Het verschil tussen de boomkruiper en taigaboomkruiper

De verschillen tussen de ‘gewone’ boomkruiper en taigaboomkruiper zijn behoorlijk subtiel. Zie je een taigaboomkruiper vanuit een moeilijke hoek of nog erger: met tegenlicht, dan hou je hem makkelijk voor een boomkruiper. In deze video zie je eerst een boomkruiper langs een stam omhoog kruipen en daarna de taigaboomkruiper.

Verschillen boomkruiper en taigaboomkruiper
Waar moet je nu precies op letten om het verschil tussen boomkruiper en taigaboomkruiper te zien? Het gaat vooral om de volgende kenmerken:

#1. De buik.
De buik van een taigaboomkruiper is helder wit. Bijna niet te missen, tenzij het beestje net een modderbad heeft genomen of je met tegenlicht staat te kijken. De buik van een gewone boomkruiper is wat grauwig, absoluut niet helderwit.

#2. Wenkbrauwstreep
Dit is al iets subtieler dan de witte buik: bij de taigaboomkruiper is de dikke witte wenkbrauwstreep veel opvallender en contrastrijker met de bruine veren dan bij de boomkruiper.

#3. Het patroon op de bovenvleugel bij de punt
Zet de beelden maar eens stil terwijl je de vogels goed in beeld hebt. Kijk eens goed naar de bovenvleugel. Bij de boomkruiper zie je voor de punt naar achteren een witte streep die schuin naar boven loopt. Van onderen is dat streepje wat breder dan van boven. Bij de taigaboomkruiper zie je op deze positie ook een witte streep, maar dan in de vorm van een uitgerekte ‘Z’.
#4. Het geluid
De boomkruiper in deze video zingt zijn bekende riedel. De zang van de taigaboomkruiper lijkt er sterk op, maar als je goed luistert, hoor toch net een andere toonladder. Let op: bij de taigaboomkruiper heb ik het geluid van de fotografen om me heen vervangen door de zang in een andere opname (wel van dezelfde vogel trouwens).

recensies vogelgidsen