Een uil te zien is altijd een verrassing. Vorige week zag ik er één in de schemering boven de weg vliegen. Een vlinderachtig wezen dat licht als een veertje op de wind bewoog. Het was in de Alblasserwaard. Vast een kerkuil of een ransuil, maar dat kon ik helaas niet vaststellen in de paar seconden dat ik hem in de koplampen had.
Regelmatig vliegt er rond ons huis een bosuil. Gezien heb ik hem nog nooit. Gehoord wel. Sterker nog, hij heeft me regelmatig uit mijn slaap gehouden. Enerzijds mooi, maar anderzijds… Een ransuil zag ik al wel eens in de Alblasserwaard. Hieronder kun je het filmpje van deze prachtige vogel zien. Wat is nu echter het verschil tussen de bosuil en de ransuil? Pas vroeg er iemand naar op mijn website. Vandaar een artikel over het verschil tussen de bosuil en de ransuil.
Het verschil tussen de bosuil en de ransuil
De meest in het oog vallende verschillen zijn de oren en de ogen. De ransuil heeft oren en de bosuil niet. De bosuil heeft ‘gewoon’ een ronde kop zoals je op de foto’s kunt zien. Natuurlijk weet je best dat de oren van de ransuil geen oren zijn. Het zijn rechtopstaande veren. Horen doet hij er niet mee. Maar toch: de ransuil heeft oren op zijn kop. Niet voor niets heet hij in het Engels Long-eared Owl.
Het andere verschil tussen bosuil en ransuil dat direct in het oog springt, zijn de ogen. Heeft de ransuil een oranje iris, daar heeft de bosuil grote egaal bruine of zwarte ogen. Zou je goed kijken, dan zie je dat ook de kleur van de snavel behoorlijk verschilt. De ransuil heeft een donkere snavel, de bosuil een lichte. Verder zijn beide soorten vrijwel even groot (de bosuil is over het algemeen ietsjes groter dan de ransuil). En zijn ze beide bruin.
Terwijl het volgens de Vogelatlas van Nederland met de bosuil best goed gaat (het aantal broedpaartjes is gestegen), gaat het met de ransuil niet best. Het aantal broedpaartjes is helaas sterk gedaald.
Bekijk hieronder de foto’s van beide soorten en het filmpje van de ransuil.
De ransuil in beeld:
De bosuil in beeld:
Bron: Hans Dekker Bron: Hans Dekker Bron: Mark Zekhuis Bron: Martin Mollet
Meer verschillen tussen vogels ontdekken?
Vogeldeterminatie is dé vogelgids die alle verschillen tussen vergelijkbare soorten vogels precies beschrijft en laat zien. Als je twijfelt over welke soort je ziet, dan biedt deze gids uitkomst. In deze gids worden soorten die op elkaar lijken direct met elkaar vergeleken, waar je in een gewone veldgids vaak moet bladeren. De kenmerken van lastig van elkaar te onderscheiden vogels zijn in detail getekend en beschreven.
De bosuil een handje helpen?
Deze nestkast biedt nestgelegenheid aan de bosuil. Een juiste plaats om de kast op te hangen is een rustige en enigszins beschutte plaats aan een boom (op een hoogte van 3 tot 5 m hoog). Het najaar is de beste tijd om de nestkast schoon te maken. In de winter bewijst de kast vaak goede diensten voor de vogels om te schuilen tegen het barre weer.
Foto’s: Saxifraga.