Het lijkt de toendra wel daar bij Zierikzee!

De karrenvelden achter Zierikzee liggen er maar kaal bij. De zeekraal is natuurlijk in vergaande staat van verdorring. Het gras ligt er nog slapjes bij. Veel plassen vanwege de aanhoudende regen. En dan ook nog eens de wind die er heerlijk huishoudt. En dan ploft er een grote jager op een meerkoet! Dan waan je je helemaal op de Siberische toendra!

Sjaak belde me vrijdag: je had met mij op stap moeten gaan en niet met je vrouw! Of ik wilde raden wat hij zag. Een slechtvalk misschien? Nee. Een zeearend dan? Ook niet. Ik zou het nooit raden en dus vertelde hij het maar: er had zojuist een grote jager een meerkoet geslagen. Dat is een waarneming van de hoogste orde! Met enige afgunst vervolgde ik mijn tocht door de Alblasserwaard.

Grote Jagers zijn wat je met recht kunt noemen: roofmeeuwen. Ze roven letterlijk het eten uit de snavels van visdief, papegaaiduiker en andere vogels die leven van vis. Maar ze deinzen er ook niet voor terug om met een welgemikte houw het leven uit een vogel te slaan. Ze zijn zo groot als een zilvermeeuw, maar opvallend donkerbruin. Tijdens de voor- en najaarstrek komen de grote jagers langs onze kust en als het dan een keer hard waait, kun je ze zomaar in de natuurgebieden in het westen waarnemen.

Sjaak was net te laat om het moment te filmen waarop de grote jager toesloeg. De meerkoet lag nog even de spartelen, zag hij, en gaf toen de geest. Daarna begon het grote vreten. Dat wist hij wel te filmen met zijn telelens. Je ziet de beelden in de vlog hieronder waarin Sjaak natuurlijk even de honneurs waarneemt. Eerst ook nog wat foto’s van zijn hand. Bedankt Sjaak voor het delen van deze prachtige beelden. Dit vergeet je nooit meer.

Wil je weten waar Sjaak de grote jager zag?

Achter Zierikzee, tussen bebouwde kom en zeedijk, liggen uitgestrekte karrenvelden. Deze laaggelegen natuurgebieden zijn begroeid met zeekraal en andere zoutminnende planten. De karrenvelden grenzen aan de Oosterschelde. Hij filmde en fotografeerde de grote jager vanaf de Weldamseweg. Waar de vogel al een week lang wordt gezien, hoorde hij later van lokale vogelaars. Hier (en in de omliggende karrenvelden) maak je momenteel ook kans op het zien van twee roodhalsganzen, ook bijzonder. Lees meer over dit gebied.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)