanger is als een klaterend beekje dat zijn weg zoekt tussen het riet. Er zit ook veel meer melodie in. De tonen zijn hoog, soms aarzelend, zeker als de bosrietzanger begint met zingen. Dan moet hij er nog even inkomen, waarbij de rietzanger vaak meteen bij aanvang in de hoogste versnelling zit. Beide vogels imiteren andere vogels, maar op dat punt verslaat de bosrietzanger de rietzanger ruimschoots. Soms hoor je de koolmees, pimpelmees, merel, witte kwikstaart, gele kwikstaart of een scholekster uit de keel van de bosrietzanger rollen. Hij is een perfecte imitator die ook nog eens heel veel Afrikaanse vogels weet na te bootsen. Deze vogels ontmoet de bosrietzanger in de winter, wanneer hij in Afrika overwintert.

Wanneer kun je beide soorten horen zingen?

De rietzanger kun je vanaf eind maart in ons land horen. De bosrietzanger arriveert een goeie maand later, eind april tot zelfs half mei. Terwijl de rietzanger een paar maanden lang druk aan het zingen is, tussen half maar en begin juli, daar begint de bosrietzanger pas in mei met zingen, en zodra de eieren zijn gelegd, stopt hij. Dat is meestal zo tegen eind juni.

Ik hoop dat ik je het verschil tussen de rietzanger en bosrietzanger duidelijk heb kunnen maken. In het volgende filmpje kun je beide soorten zien én beluisteren:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)